Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Studie: “Att äta nötter skyddar hjärtat”

Att äta nötter två gånger i veckan sammanknippas med 17 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom enligt forskning som presenterades på Världskardiologikongressen.

Nötter är en god källa till omättade fetter och innehåller små mängder mättat fett. De innehåller även protein, mineraler, vitaminer, fibrer och polyfenoler och fytosteroler som gynnar hjärthälsan.  Såväl europeiska som amerikanska studier har kunnat visa på nötters skyddande effekt för hjärtat. Studien  författad av Dr Noushin Mohammadifard of Isfahan Cardiovascular Research Institute, i Iran  är första studien från mellanöstern.

Slumpmässigt utvalda deltagare

Studien undersökte kopplingen mellan nötkonsumtion och risk för hjärt-kärlsjukdom och död hos den iranska befolkningen. Sammanlagt ingick 5,432 personer från 35 år och uppåt utan tidigare hjärtsjukdom  i studien. Deltagarna valdes ut slumpvis och kom från olika regioner i landet, såväl stad som landsbygd. Intaget av nötter däribland valnötter, mandlar. pistage, hasselnötter och olika fröer utvärderades i ett frågeformulär.

 

LÄS OCKSÅ: Studie visar: Nyttiga valnötter hjälper dig att tappa överflödskilon

Intervjuades varannat år

Deltagarna och deras familjemedlemmar intervjuades varannat år fram till 2013 och tillfrågades om deras hjärthälsa. Under de 12 år som studien pågick  kunde man se att ett samband mellan intag av nötter vid två eller fler tillfällen i veckan och en 17-procentig minskad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom.

LÄS OCKSÅ: Nötter – vilka ska du välja?

Viktigt med färska nötter

Kopplingen anses stark och stå sig även efter justering för andra faktorer som ålder, kön, utbildningsnivå, rökning och graden av fysisk aktivitet. Rekommendationerna från ESC ligger på 30 gram om dagen. Nötter bör alltid vara färska då fettet har en tendens att härskna när nötterna blir gamla, vilket istället gör dem skadliga för hälsan. Dåliga nötter kan ha en lätt kemisk smak och kan även smaka bittert eller beskt.

Av redaktionen

Källa: Science Daily


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.