Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Stefan Whilde väljer miljövänliga homeopatin – för en hållbar framtid 

Vi människor står inför ett vägskäl: Den artificiella, syntetiska vägen med försurade kroppar och försurad natur som följd, eller den naturliga vägen med återhämtning och hälsa som följd. Aldrig tidigare har den inre och yttre miljön varit så hårt ansatt och samtidigt så livsavgörande för vårt välstånd och välbefinnande. Det menar homeopaten Stefan Whilde.

Våra sjöar och hav tar svår skada av alla läkemedelsutsläpp. Syntetiska läkemedel (och det gäller allt ifrån receptfria värktabletter till sömnpiller, antibiotika, kortison, statiner, psykofarmaka och cellgifter) är klassade som miljöfarligt avfall. Rester av läkemedel måste därför lämnas in på Apotek eller sjukhus för särskild hantering. 

På grund av den övermedicinering som pågår och pågått under lång tid läcker dagligen extremt höga halter av miljögiftiga läkemedel ut i vår natur. Inte bara för att vi spolar ner överblivna piller i toaletten, utan också för att på tok för många människor smörjer sig med salvor och krämer som innehåller kemikalier och syntetiska ämnen (till exempel kortison, färgämnen, aluminium). Rester av dessa onaturliga produkter sköljs av och ner i avloppen när vi duschar och badar. Till detta ska läggas att alla som dagligen (miss)brukar syntetiska läkemedel kissar ut rester i vattnet. Långvarigt (miss)bruk av syntetiska läkemedel lagras i kroppen vilket gör att hantering och förvaring av döda människokroppar blir allt mer ogynnsam för miljön. 

 

Vi måste vara rädda om miljön
Fiskar och alger missbildas och dör av våra mediciner. Och vi människor får gammal, kasserad medicin – klassad som miljöfarligt avfall och tyngd av biverkningar – i oss via dricksvattnet (och via jorden och maten). Det gäller inte minst våra barn som alltså dricker rester av vaccin, p-piller, färgämnen, antibiotika och annat skadligt varje dag (om inte vattnet först renas med till exempel mineralstenar och filter). 

Låt oss därför vara med och rädda miljön för natur, djur och människor genom att så långt det är möjligt alltid, vid ohälsa, välja naturliga, helhetliga, miljövänliga läkekonster och behandlingsmetoder. 

Den klassiska homeopatin är en sådan läkekonst som allt fler människor vänder sig till – för den egna hälsans skull men också för miljöns skull. Enligt WHO rör det sig om fler än 500 miljoner varje år, världen över. Och då är inte spädbarn (ålder 0-2 år) inräknade. 

Eftersom homeopatin ses som ett konkurrenshot mot det medicinska monopolet och mot läkemedelsindustrins hälsovådliga produkter har homeopatin förföljts och trakasserats under lång tid, inte minst i länder som Sverige och USA där den sekteristiska så kallade skeptikerrörelsen har ett starkt fäste. 

 

LÄS OCKSÅ: Prins Charles erbjuder gratis integrativ vård

Naturliga behandlingsmetoder
Men höjer vi blicken en aning och tittar utanför Sveriges gränser ser vi fruktsamma och sunda samarbeten mellan homeopatin (och andra helhetliga behandlingsmetoder) och allopatin (det vi kallar för skolmedicinen), inte minst i länder som till exempel Tyskland, England, Indien, Frankrike, Schweiz, Ryssland och Italien. Av dessa samarbeten har vi mycket att lära. Låt sjukvården vara med och hjälpa till vid akutvård som inkluderar livsviktiga kirurgiska ingrepp (tänk dock på att mer än hälften av dagens alla kirurgiska ingrepp är onödiga). När det kommer till kroniska och autoimmuna sjukdomar samt psykisk ohälsa kan andra mer naturliga läkekonster och behandlingsmetoder ta vid. 

Homeopatin är inte bara mild, naturlig och effektiv, den är dessutom individuellt anpassad och skräddarsydd för varje individ – vilket gäller människor såväl som andra djurarter. 

LÄS OCKSÅ: Schweiz likställer homeopati och alternativmedicin med skolmedicin

Stefan Whilde.

Det handlar om trovärdighet
Men kanske viktigast av allt – homeopatin värnar miljön. Inte bara den yttre utan i minst lika hög grad den inre. De homeopatiska läkemedlen är rena, biverkningsfria och upphöjda till energimedicin. Det innebär att de inte kan skada naturen på något sätt. De belastar inte haven och sjöarna. De belastar inte livet i vattnet, inte heller livet på land. De lagras inte som gifter i människor och djur. De är organiska, vitala och i samklang med växter, mineraler och metaller, människor och djur och med allt vatten på jorden.

 

Jag skulle vilja att alla som arbetar och kämpar för en bättre miljö – politiker (inte minst i partier med miljön som central fråga), myndigheter, företag, föreningar och förbund, kändisar och mediestjärnor, alla vi vanliga människor som återvinner, sorterar våra sopor, handlar ekologiskt och står upp i miljö- och klimatfrågan – också står upp för homeopatin och andra miljövänliga behandlingsmetoder. Och att vi lyfter frågan om det utbredda missbruket av syntetiska läkemedel och tydligt tar avstånd från massproduktion och massanvändning av värktabletter, antibiotika, kortison, statiner och antidepressiva – läkemedelsprodukter som alla är klassade som miljöfarligt avfall. Att vi som värnar miljön tar vårt ansvar fullt ut och därmed också legitimerar vår trovärdighet.

Av Stefan Whilde, författare, homeopat och lärare i homeopati
Texten är baserad på två kapitel ur boken ”Homeopatins fantastiska värld! Den miljövänliga läkekonsten”

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.