Annons
Annons

Stefan Sundström: ”Vi kan inte bara frälsa oss själva”

Stefan Sundström är något så unikt som en punkare med gröna fingrar. Medan kollegan Joakim Thåström sökte sig till industrirock och Europas storstäder var det Ekerö, en dröm om självhushållning och en önskan att leva nära naturen som lockade förortsungen Steffe.

Redaktionen

10 oktober, 2017
Stefan Sundström: ”Vi kan inte bara frälsa oss själva”
Dela inlägget

Stefan Sundström är något så unikt som en punkare med gröna fingrar. Medan kollegan Joakim Thåström sökte sig till industrirock och Europas storstäder var det Ekerö, en dröm om självhushållning och en önskan att leva nära naturen som lockade förortsungen Steffe.

Under åren har det blivit allt från eget snus och egenodlade tomater till solpaneler och egenproducerad el. Många plattor, turnéer och böcker senare är han närmare den drömmen än någonsin. Samtidigt fortsätter han oförtrutet att spela allt från visor till rock’n roll och skriva sina böcker, han är även en flitig krönikör i bland annat tidningen ETC, där han sedan en tid tillbaka också har en anställning – den första på trettio år – som en sorts tomatambassadör.

”Fler borde flytta till landet”
Med tiden har Stefans syn på det här med självhushållning förändrats.
– Den har gått från att vara naiv till att vara mer pragmatisk. Att vara självförsörjande är hårt arbete. För min del är det kanske lättare då jag kan dra in pengar på att till exempel göra en spelning men annars är det mycket jobb, säger han.
Det är inte utan att man anar en hel del trots bakom Stefans beslut att dra om inte till skogs så i alla fall en bra bit utanför stan. Något han tycker fler borde göra, även om han har förståelse för att man kan vilja bo nära andra människor.
– Det kan vara mysigt, säger han.
Men de ökade bostadspriserna och det att det är så attraktivt att bo inne i städerna gör att det blir omöjligt att bo där menar han.

Miljön angår oss alla
Att Stefans hjärta sitter en bra bit till vänster går knappast att ta miste på, nya boken ”Stefans stora feta röda” handlar lika mycket om tomater som politik – fast kanske lite mer om tomater. Och miljön är enligt honom alltför viktig för att överlåta åt politikerna att ta hand om. Den är allas vårt ansvar menar Stefan som skriver i boken att vi alla är politiker.
– Vi kan inte lita på att politikerna sköter det åt oss. De hamnar ofta i knät på storföretagen, därför måste vi ligga på dem ständigt.

LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind

En salig blandning
Stefans böcker är något av en cocktail av lite allt möjligt. Det är lite miljö, ganska mycket politik, en dos livshistoria och ett och annat recept på allt från syrad mört till eget snus.
Funderar lite på vilken kategori den senaste boken hamnar i. I lokala bokhandeln har den hamnat i trädgårdshyllan. Men vad anser Stefan själv, vad är det egentligen för bok han skrivit? Och varför?
– Jag passar på att säga det jag för tillfället tycker är viktigt att säga, blir svaret på varför boken är upplagd som den är.
Lite som att han vill passa på medan han har vår uppmärksamhet:
– Man vet aldrig hur länge det varar konstaterar Stefan.

Tror på nätverk
Det har stått mycket i media på senare tid om beredskap och så kallade preppers som bunkrar för eventuella katastrofer. Stefans engagemang grundar sig inte i katastroftänkande utan snarare att vi behöver vara beredda på att tänka annorlunda för att klara oss i en tid när vi inte längre kan räkna med oljan. Ett sätt är att börja tänka självhushållning i ett större perspektiv och titta på hur man kan distribuera mat utanför de stora distributionskedjorna. Han tror mer på andelsjordbruk och nätverk av olika slag än att själv är bäste dräng. Han anser också att det är dags att stadsodling tas på större allvar.

LÄS OCKSÅ: Anders vill vidga ramarna för vad som anses normalt

Fri att göra som han vill
Jag kan inte låta bli att undra hur kompisarna reagerade när han flyttade från stan. Det är trots allt ett ganska udda beslut, oftast går flyttlassen åt andra hållet.
– Jag har inte blivit mobbad. Jag har umgåtts med människor som är helt ointresserade av vad jag håller på med i över trettio år säger Stefan och skrattar.
Han ser en befrielse i det, det har gett honom friheten att följa sitt eget huvud.
– Jag sluppit hamna så mycket i konventioner, det har gjort att jag vågat prova nya saker och experimentera.

Vill leva giftfritt
Även om Stefan knappast kvalar in i kategorin renlevnadsmänniskor, ligger ändå ett hälsomedvetande där under ytan och pyr. Det är inte bara det att slippa köpa som ligger bakom att han till exempel odlar och tillreder sitt eget snus. I det snus säljs i butikerna är det inte bara nikotinet som är att klassa som gift, tobaken är besprutad och kan innehålla både tungmetaller och formaldehyd.
– Det är klart att det är bäst om man kan sluta men om man nu ändå ska hålla på kan det vara bra att veta att man kan odla själv och slippa onödiga gifter.

LÄS OCKSÅ: Johannes utmanar livsmedelsjättarna

Insatt i näring och kost
Annars har ofta det som är bra för miljön den fördelen att det också är bra för oss människor, något som inte gått Stefan förbi. Han skriver initierat om näringsinnehåll i grönsaker och omega 3 i kött, han är inte vegan även om han anser att världen vore en bättre plats om fler åt mindre av det animaliska.

Barnen blev en väckarklocka
Och även om Stefan säger sig inte vara så noga med vad han stoppar i sig själv numera var det skillnad när han var småbarnsförälder. Stefan fick barn samtidigt som Tjernobylkatastrofen.
– Det var det som gjorde mig medveten och gjorde att jag började odla själv, på den tiden fanns det knappt kravmärkta grönsaker i affären.
Stefan återkommer till det här med samarbete och gemensamt ansvar, för man kommer enligt honom aldrig kunna leva helt rent så länge vi har en värld som tillåter gifter. Då allting spiller över spelar det ingen roll hur mycket kravmärkt vi äter, vi kan ändå inte undvika dem menar han. Stefan tycker istället att ekologisk odling borde vara norm.
– Man kan inte bara frälsa sig själv, säger han.

Tredje boken på miljötema
”Stefans stora feta röda” är den tredje på samma tema, först kom ”Stefans lilla gröna” följd av ”Stefans stora blå”. Och de senaste fyra-fem åren tycker han sig ha märkt att intresset för hans gröna budskap har ökat.
– Förut var det mest äldre damer med kolonilott som kom när jag pratade om sånt här.
Men det har alltså ändrats, framför allt ser Stefan ett större intresse hos barnfamiljer som han upplever har en längtan ut på landet.

Turnerar med Riksteatern
Under hösten turnerar Stefan tillsammans med Martin Emtenäs som bland annat varit programledare för naturprogram på SVT med föreställningen ”Vi som bor här” i Riksteaterns regi. Där Martin föreläser på temat människa och natur medan Stefan står för den musikaliska delen av föreställningen.
Vad händer efter det då – en ny bok? Stefan nämnde i början av intervjun att han funderade på att nästa skulle heta ”Stefans lilla svarta” men först ser det ut att bli en resa.
– Jag har en idé om att åka till Neapel och skriva om italienska tomatsorter, svarar Stefan inte helt överraskande.
Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Stefan Sundström
Bor: Ekerö utanför Stockholm
Sysslar med: Artist och författare
Böcker i urval: ”Stefans lilla gröna”, ”Stefans stora blå”och ”Stefans stora feta röda
Föreställningen ”Vi som bor här” spelas på platser runt om i landet hösten 2017, se spelplan här.

 

Annons
Annons