Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ställ om för miljön – några tips från boken “Klimatglädje”

Om vi ser över alla områden i våra liv finns det nästan garanterat något vi alla kan göra för att förändra vårt beteende och våra konsumtionsvanor till det bättre. I boken "Klimatglädje" tar journalisten Emilia Arvidsson upp flera områden som vi kan behöva se över med förslag på hur vi kan gå till väga att ändra.

Bara i Sverige säljs fyra miljoner nya mobiltelefoner per år och elektronik är en riktig klimatbov berättar Emilia Arvidsson som i boken ”Klimatglädje” skriver om en soptipp i Ghana där både vuxna och barn arbetar för att få loss metaller där det också finns väldigt tydliga kopplingar till ohälsa. Själv har Emilia valt att köpa en återtillverkad telefon och när datorn kraschade valde hon att byta hårddisk istället för att köpa ny. I boken tar Emilia upp flera områden där vi kan påverka resursförbrukningen genom våra val. Ett exempel är maten och det stora matsvinnet.

Hur gör du själv för att minska på matsvinnet?
– Jag har slutat storhandla, för det driver på matsvinn, jag handlar mindre och mer ofta istället, och då behöver vi heller ingen bil för att storhandla. Vi planerar våra matinköp och meny hemma och utgår från frågan "vad behöver ätas upp".
Regeln hemma hos Emilia  är att rester ska ätas upp först, innan man lagar ny mat. Emilia går regelbundet igenom kylskåpet för att påminna sig själv om vad som behöver ätas upp.
– Det absolut viktigaste du kan göra är att ha daglig koll, och sen "titta, lukta och smaka" ifall du blir osäker.
Man kan gömma "tråkiga" grönsaker i både lasagne och soppor, tipsar Emilia.

 

LÄS OCKSÅ: Besprutade bananer åter i butikerna – så hjälper du till att stoppa dem

Vatten är en annan viktig fråga, många har svårt att ta till sig att det kan bli bristBehöver vi här i Sverige snåla på vatten?
– Egentligen så behöver vi inte snåla i den vanliga bemärkelsen. Vi har generellt en bra vattentillgång, teoretiskt nyttjar vi bara någon procent av det som är tillgängligt. På vissa platser, till exempel Gotland, så är situationen svårare, där har de till exempel möjlighet att rena vatten från Östersjön genom ett avsaltningssverk, men det kostar också mer än att använda sötvatten. Det vi behöver är en vattenmedvetenhet och jag skulle verkligen rekommendera dokumentären "Efter floden" på SVT. Vi behöver förstå hur bra vi har det och att vattenfrågan måste upp på agendan, vi kommer behöva förnya delar av ledningsnäten och det är kostsamt, ändå drar sig kommuner från att höja taxan eftersom de förväntar sig missnöje från invånarna. Det är snedvridet att vi kan lägga flera tusenlappar på ny elektronik, men höjs vattentaxan med några ören så blir det ramaskri.

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

En annan av utmaningar du tar upp är energiförbrukningen. Alla kanske inte kan sätta upp solpaneler på taket. Finns det något man kan göra som exempelvis hyresgäst för att påverka?
– Som hyresgäst kan du fortfarande välja vilken typ av el du vill "stödja", förnybart kan de flesta välja. Man kan även försöka påverka hyresvärden, hen kanske kan sätta upp solpaneler. Sen handlar det också om elanvändningen hemma, jag och min familj minskade den med 20 procent med enkla medel, och det är något som alla kan göra.
Något så enkelt som att tvätta och diska med ekoprogrammen ochta bort alla standbylägen kan göra stor skillnad menar Emilia.

LÄS OCKSÅ: Både miljö- och modenörd – så klär du dig grönare

Slutligen bilen. Hur kan vi få människor att tänka om när det kommer till sina älskade motorfordon utan att de känner att de ger upp sin frihet?
– Att använda bil är en frihet som kommer med en oerhörd miljökostnad. Bor man ute på landet säger jag ingenting om det, jag riktar mig mer till människor som har kollektivtrafik. Man kan behöva bil då också, men att man gör det lite smart - kan flera grannar samåka för att storhandla? Eller ta sig till aktiviteter tillsammans? Jag brukar åka med min granne, och så ger jag henne en bensinpeng. Jag förstår att det många gånger kan kännas bekvämt, men om man vet att varje resa släpper ut ett visst antal kilogram koldioxid så kan man välja sina bilresor med omsorg.
Kvinnor är generellt bättre på att välja hållbara transporter, något för killarna att kika på om du frågar mig. Också här handlar det om vanor - och är det dessutom fortfarande billigt att välja bilen så kan vi inte förvänta oss förändring. Även här behöver politiken tänka till. Vi har fortfarande kvar vår bil, men har som plan att sälja den. Vi bor i närförort och skulle hellre hyra bil de få gånger vi verkligen behöver den. Det vi har vunnit är vardagsmotion och dessutom lärt oss hur bussarna går.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.