Stockholm har fått landets första meditationsstudio

I New York och San Fransisco rullar sedan några år meditationsbussar på gatorna. I Sverige har kanske meditation främst varit något som utövas i samband med yoga eller på vissa center men nu blir det ändring på det. Mindstory i Stockholm är en studio helt vikt åt olika former av meditation, dit den stressade storstadsbon kan gå för att landa.

Mitt i centrala Stockholm bland alla kontorskomplex och tjusiga gallerior har Mindstory slagit upp portarna. En meditationsstudio där det hålls olika typer av meditation så de som behöver ska kunna smita in på lunchen eller efter jobbet och få lite sinnesro. Det är den första i sitt slag i Sverige men modellen finns i New York, Tokyo och London där grundaren Johanna Mörk Coldén hämtat sin inspiration.

 

Yogan var livsomvälvande
Till skillnad från yogastudios som snart är lika vanliga som seven-elevenbutiker, är renodlade meditaitonsstudios en ovanlig företeelse i Sverige bortsett från enstaka buddistcentra – faktum är att Mindstory är den första i landet. Men det är inte den buddhistiska traditionen som Johanna Mörk Coldén kommer ifrån, hon närmade sig meditationen via yogan som var en livsomvälvande bekantskap för henne, och ledde till att hon utbildade sig till yogalärare.

Meditationen helar
Genom yogan kände Johanna en närvaro i kroppen och fick en större förståelse för hur kropp och sinne hör ihop. När en yogametor sedan uppmanade henne att sitta still i 20 minuter varje dag, var det en självklar fortsättning för Johanna att ta klivet och börja meditera.
– Jag upplever att meditationen har varit extremt helande säger Johanna för att i nästa andetag förtydliga att hon inte var sjuk eller såg sig som trasig på något vis men att hon upplevde att meditationen hade effekt på flera områden utöver att det hjälpte henne att nå stillhet.
Förutom att få verktyg till att hantera vardagen bättre upplever Johanna att en regelbunden meditationspraktik öppnat för mer kreativitet, glädje och gett en mer positiv attityd till livet.
– För mig handlade det mycket om att möta mig själv.
Även om Johanna inte använde någon särskild teknik när hon själv började utan fokuserade på andetaget, uppmanar hon att prova sig fram, och studion erbjuder fem olika meditationstekniker som lärs ut av erfarna instruktörer.

LÄS OCKSÅ: Skolan bytte kvarsittning mot meditation – och fick effekt direkt

En sökare som hittat rätt
Johanna beskriver sig som en sökare som genom meditationen hittade hem till en inre styrka och vad hon kallar en ”coolhet” som gjorde att vågade vara sig själv mer fullt ut. Hon har en bakgrund som projektledare och har tidigare arbetat med marknadsföring. Hon ser sig själv som en entreprenör och driver studion med lika mycket hjärna som hjärta.
– Jag har letat lite efter vad jag ska göra.
Hon beskriver Mindstory som en fusion av sin passion för meditation och det hon sysslat med tidigare.
– Mitt syfte är att sprida meditation till alla men jag drivs också av att driva bolag, säger Johanna som nu känner att hon kan stå för alla delar av den hon är.
Men även om Johanna är affärskvinna kostar det inte skjortan att gå på en meditation. För 160 kronor, ungefär vad det kostar att gå på drop-in på ett yogapass kan man få en guidad meditation i källarvalven på Regeringsgatan mittemot det legendariska nöjespalatset Nalen i centrala Stockholm.

Vill ge skäligt betalt
Priset är en garanti för att lärarna får rimligt betalt för sin insats något som Johanna månar om.
– Vi har duktiga lärare och för mig är det viktigt att de får betalt för vad de faktiskt ger.
Nu återstår bara att fylla lokalerna med meditationsintresserade besökare, Johanna välkomnar alla och jobbar aktivt med att få till samarbeten med olika företag. Dagen efter ska personalen på Nalen komma på besök.
Hon vill att de som jobbar i området ska kunna slinka in och meditera en stund. Och då meditation både är avdragsgillt och ingår i friskvårdsbidraget har hon goda chanser att lyckas. Stress är en av de främsta orsakerna till sjukskrivning idag och många borde rimligtvis vara intresserade av meditation som personalvårdande insats.

LÄS OCKSÅ: Inta viloläge med Magnus Fridh

Ger balans i tillvaron
För Johanna fyller meditationen en vital roll för att hon ska kunna handskas med tillvaron men även om hon mediterar varje dag är hon noga med att påpeka att hon fortfarande är densamma och att hon tampas med utmaningar och har laster och brister som alla andra.
– Jag har också tider att passa, barn att skjutsa till aktiviteter, säger Johanna och fortsätter:
– Jag är samma person som innan men jag har fått verktyg att hantera situationer på ett smidigare sätt.

 

Många känner till meditation
Idag är mindfulness och meditation något de flesta känner till. Det har skrivits en rad böcker i ämnet och såväl appar som kurser har berett vägen och Johanna tror och hoppas att det finns ett sug och intresse hos fler att utforska vad meditationen kan göra för dem.
– Jag hoppas all människor ska kunna komma in här och …
Johanna pustar ut för att visa hur hon kopplar av och skakar av sig vardagens bekymmer.

LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: “Meditation är det nya svarta”

Utrymme för möten
En trappa ned från entrén ligger två meditationsrum med runda kuddar på golven och i foajén hänger vackra fotografier på väggarna – de är till salu. Johanna berättar att hon gärna vill utnyttja lokalerna maximalt och älskar tanken på att även verka som galleri och showroom.
– Jag är öppen för att ta in fler saker som går i linje med vad vi står för, säger Johanna som gärna vill stötta unga och de hon kalla ”underdogs” som hon vurmar för lite extra.
– Det är tufft att vara entreprenör och jag tycker det är superviktigt att vi hjälps åt.
Än så länge ligger de flesta av de halvtimmeslånga passen på dagtid, det senaste är klockan 18.00 men Johanna planerar utöka med kurser och workshops och vill göra det möjligt för den som vill att sitta kvar lite längre. Förhoppningen är också att studion ska kunna fungera som en mötesplats dit besökarna ska kunna gå och träffa likasinnade även när de inte mediterar.
– Jag hoppas att Stockholm är redo, men jag tror det.
Hon tror att många med henne eftersöker en större autenticitet och tror och hoppas att studion ska vara en plats för det.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

 

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.