Strålande hy – så lyckas du!

Negin Aghili är hud- och örtterapeuten bakom Althea Hudvård & Livsstil, en ekologisk salong och livsstilsbutik på Södermalm i Stockholm.
I sitt arbete jobbar hon med hudens hälsa ur ett holistiskt perspektiv.
Här ger hon sina bästa tips på hur man får en frisk och strålande hy med rätt skönhetsrutiner och näring inifrån.

Hudens hälsa är en del av kroppens. Den påverkas av yttre omständigheter så som av UV-strålning, vind, luftfuktighet och temperatur, men också av hur vi äter, näringsbrister och våra skönhetsrutiner.
Detta vet Negin Aghili, hud- och örtterapeut på Althea Hudvård & Livsstil allt om.
– Jag insåg ganska tidigt under min utbildning till hudterapeut att man behöver behandla hela människan för att få bäst resultat, säger hon.
► Läs också: 8 naturliga fuktbomber för huden

Behandlar utsidan med ekologisk hudvård och insidan med kost och näring
Den kunskapen har hon sedan dess alltid burit med sig.
–  Därför jobbar jag enligt ett holistiskt tänk där jag behandlar utsidan genom behandlingar och med naturliga, ekologiska och effektiva hudvårdsprodukter, insidan med kostråd och näringstillskott samt själen och självbilden med healing.

 

Läs också: Näringen som får din hud att stråla

Negin Aghili, hud- och örtterapeut. Foto: Per Härdin

Negin Aghili, hud- och örtterapeut. Foto: Per Härdin

Grundläggande råd: Skaffa en daglig hudvårdsrutin
Välj hudvårdsprodukter beroende på hudtyp och hudtillstånd och tänk att målet är att få huden att komma i balans
– Det mest grundläggande är en bra rengöring, ett ansiktsvatten och en ansiktskräm som passar din hud och behov. Beroende på årstid och behov kan man även lägga till ett passande serum eller en olja. När det blir kyligare brukar jag rekommendera en oljeblandning under krämen för extra vård och skydd.

► Läs också: 6 knep för att bli vintervacker – från topp till tå

 

Huden behöver mer näring i kallare tider
Utöver den dagliga skönhetsrutinen rekommenderar Negin också att man investerar i en bra peeling och ansiktsmask.
– Nästan alla, förutom de allra känsligaste, mår bra av att peela huden en till två gånger i veckan för att ta bort döda hudceller. Därefter är det perfekt att lägga en ansiktsmask som verkar på djupet. Fuktgivande masker passar extra bra att lägga nu när vi går mot kallare tider och huden behöver mer fukt och näring. Tänk att även en aknehy kan må bra av fuktmask då och då förutom djuprengörande masker.

Läs också: 3 näringsämnen som biter på akne

Näring för huden
Negin jobbar med, och rekommenderar, enbart naturliga hudvårdsprodukter som ger bra näring till huden. Detsamma gäller näringstillskott – de ska vara utan tillsatser och lätta för kroppen att ta upp.
– Min erfarenhet är att de flesta behöver en bas av vitaminer, mineraler, probiotika, matsmältningsenzymer och fettsyror, säger hon.

Läs också: Simon Leisjö: ”Därför behöver män bli bättre på hudvård”

 

"En välfungerande mage utan inflammation är a och o för fin hy"
Därutöver kan man lägga till näringsämnen efter behov, menar Negin.
– Till exempel är aloe vera och l-glutamin bra för att bygga upp tarmslemhinnan. En välfungerande mage och tarm utan inflammation är a och o för en fin hy. Något som också är viktigt om man vill ha en fin hy är fukt, berättar Negin.

Läs också: Hudterapeuten: Så tar du hand om huden i höst

Sprayning av huden i torr miljö
Hon fortsätter:
– Spenderar man mycket tid framför datorn och i torra inomhusmiljöer är fukt superviktigt. Ha ett fuktgivande ansiktsvatten till hands och spraya på huden för en snabb uppfräschning. Det gör susen och du kommer att känna dig piggare!

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

Hälsa

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

 

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning