Annons
Annons

Stig kan måla & golfa igen

Stig Norbro sålde sitt företag och flyttade till Frankrike för att ägna sig åt sin konst – och spela golf. Men artros i tummen satte stopp för både måleri och golfspel – tills han hittade ett tillskott med grönläppad mussla. Nu kan han ägna sig åt det han älskar att göra igen.

Inger Palm

30 mars, 2022
Stig kan måla & golfa igen
Dela inlägget

Stig Norbro sålde sitt företag och flyttade till Frankrike för att ägna sig åt sin konst – och spela golf. Men artros i tummen satte stopp för både måleri och golfspel – tills han hittade ett tillskott med grönläppad mussla. Nu kan han ägna sig åt det han älskar att göra igen.

När Stig Norbro närmade sig 60 beslutade han sig för att byta liv. Han hade byggt upp sin reklambyrå Orkan från grunden och byrån gick fortfarande bra – så han sålde företaget, och köpte ett ”townhouse” i den lilla sydfranska orten Royan för pengarna, för att istället ägna sig åt konsten. Stig älskar att måla men hade sällan tid när han var mitt uppe i karriären.

I Frankrike började han också spela mer golf, men efter ett par år började han få ont i tummarna. En god vän som var ortoped sade att Stigs värk var början till artros och gav under en period Stig kortisonsprutor. Värken upphörde – men bara tillfälligt.

Stig gav dock inte upp. Han bokade ett läkarbesök, men där konstaterades bara att det var artros, och att det inte gick att göra något åt värken.

LÄS OCKSÅ: Musselolja hjälpte vid artros

Dämpar inflammation

När vi åldras blir lederna slitna och tunnare och då ökar risken för artros. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Runt 800 000 svenskar har inflammation i lederna, och var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk som begränsar vardagen.

– Jag provade på flera sorters behandlingar hos olika kiropraktorer, men värken och svullnaden kom alltid tillbaka. Det var min syster, som gick bort för några år sedan, som kom med lösningen. Hon rekommenderade mig ett kosttillskott med grönläppad mussla, berättar Stig Norbro.

Efter några veckor med fettsyraextraktet blev Stig bättre och efter några månader var all smärta i båda tummarna helt borta, och så länge han tar tillskottet är han helt bra.

– Jag tog inga andra mediciner, så det var helt klart tillskottet som gjorde mig bra.

Perna canaliculus är namnet på den grönläppade musslan med de inflammationsdämpande egenskaperna. Den odlas i rena vatten utanför Nya Zeelands kust, och efter att den fiskats upp frystorkas musslan innan oljan utvinns.

Fettextraktet utvinns med koldioxid utan att några lösningsmedel behöver användas. Den här metoden möjliggör att alla äggviteämnen, som kan ge allergi, kan tas bort. Och genom denna metod kan även samtliga antioxidanter bevaras. Den som är skaldjursallergiker och känner sig orolig för att få en allergisk reaktion av den grönläppade musslan kan göra ett test genom att smörja lite olja på huden och avvakta för att se om en reaktion uppstår.

LÄS OCKSÅ: 8 frågor om artros och träning

Prova sig fram

– Det var svårt för mig att måla på grund av värken i tummarna. Så att leta efter något som kunde möjliggöra att jag kunde ägna mig åt mina intressen, golf och konst, var en självklarhet, säger Stig.

Det var inte bara reklambyrån som gick bra för Stig, det har även hans konst gjort, som rest runt jorden. Han har ställt ut i stora metropoler som London, New York, Paris, Nice och förstås i Stockholm.

– Jag har hittat ett eget uttryckssätt. Fåglar och skärgård är återkommande motiv.

Det finns en rad olika preparat för värk i leder. Allt från nyponpulver till olika fettsyror. Medicine doktor Olle Haglund var speciellt intresserad av verkningsmekanismerna i naturliga preparat när han levde. Han brukade säga att man ska prova sig fram bland preparat med glukosamin, nyponextrakt, gurkmeja, ingefära, musseloljan och olika fiskfettsyror, eftersom vi är olika individer och olika preparat fungerar därför olika på var och en. Ibland är en kombination av flera preparat den rätta lösningen.

Men Olle Haglund påpekade också att han kände till en mängd personer som fått anmärkningsvärda resultat av den grönläppande musslan. En teori är att fettsyran furan, som finns i den grönläppade musslan har särskilt god effekt på smärta och stelhet i lederna.

LÄS OCKSÅ: Maten som kan lindra din ledvärk

Flyttade hem till Sverige

I dag finns det lite drygt tio placebokontrollerade studier på Lyprinol, musselextraktet som Stig tar. En majoritet av studierna fokuserar på ledgångsreumatism och ledbesvär som artros. Någon rapport har visat effekt på psoriasisartrit.

Även studier på astma finns, och där sågs lättnader hos astmatikerna som fick musselextraktet. Det finns också en dubbelblind, placebokontrollerad studie på effekten av musslan på hälta hos hästar. De hästar som fick musselextraktet hade mindre hälta och bättre rörlighet jämfört med placebo.

Efter 25 år i Frankrike bestämde sig Stig för att återvända till Sverige. Han hade sin särbo i Stockholm och barnen, en dotter och son, önskade att pappa skulle komma hem.

– Smärtan är borta och jag kan använda mina händer till att måla och spela golf, och så länge jag kan det så ser jag ingen anledning att göra något annat.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Stig Norbro

Ålder: 86 år.
Bor: I lägenhet i Sigtuna.
Familj: Särbo, en son och en dotter i Stockholm och en dotter i Paris.
Gör: Har drivit reklambyrån Orkan i Stockholm som han sålde för att flytta till Frankrike.
Så mår jag bra: Jag målar varje dag och spelar golf så mycket jag bara kan.

Grönläppad mussla

Den grönläppade musslan med de antiinflammatoriska fettsyrorna kommer från rena vatten i Nya Zeeland där den odlas för att omvandlas till kosttillskott. Det finns flera preparat på marknaden, men den Stig tar heter Lyprinol, och är originalet.

Musslorna livnär sig på mikroplankton och alger från havsvattnet. Köttet från en medelstor mussla väger cirka 14 gram.

Fyra kapslar med musselextrakt motsvarar ungefär fem råa musslor. Kombinationen av omega-3 fettsyror i just denna produkt består av sex lipid-grupper, och inkluderar bland annat omega-3 fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA), dokosahexaensyra (DHA) eikosatetraensyra (ETA), alfalinolensyra (ALA) och furanfettsyror (F-fettsyror). Det finns ett 20-tal studier på den här musseloljan.

Annons
Annons