Hårmineralanalys

Foto: Ateljé Photos 4 U

Stressad? Svaret finns i håret

Stress är en vanlig orsak till att vi har låg energi, sover dåligt och får problem med magen. Till näringsterapeuten Maria Hellström söker sig kvinnor och män och i alla åldrar som på egen hand inte klarat av att lösa sina problem. Marias bästa redskap – för att ta reda på vad som är fel och sedan presentera en lösning – är en hårmineralanalys.

I de gamla anrika lokalerna på Serafen, som var Sveriges första sjukhus och öppnade i mitten av 1750-talet, har näringsterapeuten Maria Hellström sitt behandlingsrum. Serafen är inte längre något sjukhus men här finns det olika vårdcentraler och privata läkarmottagningar. Maria jobbar med kroppsbehandlingar, näringsterapi, DNA- och hårmineralanalys samt med personlig träning.
– För 20 år sedan hade jag själv en svår allergi som yttrade sig i akne och eksem. Precis som många av mina klienter sökte jag hjälp inom skolmedicinen, men där kunde ingen behandla mina problem. Så småningom kom jag i kontakt med en näringsterapeut som gjorde en hårmineralanalys på mig och via de kostråden och de kosttillskotten blev jag helt bra. Det blev en sådan omvälvande upplevelse att jag lämnade mitt jobb och utbildade mig till näringsterapeut, berättar Maria.

Visar obalanser i kroppen
Hårmineralanalysen visar på obalanser i kroppen. Om för att ta ett jämförande exempel, gör du ett sköldkörteltest på vårdcentralen och ligger inom en intervallen för det som är normalt men ändå har typiska symtom som tyder på en underfunktion så kan man en med bättre precision, via en hårmineralanalys, få reda på hur sköldkörteln fungerar, det vill säga, den visar vilken ämnesomsättning man har. Genom att äta efter kostråden som baserar på ämnesomsättningstyp tillsammans med stödet från kosttillskotten rättar man sedan till obalanser i kroppen. En hårmineralanalys är därför många gånger bättre än ett blodprov.

LÄS OCKSÅ: Du är vad du äter

Att äta efter sin ämnesomsättning
– En analys av håret kartlägger stress och brister i kroppen. Den visar vilket stadie av stress du befinner dig i och varje stadie av stressen skapas specifika näringsbehov. Genom att följa kostråden och äta efter sin ämnesomsättningstyp plus näringstillskottet man får blir rehabiliteringen effektiv, säger Maria.
Den allra vanligaste kunden som kommer till Maria är en överstressad kvinna mellan 25 och 50 år som försöker få livspusslet att gå ihop och de har oftast en långsam ämnesomsättning. När man lär sig äta efter sin ämnesomsättningstyp så mår man bättre och man förebygger ohälsa som kan uppstå när man blir äldre.
– Det syns på kroppen vilken ämnesomsättning man har när man lägger på sig lite extra kilon. Kvinnor med långsam ämnesomsättning blir kurvigare och kilona lägger sig runt rumpa och lår.

 

LÄS OCKSÅ: Stor svensk studie mäter stress i hår

Få kvinnor har snabb ämnesomsättning
Bara två av tio kvinnor har snabb ämnesomsättning och när de lägger på sig fett hamnar det mest på magen. Män däremot har oftare en snabb ämnesomsättning, förklarar Maria.
Nästan alla lider av någon form av stress i dag. Stress påverkar binjurarna negativt och med stress menas inte bara en stressig vardag, det betyder allt som stressar kroppen. Till det hör bland annat näringsbrist, sömnproblem, känslomässig belastning, påverkan av miljögifter och läkemedel. När binjurarna blir trötta orkar de inte producera den mängd hormon vi behöver för att hålla energin under dagen. När energin är låg vill vi ha snabb energi i form av socker och då längtar vi också efter snabba energikickar och självmedicinerar med socker och kaffe. Långvarig stress förbrukar stora mängder mineraler och näringsdepåerna töms. Då urlakas vårt system och till slut blir vi sjuka.

LÄS OCKSÅ: Vem behöver en hårmineralanalys?

Maria ger individuella kostråd
– Om du har långsam ämnesomsättning ska du undvika kolhydrater och mjölkprodukter. För vissa kan det bli problematiskt, speciellt om man tycker om yoghurt och müsli eller ostsmörgåsar till frukost. Att göra en hårmineralanalys handlar mycket om att lära sig äta mat som gör att kroppen kommer i balans igen. Samma mängd kalorier från protein, fett och kolhydrater påverkar kroppens ämnesomsättning helt olika. De allra flesta kvinnor skulle må bra av en proteinrik frukost med grönsaker plus två proteinrika mellanmål. Och förstår man sedan att 40 procent av det totala matintaget per dag ska bestå av protein så kommer energin snabbt tillbaka. Vår biokemi har olika förutsättningar och vi reagerar på olika sätt av samma föda. Genom att förändra kosten och ta tillskotten kommer man att får goda resultat. Håller man sig sedan till kostråden så undviker man att få tillbaka obalansen, säger Maria.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Patientfall: Kvinna, 35 år, med långvarig stress

Dagsläge vid start
Kvinna på 35 år som försöker få livspusslet att gå ihop. Hon känner sig ständigt trött och är inte utvilad när hon vaknar. Hon är nedstämd, går omkring med ett tryck över bröstet, är förstoppad och blir svullen över magen efter måltiderna. Hon är känslig mot olika födoämnen och har experimenterat med olika dieter, men får inga bra resultat. Hår och hud är torrt och sprött. Hon har spända muskler och tror att hon har candidainfektion på grund av sveda i underlivet och vita beläggningar på tungan.

Första mötet
Jag klipper en bit hår, går igenom symtomen och frågar vad hon behöver hjälp med. Jag är lite av en detektiv som ställer frågor om mediciner och hormonbehandling för att skapa en bild av henne. Det är också viktigt att ta reda på om hon har amalgam i tänderna. Om en månad, när analysen är klar träffas vi igen.

Analysen
Analysen visade att sköldkörtelfunktionen är låg på grund av kalciumdominans över kalium. Kalium behövs tillgängligt för att sköldkörtelhormonerna ska kunna komma in i cellen och användas. Kalcium är för högt mot magnesium, det ger muskelkramper och dålig sömn. Magnesium behövs för att nervsystemet ska slappna av. Hjärtat påverkas också av magnesium och en brist kan göra att hjärtat hoppar över eller slår dubbla slag. Magnesiumbrist påverkar också tarmarna med förstoppning och gasbildning. Spända muskler i nacke och rygg kan ge spänningshuvudvärk. Kramper i vader och fötter kan kännas obehagligt och störa sömnen. Om du inte kan stanna kvar i djupsömnen tillräckligt länge och vaknar trött så börjar du dagen med självmedicinering, till exempel med socker och kaffe. Analysen visar dessutom på ett högt kopparvärde i förhållande till zink och det bekräftar hon när hon berättar att hon har haft kopparspiral. Candida kan också ge ett förhöjt kopparvärde. Hon har högt kvicksilver i förhållande till zink, selen och järn och då är det viktigt att fylla på med mineraler därför att de skyddar cellerna från tungmetallsbelastning.

Åtgärdsprogram
Jag gör en kostplan för en långsam ämnesomsättning. Hon ska utesluta gluten och mjölkprodukter, undvika choklad, jordnötter, jordgubbar och spenat. Det är viktigt att minska på snabba kolhydrater och socker. Fettet bör komma från olivolja, avokado, kokos och nötter. Helst ska hon äta 20 procent fett, 40 procent protein och 40 procent kolhydrater från grönsaker, bär näringsrika gryn, linser, bönor olika rissorter, quinoa och potatis. Hon ska gärna äta mycket torsk, pumpafrö, kalkon och vetegroddar. Lök, vitlök och sötpotatis ökar avgiftningen i kroppen. För att må bra bör hon äta var tredje timme.

Kosttillskott
Jag ger henne sköldkörtelstimulerande och binjurestödjande tillskott (paradren), kalium för att hjälpa sköldkörtelns hormoner in i cellerna. Alla B-vitaminer, magnesium och extra B6. Hon får zink, mangan och c-vitamin plus matsmältningsstöd i form av saltsyratillskott. Kosttillskotten ska hon äta i tre månader och sedan kan det vara bra att göra en ny analys för att se om värdena balanserats och vad som har hänt med mineralbalansen och tungmetallerna. På omanalyser kan man följa upp och förbättra mineralbalanser samt anpassa mineralintaget för att säkerställa att vi hjälper kroppen att avgifta oss från tungmetaller som skapar ohälsa. Vid en mycket bättre mineralbalans och hälsotillstånd så kan en underhållsdos av näringsämnen var mycket bra. Min erfarenhet är att förbättra sin kost och livsstil, samt mineralbalansera sig leder till en mycket bättre hälsotillstånd och livskvalité.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

 

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

 

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka

Mental hälsa

Fysisk träning, sociala aktiviteter och individanpassad rehabilitering kan förbättra tillvaron för demenssjuka och deras anhöriga, det är slutsatsen av en ny avhandling från Umeå universitet som visar att äldre med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. 

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Kurera debatt

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

 

Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Husdjur

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv, de håller oss sällskap och sprider glädje och kan vara roliga lekkamrater till barnen och ett tryggt sällskap till våra gamla. Men de kan även hjälpa till vid olika former av  funktionsnedsättning och vara ett stort stöd för de som lider av psykisk ohälsa.

Ny antibiotikaresistent bakterie funnen

Forskning

Inom samma familj som salmonella och E-colibakterier har det påträffats en hittills okänd antibiotikaresistent bakterie hos en patient i Kungälv. Fyndet gör att läkare kan undvika bredspektrumantibiotika som driver utvecklingen av resistenta bakterier.

Vanligt att överskatta sitt miljöengagemang

Eko/miljö

En studie från Göteborgs universitet visar att flesta av oss är övertygade om att vi överlag är mer miljövänliga än andra. Något som riskerar minska vårt framtida miljöengagemang enligt forskarna som uppmanar oss att ha en mer realistisk syn på våra insatser.

 

Tinas livsgnista kom tillbaka

Intervju

Förändringen kom smygande. Tina Rittemar, 53, var både arg och ledsen under samma dag. Så småningom sjönk hon in i nedstämdhet och håglöshet. Inget var roligt längre. När livet kändes som mest grått fick Tina hjälp att hitta tillbaka till sitt vanliga energiska och glada jag. Lösningen fanns i ett tillskott designat för kvinnor i klimakteriet.

Ny forskning: Allt fler vuxna stödjer ungas klimatkamp

Eko/miljö

Det som började den där måndagen i augusti 2018 spred sig sedan som en löpeld runt hela jorden. Greta Thunbergs klimatengagemang nådde först ungdomar runt om i världen. Men nu klimatstrejkar allt fler vuxna i solidaritet med de unga. Forskare har studerat aktivisternas motiv. Och nu är den svenska rapporten klar.

Så slipper du uppblåst mage

Hälsa

Plötsligt är magen uppblåst som en ballong och kläderna känns alldeles för trånga. Känner du igen problemet? Lösningen: Matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas som kan motverka gaser och uppblåsthet snabbt och effektivt. 

Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Hälsa

Vinter, snuva, förkylning och influensa har varit synonymt sedan tidernas begynnelse. Och naturligtvis fanns det bot att få långt innan våra moderna mediciner uppfanns. Svampar, rötter, blommor, blad och bär är stommen i naturens apotek för en hälsosam vinter – här är några som du kanske inte kände till tidigare.

 

Professor Micael Dahlen: “Jag vill bli tusen år gammal”

Mental hälsa

Micael Dahlens liv är något av en framgångssaga. Som 34-åring blev han professor på Handelshögskolan i Stockholm, han har sedan dess skrivit flera böcker och spelat för utsålda hus på Dramatens scen. Men för sju år sedan gick han in i väggen och fick ompröva hur han levt fram tills dess. Resulterat har blivit ett mindre perfektionistiskt men också ett mer glädjefyllt liv och med sin senaste bok vill han lära oss andra lite mer om lycka,

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många av oss bor i städer och i lägenhet och det är inte ovanligt att skaffa så kallad innekatt. Men katter är inte skapta för att leva inomhus, det är därför viktigt att ta väl hand om dem och bland annat se till att de får utlopp för sina instinkter för att de ska må bra.