Ställ om för miljön – några tips från boken “Klimatglädje”

Om vi ser över alla områden i våra liv finns det nästan garanterat något vi alla kan göra för att förändra vårt beteende och våra konsumtionsvanor till det bättre. I boken "Klimatglädje" tar journalisten Emilia Arvidsson upp flera områden som vi kan behöva se över med förslag på hur vi kan gå till väga att ändra.

Bara i Sverige säljs fyra miljoner nya mobiltelefoner per år och elektronik är en riktig klimatbov berättar Emilia Arvidsson som i boken ”Klimatglädje” skriver om en soptipp i Ghana där både vuxna och barn arbetar för att få loss metaller där det också finns väldigt tydliga kopplingar till ohälsa. Själv har Emilia valt att köpa en återtillverkad telefon och när datorn kraschade valde hon att byta hårddisk istället för att köpa ny. I boken tar Emilia upp flera områden där vi kan påverka resursförbrukningen genom våra val. Ett exempel är maten och det stora matsvinnet.

Hur gör du själv för att minska på matsvinnet?
– Jag har slutat storhandla, för det driver på matsvinn, jag handlar mindre och mer ofta istället, och då behöver vi heller ingen bil för att storhandla. Vi planerar våra matinköp och meny hemma och utgår från frågan "vad behöver ätas upp".
Regeln hemma hos Emilia  är att rester ska ätas upp först, innan man lagar ny mat. Emilia går regelbundet igenom kylskåpet för att påminna sig själv om vad som behöver ätas upp.
– Det absolut viktigaste du kan göra är att ha daglig koll, och sen "titta, lukta och smaka" ifall du blir osäker.
Man kan gömma "tråkiga" grönsaker i både lasagne och soppor, tipsar Emilia.

 

LÄS OCKSÅ: Besprutade bananer åter i butikerna – så hjälper du till att stoppa dem

Vatten är en annan viktig fråga, många har svårt att ta till sig att det kan bli bristBehöver vi här i Sverige snåla på vatten?
– Egentligen så behöver vi inte snåla i den vanliga bemärkelsen. Vi har generellt en bra vattentillgång, teoretiskt nyttjar vi bara någon procent av det som är tillgängligt. På vissa platser, till exempel Gotland, så är situationen svårare, där har de till exempel möjlighet att rena vatten från Östersjön genom ett avsaltningssverk, men det kostar också mer än att använda sötvatten. Det vi behöver är en vattenmedvetenhet och jag skulle verkligen rekommendera dokumentären "Efter floden" på SVT. Vi behöver förstå hur bra vi har det och att vattenfrågan måste upp på agendan, vi kommer behöva förnya delar av ledningsnäten och det är kostsamt, ändå drar sig kommuner från att höja taxan eftersom de förväntar sig missnöje från invånarna. Det är snedvridet att vi kan lägga flera tusenlappar på ny elektronik, men höjs vattentaxan med några ören så blir det ramaskri.

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

En annan av utmaningar du tar upp är energiförbrukningen. Alla kanske inte kan sätta upp solpaneler på taket. Finns det något man kan göra som exempelvis hyresgäst för att påverka?
– Som hyresgäst kan du fortfarande välja vilken typ av el du vill "stödja", förnybart kan de flesta välja. Man kan även försöka påverka hyresvärden, hen kanske kan sätta upp solpaneler. Sen handlar det också om elanvändningen hemma, jag och min familj minskade den med 20 procent med enkla medel, och det är något som alla kan göra.
Något så enkelt som att tvätta och diska med ekoprogrammen ochta bort alla standbylägen kan göra stor skillnad menar Emilia.

LÄS OCKSÅ: Både miljö- och modenörd – så klär du dig grönare

Slutligen bilen. Hur kan vi få människor att tänka om när det kommer till sina älskade motorfordon utan att de känner att de ger upp sin frihet?
– Att använda bil är en frihet som kommer med en oerhörd miljökostnad. Bor man ute på landet säger jag ingenting om det, jag riktar mig mer till människor som har kollektivtrafik. Man kan behöva bil då också, men att man gör det lite smart - kan flera grannar samåka för att storhandla? Eller ta sig till aktiviteter tillsammans? Jag brukar åka med min granne, och så ger jag henne en bensinpeng. Jag förstår att det många gånger kan kännas bekvämt, men om man vet att varje resa släpper ut ett visst antal kilogram koldioxid så kan man välja sina bilresor med omsorg.
Kvinnor är generellt bättre på att välja hållbara transporter, något för killarna att kika på om du frågar mig. Också här handlar det om vanor - och är det dessutom fortfarande billigt att välja bilen så kan vi inte förvänta oss förändring. Även här behöver politiken tänka till. Vi har fortfarande kvar vår bil, men har som plan att sälja den. Vi bor i närförort och skulle hellre hyra bil de få gånger vi verkligen behöver den. Det vi har vunnit är vardagsmotion och dessutom lärt oss hur bussarna går.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

Kost

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

 

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

 

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.