Foto: Christina Rabus

Steven Acuff tar den intuitiva vägen till hälsa

Fakta

Namn: Steven Acuff
Yrke: Hälsorådgivare, föreläsare och utbildare inom bl a makrobiotik
Ålder: 73 år
Familj: 4 döttrar och 8 barnbarn.
Yrkesbakgrund: Arbetat på den tyska kliniken Habichtswald Klinik i Kassel-Wilhelmshöhe, samt drivit hälsokostkursgård i Västergötland och Blekinge. Steven har föreläst om kost och hälsa i 27 länder.
Aktuell med: Boken ”Eating the wu way”, ger föreläsningar, samt att han under den tid han vistas i Sverige ger konsultationer.
Läs mer om Steven Acuff på hans hemsida där det även går att beställa boken. Vitalklubben fyrklövern i Stockholm anordnar föreläsningar med Steven.

När han föreläser i Stockholm gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få en plats, Steven Acuff är en omtyckt och kunnig föreläsare och hälsorådgivare och har trogna anhängare sedan många år. Nyligen kom han ut med sin bok "Eating the wu way". I den här intervjun berättar han för Kurera om sin syn på mat och hälsa.

Steven Acuff är en välkänd profil i hälsosammanhang sedan många år. Den numera 73-årige amerikanen tillbringar halva året i Sverige och andra halvan – vinterhalvåret – i Australien. Tidigare har han arbetat på klinik i Tyskland och är en uppskattad lärare inom naturlig hälsa och makrobiotik som han är en varm förespråkare av. Inte minst i den egna boken ”Eating the Wu way – for a longer, heathier life” eller den intuitiva vägen som the wu way betyder på svenska.

Vet intuitivt vad kroppen behöver
Stevens devis är att vi intuitivt vet vad som är rätt för våra kroppar och vad vi behöver. Steven är till exempel inte vegetarian, utan äter kött och fisk även om han ofta har veganska dagar som han kallar det.
– Jag känner intuitivt vad jag behöver och det är inte vegankost. Efter några dagar utan animaliskt protein brukar jag känna att jag behöver något kraftigare.
Problemet är bara att vi många gånger kan vara så belastade och ha så stora brister att vi inte är lyhörda för kroppens signaler, då vi drunknar i varningssignaler som larmar om att något inte står rätt till. Något som är sant för de flesta, då den västerländska kosten kan ställa till stora problem i våra kroppar menar Steven.

 

Vanliga livsmedel som ställer till det
Några exempel han brukar nämna på sina föreläsningar är mejeriprodukter, griskött och koffein. Stapelvaror i de flestas diet och samtliga förenliga med olika besvär. Och det räcker med en Capricciosa och en Coca-cola för att bocka för alla tre.

Vet att kroppen inte vill ha mejeriprodukter
Steven vet själv med sig att hans kropp inte vill ha mejeriprodukter. Om han blir bjuden på exempelvis getost kan det hända att han tackar ja.
– Men redan när jag smakar får jag förnimmelse av vad man i kinesisk medicin kallar för fukt, förklarar Steven.
Om han sedan skulle äta det flera dagar i rad känner han hur det det går djupare och påverkar den inre balansen, något han därför undviker.

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

"Komjölksprotein blockerar lymfsystemet"
Vi människor har visserligen förmågan att tillgodogöra oss bröstmjölk från våra mödrar när vi är små men att äta ost och dricka mjölk från andra djurarter ställer till det på flera sätt i kroppen menar Steven.
– Komjölksprotein provocerar immunförsvaret och kan bidra till att orsaka diabetes typ 1, särskilt hos barn.
Dessutom leder det till en blockering i lymfsystemet som lite förenklat tvingas ta hand om mjölkproteinet, något som om det får fortgå kan leda till flera olika besvär. Genom att det påverkar både näringstillförsel och utrensning av slaggprodukter menar Steven. Han nämner reumatism som exempel.

Liknande är det med griskött som på grund av sin likhet med vår egen muskelvävnad förvirrar kroppen, menar Steven. Det stannar längst i magen av alla köttsorter, och är dessutom väldigt syrabildande.

 

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Koffein försvårar mineralupptag
Koffeinet ställer – förutom att det stressar binjurarna – till det genom att det blockerar upptaget av livsviktiga vitaminer och mineraler menar Steven, och om man betänker att många av oss är beroende av kaffe och energidrycker, är det inte svårt att föreställa sig vilka följder det får för folkhälsan.
Mineralbrist är till exempel en starkt bidragande orsak till benskörhet men detta avhjälps enligt Stevens synsätt inte genom att ta extra kalcium, något han istället varnar för eller för den delen genom att äta mejerivaror.
– Det är gammeldags information, som man fortsätter rekommendera trots att det saknas vetenskapliga bevis.
Receptet är istället att avstå koffein och att äta havsalger, inte i några stora mängder men Steven menar att det är bättre att få i sig mineralerna på naturlig väg än att ta dem i tablettform, då det är lättare för kroppen att ta till sig dem på det viset och i havsalger finns samtliga.

Självlärd hälsorådgivare
Steven gav sitt första föredrag om kost och hälsa redan 1979, innan dess var han språklärare. Han lade om den egna kosten redan 1971 och är helt självlärd som hälsorådgivare. Något han är öppen med och dessutom glad för, då han tycker många kör fast i det de lärt sig under sina utbildningar och är ovilliga att ta in ny information.
– De kommer efter i utvecklingen, säger Steven.

LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

Ofta äldre som söker hjälp
Många som söker sig till Steven för att få hjälp att komma till rätta med hälsan är i hans egen ålder, det är då om inte förr som problemen kommer.
– Många tänker inte på vad de äter innan dess, säger Steven som är glad att han själv lade om kosten redan vid 25 års ålder.
Även bland åhörarna på föredragen är medelåldern ofta hög, de flesta är dessutom kvinnor. Och även om det optimala är att ändra sin kost redan vid 40 års ålder om man inte gjort det innan är det aldrig försent tröstar Steven. Även om det tar längre tid att komma till rätta med obalanser ju längre upp i åren man kommer.

Vad anser du om karnivordieten?
– Jag har inget emot att folk äter kött, men det ger en stark försurning av kroppen, svarar Steven.
Utöver aminosyror som bildas när protein bryts ned, finns det även bland annat svavelsyra, kvävesyra och fosforsyra i kött, förklarar han.
– Kroppen mår inte bra av det, speciellt njurarna påverkas säger Steven.
Steven nämner den tyske professorn i medicin Lothar Wendt som redan på 1950-talet skrev om proteinlagringssjukdomar som han menade uppstår om vi äter mer protein än vi behöver. Det lagras då i kroppen, främst i blodkärlen där de bidrar till att orsaka sjukdomar som stroke.
– På 50-talet förkastades hans teorier av skolmedicinen men senare skulle man ge honom rätt.

 

Lågproteinkost hjälper vid njursjukdom
Steven refererar även till en annan tysk professor, njurspecialisten Walter Kempner som behandlade sina patienter med protienfattig kost varpå en tredjedel blev mycket bättre, ytterligare en tredjedel upplevde viss förbättring medan en tredjedel inte fick några resultat. Detta fick stort genomslag berättar Steven som utöver de uppenbara hälsoriskerna för oss människor med en helt köttbaserad diet även varnar för den miljöpåverkan köttproduktionen har.
– Världens resurser skulle inte klara av det. Det är väldigt egoistiskt och det är farligt,

Arbetar med ansiktsdiagnostik
Steven arbetar bland annat med ansiktsdiagostik när han ger sina konsultationer, han tittar även på händer, fötter och rygg. Det innebär att man identifierar svullnader och tittar på veck och missfärgningar. Olika delar av ansiktet motsvarar olika organ, förklarar Steven. Metoden han använder kommer dels från TCM – traditionell kinesisk medicin och dels från en tysk metod som han har lärt sig.
Steven refererar ofta till tyska källor och han är tacksam över sin kunskap i tyska språket, det har varit av stor betydelse honom.
– Tyskarna är väldigt duktiga på naturmedicin, säger Steven.

Avslutningsvis, om du bara skulle ge ett hälsoråd, vilken förändring ger den största hälsovinsten?
– Att sluta äta socker, det förstör tarmfloran och stjäl B-vitaminer. Vi får inget vi behöver från socker.
Kan man dessutom sluta eller dra ned på koffeinet är mycket vunnet menar Steven.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Steven Acuff
Yrke: Hälsorådgivare, föreläsare och utbildare inom bl a makrobiotik
Ålder: 73 år
Familj: 4 döttrar och 8 barnbarn.
Yrkesbakgrund: Arbetat på den tyska kliniken Habichtswald Klinik i Kassel-Wilhelmshöhe, samt drivit hälsokostkursgård i Västergötland och Blekinge. Steven har föreläst om kost och hälsa i 27 länder.
Aktuell med: Boken ”Eating the wu way”, ger föreläsningar, samt att han under den tid han vistas i Sverige ger konsultationer.
Läs mer om Steven Acuff på hans hemsida där det även går att beställa boken. Vitalklubben fyrklövern i Stockholm anordnar föreläsningar med Steven.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

morötter

Så ställer du om till sköldkörtelvänlig kost

Forskning

Sköldkörtelrubbningar är den vanligaste formen av autoimmun sjukdom och kan leda till alltifrån viktuppgång till nedstämdhet och förlamande trötthet. Men det går att lindra symptomen genom att ställa om till en autoimmun kost. Här får du tips om hur du gör omställningen så smidig som möjligt.

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i Årets matbluff utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Soyagrädde med 2 procent soya och glutenfritt  teff- och bovetemjöl med 3 procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

 

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.

 

Studie ska undersöka vad fysisk aktivitet kan göra för deprimerade

Forskning

Att fysisk aktivitet gör oss piggare och gladare, det vet alla som motionerar. Men kan även deprimerade och isolerade personer få effekt av fysisk aktivitet och undvika att falla tillbaka i sjukdomen? Det ville forskare vid Lunds universitet ta reda på. Därför startade de en studie där 100 deprimerade patienter med en eller flera depressioner bakom sig får lära och träna.

Stockholm har fått landets första meditationsstudio

Mental hälsa

I New York och San Fransisco rullar sedan några år meditationsbussar på gatorna. I Sverige har kanske meditation främst varit något som utövas i samband med yoga eller på vissa center men nu blir det ändring på det. Mindstory i Stockholm är en studio helt vikt åt olika former av meditation, dit den stressade storstadsbon kan gå för att landa.

kvinna som äter sallad

Ät dig symptomfri från sköldkörtelsjukdom

Forskning

Närmare en halv miljon lider av någon form av sköldkörtelsjukdom i idag – de flesta är kvinnor. Den senaste forskningen visar att du kan minska dina symptom och öka din livskvalitet genom att ställa om din kost. – Redan efter några veckor kan du märka skillnad, säger Karl Hultén, biomedicinare och expert på kost och livsstil vid autoimmun sjukdom.

 

Hund under småbarnsåren kan skydda mot schizofreni

Husdjur

Att växa upp i ett hem med hund kan fungera som ett skydd mot att senare i livet utveckla den svåra psykiska sjukdomen schizofreni, det visar en ny studie. Man undersökte även kopplingen till bipolär sjukdom, dock utan resultat. Även kopplingen mellan tidig exponering för katter och senare risk för psykisk störning undersöktes.

Så gör du din egen hostmedicin

Förkylning

Har du haft influensa eller kanske bara en vanlig förkylning under senhösten och nu under vintern? Då kanske du fortfarande dras med rethosta och halsont. Vanlig hostmedicin säljs för flera hundra miljoner varje år men det finns ingen vetenskaplig grund för att dessa fungerar. Honungsvatten med citron eller timjan är en gammal beprövad huskur som kan lindra hosta och halsont.

Helen Alfredsson: ”Jag tycker om att vara tråkig”

Hälsa

Golfproffset Helen Alfredsson har levt sitt liv i resväska. Men nu har hon landat – efter än 30 år år utomlands och en lång rad segrar i golftävlingar världen över har hon hittat lugnet i vardagen i Onsala utanför Göteborg, tillsammans med Kent. Och i hemmet i Florida, för hon är hemma även där.

 

Alpdoktorns idéer är idag vetenskapligt bevisade

Hälsa

Den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel ägnade hela sitt liv åt att örter, naturmediciner och patienter. För ”alpdoktorn” var hälsa en harmonisk kombination och en välbalanserad livsstil –  god sömn, sunda matvanor, motion och livsglädje.  I dag är flera av Alfred Vogels upptäckter vetenskapligt bevisade.

Behöver vi gå 10 000 steg om dagen för att må bra?

TRÄNING

Det har väl inte undgått någon att vi rekommenderas att gå 10 000 steg om dagen, vilket är mellan sju och åtta kilometer, för att må bra. Men behöver vi verkligen gå så långt? Och vem bestämde att 10 000 steg är optimalt? Ny forskning visar faktiskt att det troligtvis räcker att gå 6 000 steg om dagen, vilket är mellan fyra och fem kilometer, för att uppnå en större hälsovinst.

Hjärnforskaren om beröring – det är livsviktigt!

Mental hälsa

Närhet och beröring är inte bara en fråga om kramar och sex, vi behöver beröring för att fungera som människor och det är ofta de små gesterna som betyder mest. Kurera ställde några frågor till hjärnforskaren Helena Backlund Wasling som i sin bok ”Närmare” ger en förståelse för varför det är så vikitigt att vi faktiskt tar i varandra.

Tips på vanor som ger en god hjärnhälsa

Mental hälsa

För att ta hand om vår kropp på bästa sätt behöver vi äta en näringsrik och varierad kost och ägna oss åt någon form av motion men även hjärnan behöver sitt för att må bra. Här kommer några tips på hur du blir bättre på att ta hand det du har i knoppen.

Björn Klinge: “Vår hälsa sitter i munnen”

Hälsa

Övertandläkare Björn Klinge blev uppmärksammad för ett experiment där han låtsades vara tandlös för att undersöka hur han blev bemött. Björn förespråkar att tandvård ska ingå i den vanliga sjukvården. I en ny bok vill han bidra till att öka kunskapen om munhälsans koppling till resten av kroppen.

 

Kan hundar äta bananer och annan frukt?

Husdjur

Det kan vara knepigt att ha koll på vad man kan ge hundar att äta, när det kommer till frukt och grönsaker. I motsats till vad många tror kan även jyckar må bra av en dos frukt och grönt då och då. Så hur ligger det till? Kan man ge vovven en banan?