Studie bekräftar: Ökat intag av polyfenoler förlänger livet

Fakta polyfenoler

De nyttiga färgpigmenten är så kallade fytokemikalier, ett samlingsnamn för ämnen från växtriket som inte är näringsämnen. Många fytokemikalier fungerar som antioxidanter och de flesta är nyttiga för hälsan, men det finns även giftiga varianter - till exempel i giftsvampar.

Fytokemikalier är växternas naturliga skydd mot solens strålning och insektsangrepp. Det finns några några tusental identifierade fytokemikalier men de utgör bara en bråkdel och det finns många kvar att upptäcka.
Fytokemikalier kan indelas på olika sätt. Ett sätt är efter kemisk struktur. Den stora gruppen kallas polyfenoler. När vi får i oss polyfenoler binds de till proteiner i saliven, vilket lämnar en sträv smak - där strävheten efter rött vin eller te är typiska exempel.

Komplexet av polyfenol och protein bryts inte helt ner i magen. Det gör att polyfenoler kan nå blodet och vara fortfarande bundna till protein och därmed ge positiva hälsoeffekter som minskad risk för cancer och sjukdomar i hjärta och kärl.
Källa: DN

Polyfenoler är det som ger frukter, bär och grönsaker sin, färg, doft och smak. Vanliga källor är frukt och grönt, te, rödvin, kaffe, choklad, oliver och nötter. Polyfenoler har länge varit kända för sina hälsobringande effekter. Nu visar en ny italiensk studie dessutom att de kraftigt minskar risken att dö i förtid.

Var tredje magcancer, var tredje kranskärlssjukdom och var tionde stroke beror på att vi äter för lite frukt och grönt, enligt Världshälsoorganisationen WHO.
Nu får vi ytterligare anledning att äta mer frukt och grönt. Enligt en ny italiensk studie publicerad i Journal of Nutrition minskar nämligen polyfenoler kraftigt risken att dö i förtid - genom att motverka ett flertal, ofta kroniska, sjukdomstillstånd.

Nyttiga antioxidanter
Polyfenoler anses vara antioxidanter och finns i flera former, där den kanske mest kända är flavonoider. De finns gott om dem i växtriket men långt ifrån alla finns i de livsmedel vi och produkter vi vanligtvis äter. Dessutom skadas många polyfenoler vid uppvärmning (medan det däremot gynnar några).

 

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Minskade dödligheten med 30 procent
Den nya italienska studien, som jämförde mängden polyfenoler i urinen, kunde konstatera att ett rikligt intag av polyfenoler minskade dödligheten med hela 30 procent.
Forskarna bakom studien, som utfördes i Toscana, ville utröna huruvida det sammanlagda intaget av polyfenoler påverkar dödligheten hos personer som är över 65 år.

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Objektiv mätmetod
För att undersöka detta följde de 807 deltagare under 12 års tid. Två metoder användes. Dels fick deltagarna svara på ett frågeformulär om sitt näringsintag, dels mättes deras urinutsöndring. Jämförelsen med urinvärdena av polyfenoler visade en 30 procents sänkning av totala dödligheten under 12 års-perioden, när resultaten justerats för kön och ålder.
Att mäta urinvärdet av polyfenoler är en objektiv mätmetod, skriver forskarna. Till skillnad från frågeformulär om näringsintag, som inte kan anses helt tillförlitliga eftersom personer ofta tenderar att överdriva sin "nyttighet" eller att inte minns exakt vad de ätit och därför "höftar".

 

Flera orsaker till förtidig död
Av de 807 deltagarna var det 274 personer under perioden. 24 procent av dessa dödsfall orsakades av hjärt- och kärlsjukdom, 41 procent av cancer och 27 procent av andra orsaker. De som avled tillhörde framför allt den äldre gruppen, var män, rökare, stillasittande, fick demens och hade lungsjukdom (KOL).

Läs också: Var tionde dödsfall i Sverige orsakat av för lite fysisk aktivitet

Av Isabelle G Hedander

Källa: Tandvårdsskadeförbundet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta polyfenoler

De nyttiga färgpigmenten är så kallade fytokemikalier, ett samlingsnamn för ämnen från växtriket som inte är näringsämnen. Många fytokemikalier fungerar som antioxidanter och de flesta är nyttiga för hälsan, men det finns även giftiga varianter - till exempel i giftsvampar.

Fytokemikalier är växternas naturliga skydd mot solens strålning och insektsangrepp. Det finns några några tusental identifierade fytokemikalier men de utgör bara en bråkdel och det finns många kvar att upptäcka.
Fytokemikalier kan indelas på olika sätt. Ett sätt är efter kemisk struktur. Den stora gruppen kallas polyfenoler. När vi får i oss polyfenoler binds de till proteiner i saliven, vilket lämnar en sträv smak - där strävheten efter rött vin eller te är typiska exempel.

Komplexet av polyfenol och protein bryts inte helt ner i magen. Det gör att polyfenoler kan nå blodet och vara fortfarande bundna till protein och därmed ge positiva hälsoeffekter som minskad risk för cancer och sjukdomar i hjärta och kärl.
Källa: DN

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

 

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".