Studie bekräftar: Ökat intag av polyfenoler förlänger livet

Fakta polyfenoler

De nyttiga färgpigmenten är så kallade fytokemikalier, ett samlingsnamn för ämnen från växtriket som inte är näringsämnen. Många fytokemikalier fungerar som antioxidanter och de flesta är nyttiga för hälsan, men det finns även giftiga varianter - till exempel i giftsvampar.

Fytokemikalier är växternas naturliga skydd mot solens strålning och insektsangrepp. Det finns några några tusental identifierade fytokemikalier men de utgör bara en bråkdel och det finns många kvar att upptäcka.
Fytokemikalier kan indelas på olika sätt. Ett sätt är efter kemisk struktur. Den stora gruppen kallas polyfenoler. När vi får i oss polyfenoler binds de till proteiner i saliven, vilket lämnar en sträv smak - där strävheten efter rött vin eller te är typiska exempel.

Komplexet av polyfenol och protein bryts inte helt ner i magen. Det gör att polyfenoler kan nå blodet och vara fortfarande bundna till protein och därmed ge positiva hälsoeffekter som minskad risk för cancer och sjukdomar i hjärta och kärl.
Källa: DN

Polyfenoler är det som ger frukter, bär och grönsaker sin, färg, doft och smak. Vanliga källor är frukt och grönt, te, rödvin, kaffe, choklad, oliver och nötter. Polyfenoler har länge varit kända för sina hälsobringande effekter. Nu visar en ny italiensk studie dessutom att de kraftigt minskar risken att dö i förtid.

Var tredje magcancer, var tredje kranskärlssjukdom och var tionde stroke beror på att vi äter för lite frukt och grönt, enligt Världshälsoorganisationen WHO.
Nu får vi ytterligare anledning att äta mer frukt och grönt. Enligt en ny italiensk studie publicerad i Journal of Nutrition minskar nämligen polyfenoler kraftigt risken att dö i förtid – genom att motverka ett flertal, ofta kroniska, sjukdomstillstånd.

Nyttiga antioxidanter
Polyfenoler anses vara antioxidanter och finns i flera former, där den kanske mest kända är flavonoider. De finns gott om dem i växtriket men långt ifrån alla finns i de livsmedel vi och produkter vi vanligtvis äter. Dessutom skadas många polyfenoler vid uppvärmning (medan det däremot gynnar några).

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

 

Minskade dödligheten med 30 procent
Den nya italienska studien, som jämförde mängden polyfenoler i urinen, kunde konstatera att ett rikligt intag av polyfenoler minskade dödligheten med hela 30 procent.
Forskarna bakom studien, som utfördes i Toscana, ville utröna huruvida det sammanlagda intaget av polyfenoler påverkar dödligheten hos personer som är över 65 år.

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Objektiv mätmetod
För att undersöka detta följde de 807 deltagare under 12 års tid. Två metoder användes. Dels fick deltagarna svara på ett frågeformulär om sitt näringsintag, dels mättes deras urinutsöndring. Jämförelsen med urinvärdena av polyfenoler visade en 30 procents sänkning av totala dödligheten under 12 års-perioden, när resultaten justerats för kön och ålder.
Att mäta urinvärdet av polyfenoler är en objektiv mätmetod, skriver forskarna. Till skillnad från frågeformulär om näringsintag, som inte kan anses helt tillförlitliga eftersom personer ofta tenderar att överdriva sin “nyttighet” eller att inte minns exakt vad de ätit och därför “höftar”.

Flera orsaker till förtidig död
Av de 807 deltagarna var det 274 personer under perioden. 24 procent av dessa dödsfall orsakades av hjärt- och kärlsjukdom, 41 procent av cancer och 27 procent av andra orsaker. De som avled tillhörde framför allt den äldre gruppen, var män, rökare, stillasittande, fick demens och hade lungsjukdom (KOL).

Läs också: Var tionde dödsfall i Sverige orsakat av för lite fysisk aktivitet

Av Isabelle G Hedander

Källa: Tandvårdsskadeförbundet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta polyfenoler

De nyttiga färgpigmenten är så kallade fytokemikalier, ett samlingsnamn för ämnen från växtriket som inte är näringsämnen. Många fytokemikalier fungerar som antioxidanter och de flesta är nyttiga för hälsan, men det finns även giftiga varianter - till exempel i giftsvampar.

Fytokemikalier är växternas naturliga skydd mot solens strålning och insektsangrepp. Det finns några några tusental identifierade fytokemikalier men de utgör bara en bråkdel och det finns många kvar att upptäcka.
Fytokemikalier kan indelas på olika sätt. Ett sätt är efter kemisk struktur. Den stora gruppen kallas polyfenoler. När vi får i oss polyfenoler binds de till proteiner i saliven, vilket lämnar en sträv smak - där strävheten efter rött vin eller te är typiska exempel.

Komplexet av polyfenol och protein bryts inte helt ner i magen. Det gör att polyfenoler kan nå blodet och vara fortfarande bundna till protein och därmed ge positiva hälsoeffekter som minskad risk för cancer och sjukdomar i hjärta och kärl.
Källa: DN

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.

Bota klimatångesten – med engagemang!

Krönikan

Det finns en ny folksjukdom och den sprider sig globalt. Främst drabbar den välutbildade västvärldsmänniskor i storstad med smartphones, matkassar och Netflixabonnemang. Som jag. Vilket är ganska ironiskt, eftersom det också är såna som jag som bär en stor del av skulden till att den ens uppkommit från början skriver Maria Soxbo, journalist och grundare av Klimatklubben.