Lovisa "Lofsan" Sandström

Foto: Anders Wiklund/TT

“Strunta i friskvårdsinsatser och lägg fokus på vardagsmotion”

Strunta i friskvårdsinsatser som ändå sällan träffar rätt.
Fundera istället på hur du kan få in mer vardagsrörelse på jobbet – och hur du bäst tar pauser.
Det menar PT:n och träningsprofilen Lovisa ”Lofsan” Sandström.

Vi har i allt större utsträckning en yrkesverksam grupp som jobbar framför en dator med administrativa yrken i stillasittande positioner.

Många av oss kompenserar vår fysiskt inaktiva arbetsdag med träning, både för samvetets skull men också för att orka jobba, orka vara stilla utan att få ont i kroppen och hantera stress.

 

LÄS OCKSÅ: Varannan anställd har ett stillasittande jobb

Men träning ett par gånger i veckan kan inte kompensera för att man är stilla många timmar mellan passen. Har man ett jobb där man sitter 6-8 timmar per dag, lågt inslag av vardagsmotion och en fritid som inte är fysiskt aktiv har man ändå en förhöjd risk för ohälsa.

Jag får ofta frågor om hur man ska träna för att inte få ont när man jobbar. Smärta från rygg, axlar, och nacke där man inte hittar något fel på vävnaden blir i princip alltid bättre av fysisk aktivitet där cirkulationen ökar och kroppen får möjlighet att själv utsöndra smärtlindrande hormoner.

Det absolut värsta med den här typen av smärta och besvär är att vara helt stilla. Men blanda inte ihop prestationsinriktad träning med den typ av fysisk aktivitet kroppen behöver för att vara smärtfri i vardagen.

LÄS OCKSÅ: Tips för en hälsosammare arbetsdag

Å andra sidan möter jag regelbundet människor som säger ”jag har ett fysiskt aktivt jobb så jag behöver inte träna.”

Många yrken med den typen av inriktning klassas ofta som riskmiljöer med monotona rörelser, med tunga lyft, vridningar och rotationer under belastning, risk för vibrationsskador och stressfyllda på grund av hög ljudvolym eller pressade produktionsscheman.

För att klara av den typen av arbetsmiljö både ur stressynvinkel och för att förebygga smärta behöver många träna kompensatoriska rörelser och belasta de muskler som inte används i arbetsuppgifterna. Många lyft åt vänster i arbetet behöver kompenseras på något sätt åt höger.

 

Mycket tid i framåtfällda positioner behöver balanseras upp med sträckningar uppåt eller bakåt och så vidare.

LÄS OCKSÅ: Skadar ditt jobb hälsan?

Vill man ha hälsa i fokus på sin arbetsplats bör man ställa sig frågorna:

Vad innebär att ta en paus för mig?

Är det att äntligen få sätta sig på rumpan en stund, stoppa in musik i öronen och bara vara stilla i lugn och ro en stund eller betyder en paus i arbetet att man ställer sig upp, sträcker på sig lite extra, och går och hämtar en kopp kaffe?

Är ”stilla” eller ”rörelse” din paus under dagen?

Vägen till hälsa är individuell och behöver ta avstamp i den livsstil du har just nu.

Av PT:n och träningsprofilen Lovisa ”Lofsan” Sandström som är aktuell med boken ”Bli hälsoklok”.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

 

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan