Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Christina Rabus

Steven Acuff tar den intuitiva vägen till hälsa

Fakta

Namn: Steven Acuff
Yrke: Hälsorådgivare, föreläsare och utbildare inom bl a makrobiotik
Ålder: 73 år
Familj: 4 döttrar och 8 barnbarn.
Yrkesbakgrund: Arbetat på den tyska kliniken Habichtswald Klinik i Kassel-Wilhelmshöhe, samt drivit hälsokostkursgård i Västergötland och Blekinge. Steven har föreläst om kost och hälsa i 27 länder.
Aktuell med: Boken ”Eating the wu way”, ger föreläsningar, samt att han under den tid han vistas i Sverige ger konsultationer.
Läs mer om Steven Acuff på hans hemsida där det även går att beställa boken. Vitalklubben fyrklövern i Stockholm anordnar föreläsningar med Steven.

När han föreläser i Stockholm gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få en plats, Steven Acuff är en omtyckt och kunnig föreläsare och hälsorådgivare och har trogna anhängare sedan många år. Nyligen kom han ut med sin bok "Eating the wu way". I den här intervjun berättar han för Kurera om sin syn på mat och hälsa.

Steven Acuff är en välkänd profil i hälsosammanhang sedan många år. Den numera 73-årige amerikanen tillbringar halva året i Sverige och andra halvan – vinterhalvåret – i Australien. Tidigare har han arbetat på klinik i Tyskland och är en uppskattad lärare inom naturlig hälsa och makrobiotik som han är en varm förespråkare av. Inte minst i den egna boken ”Eating the Wu way – for a longer, heathier life” eller den intuitiva vägen som the wu way betyder på svenska.

Vet intuitivt vad kroppen behöver
Stevens devis är att vi intuitivt vet vad som är rätt för våra kroppar och vad vi behöver. Steven är till exempel inte vegetarian, utan äter kött och fisk även om han ofta har veganska dagar som han kallar det.
– Jag känner intuitivt vad jag behöver och det är inte vegankost. Efter några dagar utan animaliskt protein brukar jag känna att jag behöver något kraftigare.
Problemet är bara att vi många gånger kan vara så belastade och ha så stora brister att vi inte är lyhörda för kroppens signaler, då vi drunknar i varningssignaler som larmar om att något inte står rätt till. Något som är sant för de flesta, då den västerländska kosten kan ställa till stora problem i våra kroppar menar Steven.

 

Vanliga livsmedel som ställer till det
Några exempel han brukar nämna på sina föreläsningar är mejeriprodukter, griskött och koffein. Stapelvaror i de flestas diet och samtliga förenliga med olika besvär. Och det räcker med en Capricciosa och en Coca-cola för att bocka för alla tre.

Vet att kroppen inte vill ha mejeriprodukter
Steven vet själv med sig att hans kropp inte vill ha mejeriprodukter. Om han blir bjuden på exempelvis getost kan det hända att han tackar ja.
– Men redan när jag smakar får jag förnimmelse av vad man i kinesisk medicin kallar för fukt, förklarar Steven.
Om han sedan skulle äta det flera dagar i rad känner han hur det det går djupare och påverkar den inre balansen, något han därför undviker.

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

"Komjölksprotein blockerar lymfsystemet"
Vi människor har visserligen förmågan att tillgodogöra oss bröstmjölk från våra mödrar när vi är små men att äta ost och dricka mjölk från andra djurarter ställer till det på flera sätt i kroppen menar Steven.
– Komjölksprotein provocerar immunförsvaret och kan bidra till att orsaka diabetes typ 1, särskilt hos barn.
Dessutom leder det till en blockering i lymfsystemet som lite förenklat tvingas ta hand om mjölkproteinet, något som om det får fortgå kan leda till flera olika besvär. Genom att det påverkar både näringstillförsel och utrensning av slaggprodukter menar Steven. Han nämner reumatism som exempel.

Liknande är det med griskött som på grund av sin likhet med vår egen muskelvävnad förvirrar kroppen, menar Steven. Det stannar längst i magen av alla köttsorter, och är dessutom väldigt syrabildande.

 

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Koffein försvårar mineralupptag
Koffeinet ställer – förutom att det stressar binjurarna – till det genom att det blockerar upptaget av livsviktiga vitaminer och mineraler menar Steven, och om man betänker att många av oss är beroende av kaffe och energidrycker, är det inte svårt att föreställa sig vilka följder det får för folkhälsan.
Mineralbrist är till exempel en starkt bidragande orsak till benskörhet men detta avhjälps enligt Stevens synsätt inte genom att ta extra kalcium, något han istället varnar för eller för den delen genom att äta mejerivaror.
– Det är gammeldags information, som man fortsätter rekommendera trots att det saknas vetenskapliga bevis.
Receptet är istället att avstå koffein och att äta havsalger, inte i några stora mängder men Steven menar att det är bättre att få i sig mineralerna på naturlig väg än att ta dem i tablettform, då det är lättare för kroppen att ta till sig dem på det viset och i havsalger finns samtliga.

Självlärd hälsorådgivare
Steven gav sitt första föredrag om kost och hälsa redan 1979, innan dess var han språklärare. Han lade om den egna kosten redan 1971 och är helt självlärd som hälsorådgivare. Något han är öppen med och dessutom glad för, då han tycker många kör fast i det de lärt sig under sina utbildningar och är ovilliga att ta in ny information.
– De kommer efter i utvecklingen, säger Steven.

LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

Ofta äldre som söker hjälp
Många som söker sig till Steven för att få hjälp att komma till rätta med hälsan är i hans egen ålder, det är då om inte förr som problemen kommer.
– Många tänker inte på vad de äter innan dess, säger Steven som är glad att han själv lade om kosten redan vid 25 års ålder.
Även bland åhörarna på föredragen är medelåldern ofta hög, de flesta är dessutom kvinnor. Och även om det optimala är att ändra sin kost redan vid 40 års ålder om man inte gjort det innan är det aldrig försent tröstar Steven. Även om det tar längre tid att komma till rätta med obalanser ju längre upp i åren man kommer.

Vad anser du om karnivordieten?
– Jag har inget emot att folk äter kött, men det ger en stark försurning av kroppen, svarar Steven.
Utöver aminosyror som bildas när protein bryts ned, finns det även bland annat svavelsyra, kvävesyra och fosforsyra i kött, förklarar han.
– Kroppen mår inte bra av det, speciellt njurarna påverkas säger Steven.
Steven nämner den tyske professorn i medicin Lothar Wendt som redan på 1950-talet skrev om proteinlagringssjukdomar som han menade uppstår om vi äter mer protein än vi behöver. Det lagras då i kroppen, främst i blodkärlen där de bidrar till att orsaka sjukdomar som stroke.
– På 50-talet förkastades hans teorier av skolmedicinen men senare skulle man ge honom rätt.

 

Lågproteinkost hjälper vid njursjukdom
Steven refererar även till en annan tysk professor, njurspecialisten Walter Kempner som behandlade sina patienter med protienfattig kost varpå en tredjedel blev mycket bättre, ytterligare en tredjedel upplevde viss förbättring medan en tredjedel inte fick några resultat. Detta fick stort genomslag berättar Steven som utöver de uppenbara hälsoriskerna för oss människor med en helt köttbaserad diet även varnar för den miljöpåverkan köttproduktionen har.
– Världens resurser skulle inte klara av det. Det är väldigt egoistiskt och det är farligt,

Arbetar med ansiktsdiagnostik
Steven arbetar bland annat med ansiktsdiagostik när han ger sina konsultationer, han tittar även på händer, fötter och rygg. Det innebär att man identifierar svullnader och tittar på veck och missfärgningar. Olika delar av ansiktet motsvarar olika organ, förklarar Steven. Metoden han använder kommer dels från TCM – traditionell kinesisk medicin och dels från en tysk metod som han har lärt sig.
Steven refererar ofta till tyska källor och han är tacksam över sin kunskap i tyska språket, det har varit av stor betydelse honom.
– Tyskarna är väldigt duktiga på naturmedicin, säger Steven.

Avslutningsvis, om du bara skulle ge ett hälsoråd, vilken förändring ger den största hälsovinsten?
– Att sluta äta socker, det förstör tarmfloran och stjäl B-vitaminer. Vi får inget vi behöver från socker.
Kan man dessutom sluta eller dra ned på koffeinet är mycket vunnet menar Steven.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Steven Acuff
Yrke: Hälsorådgivare, föreläsare och utbildare inom bl a makrobiotik
Ålder: 73 år
Familj: 4 döttrar och 8 barnbarn.
Yrkesbakgrund: Arbetat på den tyska kliniken Habichtswald Klinik i Kassel-Wilhelmshöhe, samt drivit hälsokostkursgård i Västergötland och Blekinge. Steven har föreläst om kost och hälsa i 27 länder.
Aktuell med: Boken ”Eating the wu way”, ger föreläsningar, samt att han under den tid han vistas i Sverige ger konsultationer.
Läs mer om Steven Acuff på hans hemsida där det även går att beställa boken. Vitalklubben fyrklövern i Stockholm anordnar föreläsningar med Steven.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.