Stockholm har fått landets första meditationsstudio

I New York och San Fransisco rullar sedan några år meditationsbussar på gatorna. I Sverige har kanske meditation främst varit något som utövas i samband med yoga eller på vissa center men nu blir det ändring på det. Mindstory i Stockholm är en studio helt vikt åt olika former av meditation, dit den stressade storstadsbon kan gå för att landa.

Mitt i centrala Stockholm bland alla kontorskomplex och tjusiga gallerior har Mindstory slagit upp portarna. En meditationsstudio där det hålls olika typer av meditation så de som behöver ska kunna smita in på lunchen eller efter jobbet och få lite sinnesro. Det är den första i sitt slag i Sverige men modellen finns i New York, Tokyo och London där grundaren Johanna Mörk Coldén hämtat sin inspiration.

 

Yogan var livsomvälvande
Till skillnad från yogastudios som snart är lika vanliga som seven-elevenbutiker, är renodlade meditaitonsstudios en ovanlig företeelse i Sverige bortsett från enstaka buddistcentra – faktum är att Mindstory är den första i landet. Men det är inte den buddhistiska traditionen som Johanna Mörk Coldén kommer ifrån, hon närmade sig meditationen via yogan som var en livsomvälvande bekantskap för henne, och ledde till att hon utbildade sig till yogalärare.

Meditationen helar
Genom yogan kände Johanna en närvaro i kroppen och fick en större förståelse för hur kropp och sinne hör ihop. När en yogametor sedan uppmanade henne att sitta still i 20 minuter varje dag, var det en självklar fortsättning för Johanna att ta klivet och börja meditera.
– Jag upplever att meditationen har varit extremt helande säger Johanna för att i nästa andetag förtydliga att hon inte var sjuk eller såg sig som trasig på något vis men att hon upplevde att meditationen hade effekt på flera områden utöver att det hjälpte henne att nå stillhet.
Förutom att få verktyg till att hantera vardagen bättre upplever Johanna att en regelbunden meditationspraktik öppnat för mer kreativitet, glädje och gett en mer positiv attityd till livet.
– För mig handlade det mycket om att möta mig själv.
Även om Johanna inte använde någon särskild teknik när hon själv började utan fokuserade på andetaget, uppmanar hon att prova sig fram, och studion erbjuder fem olika meditationstekniker som lärs ut av erfarna instruktörer.

LÄS OCKSÅ: Skolan bytte kvarsittning mot meditation – och fick effekt direkt

En sökare som hittat rätt
Johanna beskriver sig som en sökare som genom meditationen hittade hem till en inre styrka och vad hon kallar en ”coolhet” som gjorde att vågade vara sig själv mer fullt ut. Hon har en bakgrund som projektledare och har tidigare arbetat med marknadsföring. Hon ser sig själv som en entreprenör och driver studion med lika mycket hjärna som hjärta.
– Jag har letat lite efter vad jag ska göra.
Hon beskriver Mindstory som en fusion av sin passion för meditation och det hon sysslat med tidigare.
– Mitt syfte är att sprida meditation till alla men jag drivs också av att driva bolag, säger Johanna som nu känner att hon kan stå för alla delar av den hon är.
Men även om Johanna är affärskvinna kostar det inte skjortan att gå på en meditation. För 160 kronor, ungefär vad det kostar att gå på drop-in på ett yogapass kan man få en guidad meditation i källarvalven på Regeringsgatan mittemot det legendariska nöjespalatset Nalen i centrala Stockholm.

Vill ge skäligt betalt
Priset är en garanti för att lärarna får rimligt betalt för sin insats något som Johanna månar om.
– Vi har duktiga lärare och för mig är det viktigt att de får betalt för vad de faktiskt ger.
Nu återstår bara att fylla lokalerna med meditationsintresserade besökare, Johanna välkomnar alla och jobbar aktivt med att få till samarbeten med olika företag. Dagen efter ska personalen på Nalen komma på besök.
Hon vill att de som jobbar i området ska kunna slinka in och meditera en stund. Och då meditation både är avdragsgillt och ingår i friskvårdsbidraget har hon goda chanser att lyckas. Stress är en av de främsta orsakerna till sjukskrivning idag och många borde rimligtvis vara intresserade av meditation som personalvårdande insats.

LÄS OCKSÅ: Inta viloläge med Magnus Fridh

Ger balans i tillvaron
För Johanna fyller meditationen en vital roll för att hon ska kunna handskas med tillvaron men även om hon mediterar varje dag är hon noga med att påpeka att hon fortfarande är densamma och att hon tampas med utmaningar och har laster och brister som alla andra.
– Jag har också tider att passa, barn att skjutsa till aktiviteter, säger Johanna och fortsätter:
– Jag är samma person som innan men jag har fått verktyg att hantera situationer på ett smidigare sätt.

 

Många känner till meditation
Idag är mindfulness och meditation något de flesta känner till. Det har skrivits en rad böcker i ämnet och såväl appar som kurser har berett vägen och Johanna tror och hoppas att det finns ett sug och intresse hos fler att utforska vad meditationen kan göra för dem.
– Jag hoppas all människor ska kunna komma in här och …
Johanna pustar ut för att visa hur hon kopplar av och skakar av sig vardagens bekymmer.

LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: “Meditation är det nya svarta”

Utrymme för möten
En trappa ned från entrén ligger två meditationsrum med runda kuddar på golven och i foajén hänger vackra fotografier på väggarna – de är till salu. Johanna berättar att hon gärna vill utnyttja lokalerna maximalt och älskar tanken på att även verka som galleri och showroom.
– Jag är öppen för att ta in fler saker som går i linje med vad vi står för, säger Johanna som gärna vill stötta unga och de hon kalla ”underdogs” som hon vurmar för lite extra.
– Det är tufft att vara entreprenör och jag tycker det är superviktigt att vi hjälps åt.
Än så länge ligger de flesta av de halvtimmeslånga passen på dagtid, det senaste är klockan 18.00 men Johanna planerar utöka med kurser och workshops och vill göra det möjligt för den som vill att sitta kvar lite längre. Förhoppningen är också att studion ska kunna fungera som en mötesplats dit besökarna ska kunna gå och träffa likasinnade även när de inte mediterar.
– Jag hoppas att Stockholm är redo, men jag tror det.
Hon tror att många med henne eftersöker en större autenticitet och tror och hoppas att studion ska vara en plats för det.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

Kost

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

 

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

 

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.