Stefan Whilde väljer miljövänliga homeopatin – för en hållbar framtid 

Vi människor står inför ett vägskäl: Den artificiella, syntetiska vägen med försurade kroppar och försurad natur som följd, eller den naturliga vägen med återhämtning och hälsa som följd. Aldrig tidigare har den inre och yttre miljön varit så hårt ansatt och samtidigt så livsavgörande för vårt välstånd och välbefinnande. Det menar homeopaten Stefan Whilde.

Våra sjöar och hav tar svår skada av alla läkemedelsutsläpp. Syntetiska läkemedel (och det gäller allt ifrån receptfria värktabletter till sömnpiller, antibiotika, kortison, statiner, psykofarmaka och cellgifter) är klassade som miljöfarligt avfall. Rester av läkemedel måste därför lämnas in på Apotek eller sjukhus för särskild hantering. 

På grund av den övermedicinering som pågår och pågått under lång tid läcker dagligen extremt höga halter av miljögiftiga läkemedel ut i vår natur. Inte bara för att vi spolar ner överblivna piller i toaletten, utan också för att på tok för många människor smörjer sig med salvor och krämer som innehåller kemikalier och syntetiska ämnen (till exempel kortison, färgämnen, aluminium). Rester av dessa onaturliga produkter sköljs av och ner i avloppen när vi duschar och badar. Till detta ska läggas att alla som dagligen (miss)brukar syntetiska läkemedel kissar ut rester i vattnet. Långvarigt (miss)bruk av syntetiska läkemedel lagras i kroppen vilket gör att hantering och förvaring av döda människokroppar blir allt mer ogynnsam för miljön. 

 

Vi måste vara rädda om miljön
Fiskar och alger missbildas och dör av våra mediciner. Och vi människor får gammal, kasserad medicin – klassad som miljöfarligt avfall och tyngd av biverkningar – i oss via dricksvattnet (och via jorden och maten). Det gäller inte minst våra barn som alltså dricker rester av vaccin, p-piller, färgämnen, antibiotika och annat skadligt varje dag (om inte vattnet först renas med till exempel mineralstenar och filter). 

Låt oss därför vara med och rädda miljön för natur, djur och människor genom att så långt det är möjligt alltid, vid ohälsa, välja naturliga, helhetliga, miljövänliga läkekonster och behandlingsmetoder. 

Den klassiska homeopatin är en sådan läkekonst som allt fler människor vänder sig till – för den egna hälsans skull men också för miljöns skull. Enligt WHO rör det sig om fler än 500 miljoner varje år, världen över. Och då är inte spädbarn (ålder 0-2 år) inräknade. 

Eftersom homeopatin ses som ett konkurrenshot mot det medicinska monopolet och mot läkemedelsindustrins hälsovådliga produkter har homeopatin förföljts och trakasserats under lång tid, inte minst i länder som Sverige och USA där den sekteristiska så kallade skeptikerrörelsen har ett starkt fäste. 

 

LÄS OCKSÅ: Prins Charles erbjuder gratis integrativ vård

Naturliga behandlingsmetoder
Men höjer vi blicken en aning och tittar utanför Sveriges gränser ser vi fruktsamma och sunda samarbeten mellan homeopatin (och andra helhetliga behandlingsmetoder) och allopatin (det vi kallar för skolmedicinen), inte minst i länder som till exempel Tyskland, England, Indien, Frankrike, Schweiz, Ryssland och Italien. Av dessa samarbeten har vi mycket att lära. Låt sjukvården vara med och hjälpa till vid akutvård som inkluderar livsviktiga kirurgiska ingrepp (tänk dock på att mer än hälften av dagens alla kirurgiska ingrepp är onödiga). När det kommer till kroniska och autoimmuna sjukdomar samt psykisk ohälsa kan andra mer naturliga läkekonster och behandlingsmetoder ta vid. 

Homeopatin är inte bara mild, naturlig och effektiv, den är dessutom individuellt anpassad och skräddarsydd för varje individ – vilket gäller människor såväl som andra djurarter. 

LÄS OCKSÅ: Schweiz likställer homeopati och alternativmedicin med skolmedicin

Stefan Whilde.

Det handlar om trovärdighet
Men kanske viktigast av allt – homeopatin värnar miljön. Inte bara den yttre utan i minst lika hög grad den inre. De homeopatiska läkemedlen är rena, biverkningsfria och upphöjda till energimedicin. Det innebär att de inte kan skada naturen på något sätt. De belastar inte haven och sjöarna. De belastar inte livet i vattnet, inte heller livet på land. De lagras inte som gifter i människor och djur. De är organiska, vitala och i samklang med växter, mineraler och metaller, människor och djur och med allt vatten på jorden.

 

Jag skulle vilja att alla som arbetar och kämpar för en bättre miljö – politiker (inte minst i partier med miljön som central fråga), myndigheter, företag, föreningar och förbund, kändisar och mediestjärnor, alla vi vanliga människor som återvinner, sorterar våra sopor, handlar ekologiskt och står upp i miljö- och klimatfrågan – också står upp för homeopatin och andra miljövänliga behandlingsmetoder. Och att vi lyfter frågan om det utbredda missbruket av syntetiska läkemedel och tydligt tar avstånd från massproduktion och massanvändning av värktabletter, antibiotika, kortison, statiner och antidepressiva – läkemedelsprodukter som alla är klassade som miljöfarligt avfall. Att vi som värnar miljön tar vårt ansvar fullt ut och därmed också legitimerar vår trovärdighet.

Av Stefan Whilde, författare, homeopat och lärare i homeopati
Texten är baserad på två kapitel ur boken ”Homeopatins fantastiska värld! Den miljövänliga läkekonsten”

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Hälsa

Negativ stress är inte bara en stark känsla av oro, obehag och utmattning. Det är ett fysiskt tillstånd som går att mäta, och om stressen har blivit långvarig kan den bli skadlig. Hjälp då kroppen att gå ner i varv. Många av de läkeörter som ger vila, ger dig samtidigt energi. Här är tolv örter som hjälper.

Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Forskning

Visste du att förlorat luktsinnet är ett av de första symtomen på att du smittats av det nya coronaviruset? Forskare vid bland annat Karolinska Institutet hoppas på att enkla lukttester som kan utföras i hemmet kan ge en tidig indikation på om man är smittad.

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

 

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

 

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

 

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.