Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Strålande hy – så lyckas du!

Negin Aghili är hud- och örtterapeuten bakom Althea Hudvård & Livsstil, en ekologisk salong och livsstilsbutik på Södermalm i Stockholm.
I sitt arbete jobbar hon med hudens hälsa ur ett holistiskt perspektiv.
Här ger hon sina bästa tips på hur man får en frisk och strålande hy med rätt skönhetsrutiner och näring inifrån.

Hudens hälsa är en del av kroppens. Den påverkas av yttre omständigheter så som av UV-strålning, vind, luftfuktighet och temperatur, men också av hur vi äter, näringsbrister och våra skönhetsrutiner.
Detta vet Negin Aghili, hud- och örtterapeut på Althea Hudvård & Livsstil allt om.
– Jag insåg ganska tidigt under min utbildning till hudterapeut att man behöver behandla hela människan för att få bäst resultat, säger hon.
► Läs också: 8 naturliga fuktbomber för huden

Behandlar utsidan med ekologisk hudvård och insidan med kost och näring
Den kunskapen har hon sedan dess alltid burit med sig.
–  Därför jobbar jag enligt ett holistiskt tänk där jag behandlar utsidan genom behandlingar och med naturliga, ekologiska och effektiva hudvårdsprodukter, insidan med kostråd och näringstillskott samt själen och självbilden med healing.

 

Läs också: Näringen som får din hud att stråla

Negin Aghili, hud- och örtterapeut. Foto: Per Härdin

Negin Aghili, hud- och örtterapeut. Foto: Per Härdin

Grundläggande råd: Skaffa en daglig hudvårdsrutin
Välj hudvårdsprodukter beroende på hudtyp och hudtillstånd och tänk att målet är att få huden att komma i balans
– Det mest grundläggande är en bra rengöring, ett ansiktsvatten och en ansiktskräm som passar din hud och behov. Beroende på årstid och behov kan man även lägga till ett passande serum eller en olja. När det blir kyligare brukar jag rekommendera en oljeblandning under krämen för extra vård och skydd.

► Läs också: 6 knep för att bli vintervacker – från topp till tå

 

Huden behöver mer näring i kallare tider
Utöver den dagliga skönhetsrutinen rekommenderar Negin också att man investerar i en bra peeling och ansiktsmask.
– Nästan alla, förutom de allra känsligaste, mår bra av att peela huden en till två gånger i veckan för att ta bort döda hudceller. Därefter är det perfekt att lägga en ansiktsmask som verkar på djupet. Fuktgivande masker passar extra bra att lägga nu när vi går mot kallare tider och huden behöver mer fukt och näring. Tänk att även en aknehy kan må bra av fuktmask då och då förutom djuprengörande masker.

Läs också: 3 näringsämnen som biter på akne

Näring för huden
Negin jobbar med, och rekommenderar, enbart naturliga hudvårdsprodukter som ger bra näring till huden. Detsamma gäller näringstillskott – de ska vara utan tillsatser och lätta för kroppen att ta upp.
– Min erfarenhet är att de flesta behöver en bas av vitaminer, mineraler, probiotika, matsmältningsenzymer och fettsyror, säger hon.

Läs också: Simon Leisjö: ”Därför behöver män bli bättre på hudvård”

 

"En välfungerande mage utan inflammation är a och o för fin hy"
Därutöver kan man lägga till näringsämnen efter behov, menar Negin.
– Till exempel är aloe vera och l-glutamin bra för att bygga upp tarmslemhinnan. En välfungerande mage och tarm utan inflammation är a och o för en fin hy. Något som också är viktigt om man vill ha en fin hy är fukt, berättar Negin.

Läs också: Hudterapeuten: Så tar du hand om huden i höst

Sprayning av huden i torr miljö
Hon fortsätter:
– Spenderar man mycket tid framför datorn och i torra inomhusmiljöer är fukt superviktigt. Ha ett fuktgivande ansiktsvatten till hands och spraya på huden för en snabb uppfräschning. Det gör susen och du kommer att känna dig piggare!

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.