Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avslöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Det brukar heta att djur äter jäst frukt för att bli berusade. Och i en studie fick apor välja mellan rent vatten och vatten spetsat med alkohol. De valde då vattnet spetsat med alkohol. Forskare tror att det beror på att de är ute efter de extra kalorierna, men när de erbjöds högkoncentrerad sockerlösning valde de istället den framför alkohol vilket tyder på att det är kolhydrater snarare än berusning som aporna är ute efter.

Ville ta reda på varför apor gillar övermogen frukt

När övermogen frukt jäser bildas alkohol. En del forskning tyder på att apor som äter frukt eventuellt använder denna alkohol som en källa till extra kalorier. Därför ville forskarna bakom en studie som nyligen publicerats i tidskriften Chemical Senses, underöka hur det förhöll sig med den saken.

LÄS OCKSÅ: Dricker du för mycket? Kolla här

Aporna hade lätt att upptäcka alkohol

I ett första experiment, som utfördes i Mexiko, fick åtta spindelapor välja mellan rent kranvatten eller vatten med låga koncentrationer av alkohol. Alkoholhalterna varierade mellan 0,5 och tre procent alkohol, vilket motsvarar det som kan bildas naturligt i jäsande frukt. Forskarna fann att djuren kunde upptäcka alkohol - etanol - i så låga halter som 0,5 procent. Som jämförelse ligger människans tröskel för att upptäcka alkohol på 1,34 procent. Alla aporna föredrog alkoholhalter upp till tre procent framför vatten.

 

Enligt forskarna visar resultaten att fruktätande spindelapor är ytterst känsliga för smaken av alkohol. De såg även att aporna föredrog alkoholen när den erbjöds i koncentrationer som förekommer naturligt i jäst frukt.

LÄS OCKSÅ: Hälsorisker med alkohol – vad gäller?

Föredrar hög sockerhalt framför alkohol

I nästa test fick spindelaporna välja mellan en sockerlösning spetsad med alkohol eller en sockerlösning av samma koncentration utan alkohol. Här var det tydligt att djuren föredrog sockerlösningen som innehöll alkohol. Men när aporna sedan ställdes inför valet mellan en alkoholspetsad sockerlösning och en högkoncentrerad sockerlösning utan etanol blev resultatet ett annat. I det fallet föredrog djuren tydligt alternativet med rent socker, trots att blandningen med socker och alkohol innehöll tre gånger så mycket kalorier.

LÄS OCKSÅ: Alkoholskadorna – och konsumtionen – ökar bland Sveriges äldre

Ingen koppling till mänsklig alkoholism

I ett liknande experiment fick spindelaporna välja mellan fruktpuré spetsad med alkohol eller ren fruktpuré. Testerna med sockerlösning och fruktpuré tyder på att sötma, och därigenom kolhydratinnehållet, är en viktigare faktor för spindelapornas val framför med de kalorier som alkoholen bidrar med. Fynden stöder därför inte idén att etanol i kosten används av aporna som en källa till extra kalorier. Resultaten stöder inte heller tanken på att mänsklig alkoholism skulle härstamma från apornas förkärlek till övermogen frukt.

Av redaktionen

Källa: Linköpings universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.