Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Strålande hy – så lyckas du!

Negin Aghili är hud- och örtterapeuten bakom Althea Hudvård & Livsstil, en ekologisk salong och livsstilsbutik på Södermalm i Stockholm.
I sitt arbete jobbar hon med hudens hälsa ur ett holistiskt perspektiv.
Här ger hon sina bästa tips på hur man får en frisk och strålande hy med rätt skönhetsrutiner och näring inifrån.

Hudens hälsa är en del av kroppens. Den påverkas av yttre omständigheter så som av UV-strålning, vind, luftfuktighet och temperatur, men också av hur vi äter, näringsbrister och våra skönhetsrutiner.
Detta vet Negin Aghili, hud- och örtterapeut på Althea Hudvård & Livsstil allt om.
– Jag insåg ganska tidigt under min utbildning till hudterapeut att man behöver behandla hela människan för att få bäst resultat, säger hon.
► Läs också: 8 naturliga fuktbomber för huden

Behandlar utsidan med ekologisk hudvård och insidan med kost och näring
Den kunskapen har hon sedan dess alltid burit med sig.
–  Därför jobbar jag enligt ett holistiskt tänk där jag behandlar utsidan genom behandlingar och med naturliga, ekologiska och effektiva hudvårdsprodukter, insidan med kostråd och näringstillskott samt själen och självbilden med healing.

 

Läs också: Näringen som får din hud att stråla

Negin Aghili, hud- och örtterapeut. Foto: Per Härdin

Negin Aghili, hud- och örtterapeut. Foto: Per Härdin

Grundläggande råd: Skaffa en daglig hudvårdsrutin
Välj hudvårdsprodukter beroende på hudtyp och hudtillstånd och tänk att målet är att få huden att komma i balans
– Det mest grundläggande är en bra rengöring, ett ansiktsvatten och en ansiktskräm som passar din hud och behov. Beroende på årstid och behov kan man även lägga till ett passande serum eller en olja. När det blir kyligare brukar jag rekommendera en oljeblandning under krämen för extra vård och skydd.

► Läs också: 6 knep för att bli vintervacker – från topp till tå

 

Huden behöver mer näring i kallare tider
Utöver den dagliga skönhetsrutinen rekommenderar Negin också att man investerar i en bra peeling och ansiktsmask.
– Nästan alla, förutom de allra känsligaste, mår bra av att peela huden en till två gånger i veckan för att ta bort döda hudceller. Därefter är det perfekt att lägga en ansiktsmask som verkar på djupet. Fuktgivande masker passar extra bra att lägga nu när vi går mot kallare tider och huden behöver mer fukt och näring. Tänk att även en aknehy kan må bra av fuktmask då och då förutom djuprengörande masker.

Läs också: 3 näringsämnen som biter på akne

Näring för huden
Negin jobbar med, och rekommenderar, enbart naturliga hudvårdsprodukter som ger bra näring till huden. Detsamma gäller näringstillskott – de ska vara utan tillsatser och lätta för kroppen att ta upp.
– Min erfarenhet är att de flesta behöver en bas av vitaminer, mineraler, probiotika, matsmältningsenzymer och fettsyror, säger hon.

Läs också: Simon Leisjö: ”Därför behöver män bli bättre på hudvård”

 

"En välfungerande mage utan inflammation är a och o för fin hy"
Därutöver kan man lägga till näringsämnen efter behov, menar Negin.
– Till exempel är aloe vera och l-glutamin bra för att bygga upp tarmslemhinnan. En välfungerande mage och tarm utan inflammation är a och o för en fin hy. Något som också är viktigt om man vill ha en fin hy är fukt, berättar Negin.

Läs också: Hudterapeuten: Så tar du hand om huden i höst

Sprayning av huden i torr miljö
Hon fortsätter:
– Spenderar man mycket tid framför datorn och i torra inomhusmiljöer är fukt superviktigt. Ha ett fuktgivande ansiktsvatten till hands och spraya på huden för en snabb uppfräschning. Det gör susen och du kommer att känna dig piggare!

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".