Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Stockholm har fått landets första meditationsstudio

I New York och San Fransisco rullar sedan några år meditationsbussar på gatorna. I Sverige har kanske meditation främst varit något som utövas i samband med yoga eller på vissa center men nu blir det ändring på det. Mindstory i Stockholm är en studio helt vikt åt olika former av meditation, dit den stressade storstadsbon kan gå för att landa.

Mitt i centrala Stockholm bland alla kontorskomplex och tjusiga gallerior har Mindstory slagit upp portarna. En meditationsstudio där det hålls olika typer av meditation så de som behöver ska kunna smita in på lunchen eller efter jobbet och få lite sinnesro. Det är den första i sitt slag i Sverige men modellen finns i New York, Tokyo och London där grundaren Johanna Mörk Coldén hämtat sin inspiration.

 

Yogan var livsomvälvande
Till skillnad från yogastudios som snart är lika vanliga som seven-elevenbutiker, är renodlade meditaitonsstudios en ovanlig företeelse i Sverige bortsett från enstaka buddistcentra – faktum är att Mindstory är den första i landet. Men det är inte den buddhistiska traditionen som Johanna Mörk Coldén kommer ifrån, hon närmade sig meditationen via yogan som var en livsomvälvande bekantskap för henne, och ledde till att hon utbildade sig till yogalärare.

Meditationen helar
Genom yogan kände Johanna en närvaro i kroppen och fick en större förståelse för hur kropp och sinne hör ihop. När en yogametor sedan uppmanade henne att sitta still i 20 minuter varje dag, var det en självklar fortsättning för Johanna att ta klivet och börja meditera.
– Jag upplever att meditationen har varit extremt helande säger Johanna för att i nästa andetag förtydliga att hon inte var sjuk eller såg sig som trasig på något vis men att hon upplevde att meditationen hade effekt på flera områden utöver att det hjälpte henne att nå stillhet.
Förutom att få verktyg till att hantera vardagen bättre upplever Johanna att en regelbunden meditationspraktik öppnat för mer kreativitet, glädje och gett en mer positiv attityd till livet.
– För mig handlade det mycket om att möta mig själv.
Även om Johanna inte använde någon särskild teknik när hon själv började utan fokuserade på andetaget, uppmanar hon att prova sig fram, och studion erbjuder fem olika meditationstekniker som lärs ut av erfarna instruktörer.

LÄS OCKSÅ: Skolan bytte kvarsittning mot meditation – och fick effekt direkt

En sökare som hittat rätt
Johanna beskriver sig som en sökare som genom meditationen hittade hem till en inre styrka och vad hon kallar en ”coolhet” som gjorde att vågade vara sig själv mer fullt ut. Hon har en bakgrund som projektledare och har tidigare arbetat med marknadsföring. Hon ser sig själv som en entreprenör och driver studion med lika mycket hjärna som hjärta.
– Jag har letat lite efter vad jag ska göra.
Hon beskriver Mindstory som en fusion av sin passion för meditation och det hon sysslat med tidigare.
– Mitt syfte är att sprida meditation till alla men jag drivs också av att driva bolag, säger Johanna som nu känner att hon kan stå för alla delar av den hon är.
Men även om Johanna är affärskvinna kostar det inte skjortan att gå på en meditation. För 160 kronor, ungefär vad det kostar att gå på drop-in på ett yogapass kan man få en guidad meditation i källarvalven på Regeringsgatan mittemot det legendariska nöjespalatset Nalen i centrala Stockholm.

Vill ge skäligt betalt
Priset är en garanti för att lärarna får rimligt betalt för sin insats något som Johanna månar om.
– Vi har duktiga lärare och för mig är det viktigt att de får betalt för vad de faktiskt ger.
Nu återstår bara att fylla lokalerna med meditationsintresserade besökare, Johanna välkomnar alla och jobbar aktivt med att få till samarbeten med olika företag. Dagen efter ska personalen på Nalen komma på besök.
Hon vill att de som jobbar i området ska kunna slinka in och meditera en stund. Och då meditation både är avdragsgillt och ingår i friskvårdsbidraget har hon goda chanser att lyckas. Stress är en av de främsta orsakerna till sjukskrivning idag och många borde rimligtvis vara intresserade av meditation som personalvårdande insats.

LÄS OCKSÅ: Inta viloläge med Magnus Fridh

Ger balans i tillvaron
För Johanna fyller meditationen en vital roll för att hon ska kunna handskas med tillvaron men även om hon mediterar varje dag är hon noga med att påpeka att hon fortfarande är densamma och att hon tampas med utmaningar och har laster och brister som alla andra.
– Jag har också tider att passa, barn att skjutsa till aktiviteter, säger Johanna och fortsätter:
– Jag är samma person som innan men jag har fått verktyg att hantera situationer på ett smidigare sätt.

 

Många känner till meditation
Idag är mindfulness och meditation något de flesta känner till. Det har skrivits en rad böcker i ämnet och såväl appar som kurser har berett vägen och Johanna tror och hoppas att det finns ett sug och intresse hos fler att utforska vad meditationen kan göra för dem.
– Jag hoppas all människor ska kunna komma in här och …
Johanna pustar ut för att visa hur hon kopplar av och skakar av sig vardagens bekymmer.

LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: “Meditation är det nya svarta”

Utrymme för möten
En trappa ned från entrén ligger två meditationsrum med runda kuddar på golven och i foajén hänger vackra fotografier på väggarna – de är till salu. Johanna berättar att hon gärna vill utnyttja lokalerna maximalt och älskar tanken på att även verka som galleri och showroom.
– Jag är öppen för att ta in fler saker som går i linje med vad vi står för, säger Johanna som gärna vill stötta unga och de hon kalla ”underdogs” som hon vurmar för lite extra.
– Det är tufft att vara entreprenör och jag tycker det är superviktigt att vi hjälps åt.
Än så länge ligger de flesta av de halvtimmeslånga passen på dagtid, det senaste är klockan 18.00 men Johanna planerar utöka med kurser och workshops och vill göra det möjligt för den som vill att sitta kvar lite längre. Förhoppningen är också att studion ska kunna fungera som en mötesplats dit besökarna ska kunna gå och träffa likasinnade även när de inte mediterar.
– Jag hoppas att Stockholm är redo, men jag tror det.
Hon tror att många med henne eftersöker en större autenticitet och tror och hoppas att studion ska vara en plats för det.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.