Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Stockholm har fått landets första meditationsstudio

I New York och San Fransisco rullar sedan några år meditationsbussar på gatorna. I Sverige har kanske meditation främst varit något som utövas i samband med yoga eller på vissa center men nu blir det ändring på det. Mindstory i Stockholm är en studio helt vikt åt olika former av meditation, dit den stressade storstadsbon kan gå för att landa.

Mitt i centrala Stockholm bland alla kontorskomplex och tjusiga gallerior har Mindstory slagit upp portarna. En meditationsstudio där det hålls olika typer av meditation så de som behöver ska kunna smita in på lunchen eller efter jobbet och få lite sinnesro. Det är den första i sitt slag i Sverige men modellen finns i New York, Tokyo och London där grundaren Johanna Mörk Coldén hämtat sin inspiration.

 

Yogan var livsomvälvande
Till skillnad från yogastudios som snart är lika vanliga som seven-elevenbutiker, är renodlade meditaitonsstudios en ovanlig företeelse i Sverige bortsett från enstaka buddistcentra – faktum är att Mindstory är den första i landet. Men det är inte den buddhistiska traditionen som Johanna Mörk Coldén kommer ifrån, hon närmade sig meditationen via yogan som var en livsomvälvande bekantskap för henne, och ledde till att hon utbildade sig till yogalärare.

Meditationen helar
Genom yogan kände Johanna en närvaro i kroppen och fick en större förståelse för hur kropp och sinne hör ihop. När en yogametor sedan uppmanade henne att sitta still i 20 minuter varje dag, var det en självklar fortsättning för Johanna att ta klivet och börja meditera.
– Jag upplever att meditationen har varit extremt helande säger Johanna för att i nästa andetag förtydliga att hon inte var sjuk eller såg sig som trasig på något vis men att hon upplevde att meditationen hade effekt på flera områden utöver att det hjälpte henne att nå stillhet.
Förutom att få verktyg till att hantera vardagen bättre upplever Johanna att en regelbunden meditationspraktik öppnat för mer kreativitet, glädje och gett en mer positiv attityd till livet.
– För mig handlade det mycket om att möta mig själv.
Även om Johanna inte använde någon särskild teknik när hon själv började utan fokuserade på andetaget, uppmanar hon att prova sig fram, och studion erbjuder fem olika meditationstekniker som lärs ut av erfarna instruktörer.

LÄS OCKSÅ: Skolan bytte kvarsittning mot meditation – och fick effekt direkt

En sökare som hittat rätt
Johanna beskriver sig som en sökare som genom meditationen hittade hem till en inre styrka och vad hon kallar en ”coolhet” som gjorde att vågade vara sig själv mer fullt ut. Hon har en bakgrund som projektledare och har tidigare arbetat med marknadsföring. Hon ser sig själv som en entreprenör och driver studion med lika mycket hjärna som hjärta.
– Jag har letat lite efter vad jag ska göra.
Hon beskriver Mindstory som en fusion av sin passion för meditation och det hon sysslat med tidigare.
– Mitt syfte är att sprida meditation till alla men jag drivs också av att driva bolag, säger Johanna som nu känner att hon kan stå för alla delar av den hon är.
Men även om Johanna är affärskvinna kostar det inte skjortan att gå på en meditation. För 160 kronor, ungefär vad det kostar att gå på drop-in på ett yogapass kan man få en guidad meditation i källarvalven på Regeringsgatan mittemot det legendariska nöjespalatset Nalen i centrala Stockholm.

Vill ge skäligt betalt
Priset är en garanti för att lärarna får rimligt betalt för sin insats något som Johanna månar om.
– Vi har duktiga lärare och för mig är det viktigt att de får betalt för vad de faktiskt ger.
Nu återstår bara att fylla lokalerna med meditationsintresserade besökare, Johanna välkomnar alla och jobbar aktivt med att få till samarbeten med olika företag. Dagen efter ska personalen på Nalen komma på besök.
Hon vill att de som jobbar i området ska kunna slinka in och meditera en stund. Och då meditation både är avdragsgillt och ingår i friskvårdsbidraget har hon goda chanser att lyckas. Stress är en av de främsta orsakerna till sjukskrivning idag och många borde rimligtvis vara intresserade av meditation som personalvårdande insats.

LÄS OCKSÅ: Inta viloläge med Magnus Fridh

Ger balans i tillvaron
För Johanna fyller meditationen en vital roll för att hon ska kunna handskas med tillvaron men även om hon mediterar varje dag är hon noga med att påpeka att hon fortfarande är densamma och att hon tampas med utmaningar och har laster och brister som alla andra.
– Jag har också tider att passa, barn att skjutsa till aktiviteter, säger Johanna och fortsätter:
– Jag är samma person som innan men jag har fått verktyg att hantera situationer på ett smidigare sätt.

 

Många känner till meditation
Idag är mindfulness och meditation något de flesta känner till. Det har skrivits en rad böcker i ämnet och såväl appar som kurser har berett vägen och Johanna tror och hoppas att det finns ett sug och intresse hos fler att utforska vad meditationen kan göra för dem.
– Jag hoppas all människor ska kunna komma in här och …
Johanna pustar ut för att visa hur hon kopplar av och skakar av sig vardagens bekymmer.

LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: “Meditation är det nya svarta”

Utrymme för möten
En trappa ned från entrén ligger två meditationsrum med runda kuddar på golven och i foajén hänger vackra fotografier på väggarna – de är till salu. Johanna berättar att hon gärna vill utnyttja lokalerna maximalt och älskar tanken på att även verka som galleri och showroom.
– Jag är öppen för att ta in fler saker som går i linje med vad vi står för, säger Johanna som gärna vill stötta unga och de hon kalla ”underdogs” som hon vurmar för lite extra.
– Det är tufft att vara entreprenör och jag tycker det är superviktigt att vi hjälps åt.
Än så länge ligger de flesta av de halvtimmeslånga passen på dagtid, det senaste är klockan 18.00 men Johanna planerar utöka med kurser och workshops och vill göra det möjligt för den som vill att sitta kvar lite längre. Förhoppningen är också att studion ska kunna fungera som en mötesplats dit besökarna ska kunna gå och träffa likasinnade även när de inte mediterar.
– Jag hoppas att Stockholm är redo, men jag tror det.
Hon tror att många med henne eftersöker en större autenticitet och tror och hoppas att studion ska vara en plats för det.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.