Stockholm har fått landets första meditationsstudio

I New York och San Fransisco rullar sedan några år meditationsbussar på gatorna. I Sverige har kanske meditation främst varit något som utövas i samband med yoga eller på vissa center men nu blir det ändring på det. Mindstory i Stockholm är en studio helt vikt åt olika former av meditation, dit den stressade storstadsbon kan gå för att landa.

Mitt i centrala Stockholm bland alla kontorskomplex och tjusiga gallerior har Mindstory slagit upp portarna. En meditationsstudio där det hålls olika typer av meditation så de som behöver ska kunna smita in på lunchen eller efter jobbet och få lite sinnesro. Det är den första i sitt slag i Sverige men modellen finns i New York, Tokyo och London där grundaren Johanna Mörk Coldén hämtat sin inspiration.

 

Yogan var livsomvälvande
Till skillnad från yogastudios som snart är lika vanliga som seven-elevenbutiker, är renodlade meditaitonsstudios en ovanlig företeelse i Sverige bortsett från enstaka buddistcentra – faktum är att Mindstory är den första i landet. Men det är inte den buddhistiska traditionen som Johanna Mörk Coldén kommer ifrån, hon närmade sig meditationen via yogan som var en livsomvälvande bekantskap för henne, och ledde till att hon utbildade sig till yogalärare.

Meditationen helar
Genom yogan kände Johanna en närvaro i kroppen och fick en större förståelse för hur kropp och sinne hör ihop. När en yogametor sedan uppmanade henne att sitta still i 20 minuter varje dag, var det en självklar fortsättning för Johanna att ta klivet och börja meditera.
– Jag upplever att meditationen har varit extremt helande säger Johanna för att i nästa andetag förtydliga att hon inte var sjuk eller såg sig som trasig på något vis men att hon upplevde att meditationen hade effekt på flera områden utöver att det hjälpte henne att nå stillhet.
Förutom att få verktyg till att hantera vardagen bättre upplever Johanna att en regelbunden meditationspraktik öppnat för mer kreativitet, glädje och gett en mer positiv attityd till livet.
– För mig handlade det mycket om att möta mig själv.
Även om Johanna inte använde någon särskild teknik när hon själv började utan fokuserade på andetaget, uppmanar hon att prova sig fram, och studion erbjuder fem olika meditationstekniker som lärs ut av erfarna instruktörer.

LÄS OCKSÅ: Skolan bytte kvarsittning mot meditation – och fick effekt direkt

En sökare som hittat rätt
Johanna beskriver sig som en sökare som genom meditationen hittade hem till en inre styrka och vad hon kallar en ”coolhet” som gjorde att vågade vara sig själv mer fullt ut. Hon har en bakgrund som projektledare och har tidigare arbetat med marknadsföring. Hon ser sig själv som en entreprenör och driver studion med lika mycket hjärna som hjärta.
– Jag har letat lite efter vad jag ska göra.
Hon beskriver Mindstory som en fusion av sin passion för meditation och det hon sysslat med tidigare.
– Mitt syfte är att sprida meditation till alla men jag drivs också av att driva bolag, säger Johanna som nu känner att hon kan stå för alla delar av den hon är.
Men även om Johanna är affärskvinna kostar det inte skjortan att gå på en meditation. För 160 kronor, ungefär vad det kostar att gå på drop-in på ett yogapass kan man få en guidad meditation i källarvalven på Regeringsgatan mittemot det legendariska nöjespalatset Nalen i centrala Stockholm.

Vill ge skäligt betalt
Priset är en garanti för att lärarna får rimligt betalt för sin insats något som Johanna månar om.
– Vi har duktiga lärare och för mig är det viktigt att de får betalt för vad de faktiskt ger.
Nu återstår bara att fylla lokalerna med meditationsintresserade besökare, Johanna välkomnar alla och jobbar aktivt med att få till samarbeten med olika företag. Dagen efter ska personalen på Nalen komma på besök.
Hon vill att de som jobbar i området ska kunna slinka in och meditera en stund. Och då meditation både är avdragsgillt och ingår i friskvårdsbidraget har hon goda chanser att lyckas. Stress är en av de främsta orsakerna till sjukskrivning idag och många borde rimligtvis vara intresserade av meditation som personalvårdande insats.

LÄS OCKSÅ: Inta viloläge med Magnus Fridh

Ger balans i tillvaron
För Johanna fyller meditationen en vital roll för att hon ska kunna handskas med tillvaron men även om hon mediterar varje dag är hon noga med att påpeka att hon fortfarande är densamma och att hon tampas med utmaningar och har laster och brister som alla andra.
– Jag har också tider att passa, barn att skjutsa till aktiviteter, säger Johanna och fortsätter:
– Jag är samma person som innan men jag har fått verktyg att hantera situationer på ett smidigare sätt.

 

Många känner till meditation
Idag är mindfulness och meditation något de flesta känner till. Det har skrivits en rad böcker i ämnet och såväl appar som kurser har berett vägen och Johanna tror och hoppas att det finns ett sug och intresse hos fler att utforska vad meditationen kan göra för dem.
– Jag hoppas all människor ska kunna komma in här och …
Johanna pustar ut för att visa hur hon kopplar av och skakar av sig vardagens bekymmer.

LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: “Meditation är det nya svarta”

Utrymme för möten
En trappa ned från entrén ligger två meditationsrum med runda kuddar på golven och i foajén hänger vackra fotografier på väggarna – de är till salu. Johanna berättar att hon gärna vill utnyttja lokalerna maximalt och älskar tanken på att även verka som galleri och showroom.
– Jag är öppen för att ta in fler saker som går i linje med vad vi står för, säger Johanna som gärna vill stötta unga och de hon kalla ”underdogs” som hon vurmar för lite extra.
– Det är tufft att vara entreprenör och jag tycker det är superviktigt att vi hjälps åt.
Än så länge ligger de flesta av de halvtimmeslånga passen på dagtid, det senaste är klockan 18.00 men Johanna planerar utöka med kurser och workshops och vill göra det möjligt för den som vill att sitta kvar lite längre. Förhoppningen är också att studion ska kunna fungera som en mötesplats dit besökarna ska kunna gå och träffa likasinnade även när de inte mediterar.
– Jag hoppas att Stockholm är redo, men jag tror det.
Hon tror att många med henne eftersöker en större autenticitet och tror och hoppas att studion ska vara en plats för det.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

 

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

 

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

 

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.