man med stetoskop

Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

Kolesterolsänkande mediciner med statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent, enligt ny studie. Det är mycket mer än man tidigare trott.
Men det finns naturliga alternativ - utan biverkningar.

Statiner minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar men ett antal studier och meta-analyser under de senaste åren har kopplat behandling med statiner till ökad risk att utveckla diabetes. Dock har många ansett nyttan vara större än diabetesrisken - men nu visar en ny studie att statiner verkar öka risken mycket mer än man tidigare trott.

Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

 

 

Kraftigt ökad risk
I en finländsk populationsstudie, publicerad den 4 mars 2015 i tidskriften Diabetologica, har man följt 8 749 icke-diabetiker. Av dessa var 2 142 personer på statinbehandling och forskarna kunde vid en sexårsuppföljning se att behandling med statiner ökade risken för typ 2 diabetes med hela 46 procent, jämfört med en jämförbar grupp som inte fick statiner. Dessutom fick personerna som fick statiner även minskad insulinkänslighet och insulinutsöndring, jämfört med dem som inte fick statiner.

Två läkemedel hade större risk
Två läkemedel som innehåller statiner är Atorvastatin och Simvastatin. Dessa visade sig ökade diabetesrisken och effekten var dosberoende. Andra statiner - Pravastatin, Fluvastatin och Lovastatin - innebar ingen ökad diabetesrisk enligt studien, skriver Dagens Medicin. Men forskarna menar samtidigt att antalet patienter som fick dessa läkemedel var för lågt för att kunna avgöra deras individuella risker.

► Läs också: K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsan

Enbart män har studerats
En svaghet med studien är att den endast omfattar finländska män och att resultaten därför inte, utan ytterligare studier, kan användas för till exempel kvinnor och andra etniska grupper.

Många biverkningar
Statiner har många biverkningar. Diabetes är bara en av dem. Enligt Vårdguiden kan statiner till exempel ge magbesvär som till exempel förstoppning, illamående eller magsmärtor. Medicinerna kan även påverka levern, ge muskelsmärtor, muskelsönderfall och en del får sömnbesvär.

 

► Läs också: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

Finns naturlig hjälp - utan biverkningar
Vad inte alla känner till är att det även finns naturlig hjälp att få. Utan biverkningar. Rött ris till exempel, som är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket i sin tur sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL och HDL. Finns bland annat i kosttillskottet Redasin, som finns att köpa bland annat inom hälsokosten. Läs mer om rött ris här.

Fler naturliga knep!
Få fler tips på kost för bättre kolesterolvärden här:

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpckningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanan Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".

En av tre svenskar äter inte fisk och skaldjur

Kost

Fisk och skaldjur kan vara både hälsosamma och hållbara livsmedel samtidigt som det kopplas samman med klimatpåverkan och gifter. Just den osäkerheten kan vara en bidragande orsak till att endast en av tre svenskar får i sig rekommenderad mängd och att var tredje svensk undviker det helt.