Annons
Annons

Stort kunskapsglapp hos unga gällande livsmedelshygien

Att hantera livsmedel rätt är en kunskapsfråga. En kunskap som många unga inte har. Tvärtom har många unga undermålig koll på livsmedelshygien. En av fem elever i årskurs 9 vet till exempel inte att kyckling behöver vara genomstekt, trots att vi haft en dryga årslångt utbrott av campylobacter och att samhällskostnaden för det höga antalet matförgiftningar överstiger en miljard kronor varje år. Det visar en ny undersökning från Uppsala universitet.

Redaktionen

4 juni, 2017
Stort kunskapsglapp hos unga gällande livsmedelshygien
Dela inlägget

Att hantera livsmedel rätt är en kunskapsfråga. En kunskap som många unga inte har. Tvärtom har många unga undermålig koll på livsmedelshygien.
En av fem elever i årskurs 9 vet till exempel inte att kyckling behöver vara genomstekt, trots att vi haft en dryga årslångt utbrott av campylobacter och att samhällskostnaden för det höga antalet matförgiftningar överstiger en miljard kronor varje år.
Det visar en ny undersökning från Uppsala universitet.

Att drabbas av matförgiftning kan leda till allvarliga konsekvenser i form av följdsjukdomar och, i värsta fall, även dödsfall. Mer än en halv miljon fall av matförgiftning inträffar uppskattningsvis varje år och detta till en samhällskostnad av mer än en miljard kronor.
I en ny undersökning, som härstammar ur en doktorsavhandling från Uppsala universitet, visar Marie Lange, doktorand i kostvetenskap, att niondeklassare inte har särskilt bra koll på livsmedelshygien.

Särskilt viktigt i en tid av utbrott
I undersökningen tillfrågades drygt 500 elever från 16 svenska skolor. Resultatet visade sig vara en kunskap under förväntan.
Bland annat visste inte en av fem elever att kyckling bör vara helt genomstekt innan man äter den.

Undersökningen publiceras efter en period där antalet personer smittade av campylobacter från färsk kyckling varit högre än normalt, vilket gör resultatet extra värt att uppmärksamma.

Läs också: Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Dålig kunskap om rå köttfärs och kylskåpstemperatur
Nästan hälften ansåg det vara okej att smaka på rå köttfärs. Detta trots att Livsmedelsverket för tio år sedan gick ut med informationen om att till och med ett smakprov av kontaminerad köttfärs kunde vara hälsofarligt och innebära en risk att drabbas av EHEC. Nära hälften av eleverna trodde också att kylkskåpstemperaturen bör ligga på +8 grader, vilket är fyra grader över vad som rekommenderas.

Undersökningen visade även att eleverna saknade kunskaper när det gäller vikten av handtvätt och vikten att undvika korskontaminering, som innebär att bakterier från ett sorts livsmedel förs över till ett annat – vilka är bland de viktigaste momenten för den som vill undvika matförgiftning.

Läs också: 14 saker du troligen inte visste om handhygien – både din och andras

Uppvärmning ett riskområde
Det framkommer att många elever värmer mat dagligen, inte sällan i mikrovågsugn. Utan att veta att uppvärmning är ett riskområde.
Studien visar vidare att pojkar, särskilt de som sällan eller aldrig lagar mat hemma, löper en större risk att drabbas av allvarlig matförgiftning.

”Krävs fler timmar konsumentkunskap”
Marie Lange, doktorand vid institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet, säger i ett uttalande:
– Resultatet i avhandlingen visar att unga konsumenter behöver bättre hygienutbildning och att grundskolans ämne hem- och konsumentkunskap behöver lyfta fram livsmedelshygien på ett tydligare sätt i undervisningen och då bli mer kopplat till elevernas vardag.

För SVT Nyheter utvecklar hon ytterligare:
– Om vi som konsumenter ska få bättre kunskap om mathygien kanske det krävs fler timmar i konsumentkunskap i skolan där det idag är det minsta ämnet på 118 timmar. Elever som hade lärare som tidigare i sina liv arbetat med mat, presterade bättre. Dessutom kan det finnas anledning för Livsmedelsverket att erbjuda mer undervisningsmaterial och information till lärare i ämnet.

Läs avhandlingen här: Food Safety Learning in Home and Consumer Studies: Teachers’ and Students’ Perspectives

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons