Foto: Christina Rabus

Steven Acuff tar den intuitiva vägen till hälsa

Fakta

Namn: Steven Acuff
Yrke: Hälsorådgivare, föreläsare och utbildare inom bl a makrobiotik
Ålder: 73 år
Familj: 4 döttrar och 8 barnbarn.
Yrkesbakgrund: Arbetat på den tyska kliniken Habichtswald Klinik i Kassel-Wilhelmshöhe, samt drivit hälsokostkursgård i Västergötland och Blekinge. Steven har föreläst om kost och hälsa i 27 länder.
Aktuell med: Boken ”Eating the wu way”, ger föreläsningar, samt att han under den tid han vistas i Sverige ger konsultationer.
Läs mer om Steven Acuff på hans hemsida där det även går att beställa boken. Vitalklubben fyrklövern i Stockholm anordnar föreläsningar med Steven.

När han föreläser i Stockholm gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få en plats, Steven Acuff är en omtyckt och kunnig föreläsare och hälsorådgivare och har trogna anhängare sedan många år. Nyligen kom han ut med sin bok "Eating the wu way". I den här intervjun berättar han för Kurera om sin syn på mat och hälsa.

Steven Acuff är en välkänd profil i hälsosammanhang sedan många år. Den numera 73-årige amerikanen tillbringar halva året i Sverige och andra halvan – vinterhalvåret – i Australien. Tidigare har han arbetat på klinik i Tyskland och är en uppskattad lärare inom naturlig hälsa och makrobiotik som han är en varm förespråkare av. Inte minst i den egna boken ”Eating the Wu way – for a longer, heathier life” eller den intuitiva vägen som the wu way betyder på svenska.

Vet intuitivt vad kroppen behöver
Stevens devis är att vi intuitivt vet vad som är rätt för våra kroppar och vad vi behöver. Steven är till exempel inte vegetarian, utan äter kött och fisk även om han ofta har veganska dagar som han kallar det.
– Jag känner intuitivt vad jag behöver och det är inte vegankost. Efter några dagar utan animaliskt protein brukar jag känna att jag behöver något kraftigare.
Problemet är bara att vi många gånger kan vara så belastade och ha så stora brister att vi inte är lyhörda för kroppens signaler, då vi drunknar i varningssignaler som larmar om att något inte står rätt till. Något som är sant för de flesta, då den västerländska kosten kan ställa till stora problem i våra kroppar menar Steven.

 

Vanliga livsmedel som ställer till det
Några exempel han brukar nämna på sina föreläsningar är mejeriprodukter, griskött och koffein. Stapelvaror i de flestas diet och samtliga förenliga med olika besvär. Och det räcker med en Capricciosa och en Coca-cola för att bocka för alla tre.

Vet att kroppen inte vill ha mejeriprodukter
Steven vet själv med sig att hans kropp inte vill ha mejeriprodukter. Om han blir bjuden på exempelvis getost kan det hända att han tackar ja.
– Men redan när jag smakar får jag förnimmelse av vad man i kinesisk medicin kallar för fukt, förklarar Steven.
Om han sedan skulle äta det flera dagar i rad känner han hur det det går djupare och påverkar den inre balansen, något han därför undviker.

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

"Komjölksprotein blockerar lymfsystemet"
Vi människor har visserligen förmågan att tillgodogöra oss bröstmjölk från våra mödrar när vi är små men att äta ost och dricka mjölk från andra djurarter ställer till det på flera sätt i kroppen menar Steven.
– Komjölksprotein provocerar immunförsvaret och kan bidra till att orsaka diabetes typ 1, särskilt hos barn.
Dessutom leder det till en blockering i lymfsystemet som lite förenklat tvingas ta hand om mjölkproteinet, något som om det får fortgå kan leda till flera olika besvär. Genom att det påverkar både näringstillförsel och utrensning av slaggprodukter menar Steven. Han nämner reumatism som exempel.

Liknande är det med griskött som på grund av sin likhet med vår egen muskelvävnad förvirrar kroppen, menar Steven. Det stannar längst i magen av alla köttsorter, och är dessutom väldigt syrabildande.

 

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Koffein försvårar mineralupptag
Koffeinet ställer – förutom att det stressar binjurarna – till det genom att det blockerar upptaget av livsviktiga vitaminer och mineraler menar Steven, och om man betänker att många av oss är beroende av kaffe och energidrycker, är det inte svårt att föreställa sig vilka följder det får för folkhälsan.
Mineralbrist är till exempel en starkt bidragande orsak till benskörhet men detta avhjälps enligt Stevens synsätt inte genom att ta extra kalcium, något han istället varnar för eller för den delen genom att äta mejerivaror.
– Det är gammeldags information, som man fortsätter rekommendera trots att det saknas vetenskapliga bevis.
Receptet är istället att avstå koffein och att äta havsalger, inte i några stora mängder men Steven menar att det är bättre att få i sig mineralerna på naturlig väg än att ta dem i tablettform, då det är lättare för kroppen att ta till sig dem på det viset och i havsalger finns samtliga.

Självlärd hälsorådgivare
Steven gav sitt första föredrag om kost och hälsa redan 1979, innan dess var han språklärare. Han lade om den egna kosten redan 1971 och är helt självlärd som hälsorådgivare. Något han är öppen med och dessutom glad för, då han tycker många kör fast i det de lärt sig under sina utbildningar och är ovilliga att ta in ny information.
– De kommer efter i utvecklingen, säger Steven.

LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

Ofta äldre som söker hjälp
Många som söker sig till Steven för att få hjälp att komma till rätta med hälsan är i hans egen ålder, det är då om inte förr som problemen kommer.
– Många tänker inte på vad de äter innan dess, säger Steven som är glad att han själv lade om kosten redan vid 25 års ålder.
Även bland åhörarna på föredragen är medelåldern ofta hög, de flesta är dessutom kvinnor. Och även om det optimala är att ändra sin kost redan vid 40 års ålder om man inte gjort det innan är det aldrig försent tröstar Steven. Även om det tar längre tid att komma till rätta med obalanser ju längre upp i åren man kommer.

Vad anser du om karnivordieten?
– Jag har inget emot att folk äter kött, men det ger en stark försurning av kroppen, svarar Steven.
Utöver aminosyror som bildas när protein bryts ned, finns det även bland annat svavelsyra, kvävesyra och fosforsyra i kött, förklarar han.
– Kroppen mår inte bra av det, speciellt njurarna påverkas säger Steven.
Steven nämner den tyske professorn i medicin Lothar Wendt som redan på 1950-talet skrev om proteinlagringssjukdomar som han menade uppstår om vi äter mer protein än vi behöver. Det lagras då i kroppen, främst i blodkärlen där de bidrar till att orsaka sjukdomar som stroke.
– På 50-talet förkastades hans teorier av skolmedicinen men senare skulle man ge honom rätt.

 

Lågproteinkost hjälper vid njursjukdom
Steven refererar även till en annan tysk professor, njurspecialisten Walter Kempner som behandlade sina patienter med protienfattig kost varpå en tredjedel blev mycket bättre, ytterligare en tredjedel upplevde viss förbättring medan en tredjedel inte fick några resultat. Detta fick stort genomslag berättar Steven som utöver de uppenbara hälsoriskerna för oss människor med en helt köttbaserad diet även varnar för den miljöpåverkan köttproduktionen har.
– Världens resurser skulle inte klara av det. Det är väldigt egoistiskt och det är farligt,

Arbetar med ansiktsdiagnostik
Steven arbetar bland annat med ansiktsdiagostik när han ger sina konsultationer, han tittar även på händer, fötter och rygg. Det innebär att man identifierar svullnader och tittar på veck och missfärgningar. Olika delar av ansiktet motsvarar olika organ, förklarar Steven. Metoden han använder kommer dels från TCM – traditionell kinesisk medicin och dels från en tysk metod som han har lärt sig.
Steven refererar ofta till tyska källor och han är tacksam över sin kunskap i tyska språket, det har varit av stor betydelse honom.
– Tyskarna är väldigt duktiga på naturmedicin, säger Steven.

Avslutningsvis, om du bara skulle ge ett hälsoråd, vilken förändring ger den största hälsovinsten?
– Att sluta äta socker, det förstör tarmfloran och stjäl B-vitaminer. Vi får inget vi behöver från socker.
Kan man dessutom sluta eller dra ned på koffeinet är mycket vunnet menar Steven.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Steven Acuff
Yrke: Hälsorådgivare, föreläsare och utbildare inom bl a makrobiotik
Ålder: 73 år
Familj: 4 döttrar och 8 barnbarn.
Yrkesbakgrund: Arbetat på den tyska kliniken Habichtswald Klinik i Kassel-Wilhelmshöhe, samt drivit hälsokostkursgård i Västergötland och Blekinge. Steven har föreläst om kost och hälsa i 27 länder.
Aktuell med: Boken ”Eating the wu way”, ger föreläsningar, samt att han under den tid han vistas i Sverige ger konsultationer.
Läs mer om Steven Acuff på hans hemsida där det även går att beställa boken. Vitalklubben fyrklövern i Stockholm anordnar föreläsningar med Steven.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

 

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan