Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mage och händer

Stressmage? Du är inte ensam

Undersökningen

Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget YouGov. Under perioden 4 - 7 oktober 2013 gjordes sammanlagt 1006 online-intervjuer med kvinnor och män i åldern 18-74 år.

Sju av tio svenskar har eller har haft problem med magen det senaste året. Man tror att besvären beror på stress, fel kost och dåliga matvanor.
– Vår matsmältning är beroende av lugn och ro och magproblem orsakade av stress är oerhört vanligt, men det finns åtgärder för detta, säger näringsexperten Zarah Öberg,

Den nya undersökningen från hälsoföretaget Baltex om svenska magar visar att kvinnor och yngre har haft mest magproblem. Speciellt unga svenskar anser att problemen är livsstilsrelaterade och beror på stress, felaktig kost eller dåliga matvanor. Äldre tror i högre utsträckning att problemen beror på medicinering eller biverkning från läkemedel. Män anger i mindre utsträckning att de haft besvär med mage och tarm. Resultatet ger en indikation på att magproblem kryper längre ner i åldrarna och blir allt vanligare bland yngre och kvinnor. Gaser i magen är det vanligaste besväret med mage eller tarm, följt av diarré, halsbränna och magont/magknip.

Stress vanlig orsak
Magproblem orsakade av stress är oerhört vanligt och det är inte alls konstigt att de uppstår, säger näringsexperten Zarah Öberg.
– Vår matsmältning är beroende av lugn och ro, då hela matsmältningssystemet fungerar optimalt endast när vi har ett parasympatiskt påslag, det vill säga när vi aktiverar nervsystemets AV-knapp. När vi stressar så äter vi oftast snabbare, med resultat att maten inte tuggas ordentligt och inte heller blandas med det enzym som bryter ner kolhydrater, förklarar hon.

 

Minskad frisättning av magsyra
Stress är således en viktig orsak till oreda längre ner i matsmältningssystemet såsom i magsäck och tarm. Zarah berättar att stress även ger minskad frisättning av magsyra vilket resulterar i lägre frisättning av pepsin, det enzym som bryter ner proteiner, och sämre upptag av B12.
– När vi stressar ställer kroppen in sig på överlevnad och då nedprioriteras god matsmältning och resultatet blir snabbt ett mag-tarmproblem. Exempel är inte bara att maten inte spjälkas ordentligt utan att den minskade frisättningen av magsyra även innebär ökade risker för att parasiter och bakterier tar sig vidare ner i mag-tarmkanalen.

Lugn och ro behövs
Zarah säger att ospjälkad mat orsakar sjukdomar såsom candidaöverväxt i tarmen (från osmälta kolhydrater) och överväxt av endotoxiner (från osmälta proteiner som producerar bakterier som i sin tur bildar gifter i tarmen). Besvären kan således bli många, men det finns åtgärder.
– Magproblem kan enkelt avhjälpas genom lugn och ro,  rofyllda måltider, genom att tugga maten noga, genom enzymterapi och genom att se över frisättning av magsyra och läkning av mage-tarmkanal. Tänk även på att äta bättre mat, mer grönsaker och fiberrik kost, mat baserad på rena råvaror och undvik hel-och halvfabrikat, tillsatser och mat och dryck med lågt pH, säger Zarah.
Av Emma V Larsson

 


Undersökningen

Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget YouGov. Under perioden 4 - 7 oktober 2013 gjordes sammanlagt 1006 online-intervjuer med kvinnor och män i åldern 18-74 år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.