Studie bekräftar: Ökat intag av polyfenoler förlänger livet

Fakta polyfenoler

De nyttiga färgpigmenten är så kallade fytokemikalier, ett samlingsnamn för ämnen från växtriket som inte är näringsämnen. Många fytokemikalier fungerar som antioxidanter och de flesta är nyttiga för hälsan, men det finns även giftiga varianter - till exempel i giftsvampar.

Fytokemikalier är växternas naturliga skydd mot solens strålning och insektsangrepp. Det finns några några tusental identifierade fytokemikalier men de utgör bara en bråkdel och det finns många kvar att upptäcka.
Fytokemikalier kan indelas på olika sätt. Ett sätt är efter kemisk struktur. Den stora gruppen kallas polyfenoler. När vi får i oss polyfenoler binds de till proteiner i saliven, vilket lämnar en sträv smak - där strävheten efter rött vin eller te är typiska exempel.

Komplexet av polyfenol och protein bryts inte helt ner i magen. Det gör att polyfenoler kan nå blodet och vara fortfarande bundna till protein och därmed ge positiva hälsoeffekter som minskad risk för cancer och sjukdomar i hjärta och kärl.
Källa: DN

Polyfenoler är det som ger frukter, bär och grönsaker sin, färg, doft och smak. Vanliga källor är frukt och grönt, te, rödvin, kaffe, choklad, oliver och nötter. Polyfenoler har länge varit kända för sina hälsobringande effekter. Nu visar en ny italiensk studie dessutom att de kraftigt minskar risken att dö i förtid.

Var tredje magcancer, var tredje kranskärlssjukdom och var tionde stroke beror på att vi äter för lite frukt och grönt, enligt Världshälsoorganisationen WHO.
Nu får vi ytterligare anledning att äta mer frukt och grönt. Enligt en ny italiensk studie publicerad i Journal of Nutrition minskar nämligen polyfenoler kraftigt risken att dö i förtid - genom att motverka ett flertal, ofta kroniska, sjukdomstillstånd.

Nyttiga antioxidanter
Polyfenoler anses vara antioxidanter och finns i flera former, där den kanske mest kända är flavonoider. De finns gott om dem i växtriket men långt ifrån alla finns i de livsmedel vi och produkter vi vanligtvis äter. Dessutom skadas många polyfenoler vid uppvärmning (medan det däremot gynnar några).

 

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Minskade dödligheten med 30 procent
Den nya italienska studien, som jämförde mängden polyfenoler i urinen, kunde konstatera att ett rikligt intag av polyfenoler minskade dödligheten med hela 30 procent.
Forskarna bakom studien, som utfördes i Toscana, ville utröna huruvida det sammanlagda intaget av polyfenoler påverkar dödligheten hos personer som är över 65 år.

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Objektiv mätmetod
För att undersöka detta följde de 807 deltagare under 12 års tid. Två metoder användes. Dels fick deltagarna svara på ett frågeformulär om sitt näringsintag, dels mättes deras urinutsöndring. Jämförelsen med urinvärdena av polyfenoler visade en 30 procents sänkning av totala dödligheten under 12 års-perioden, när resultaten justerats för kön och ålder.
Att mäta urinvärdet av polyfenoler är en objektiv mätmetod, skriver forskarna. Till skillnad från frågeformulär om näringsintag, som inte kan anses helt tillförlitliga eftersom personer ofta tenderar att överdriva sin "nyttighet" eller att inte minns exakt vad de ätit och därför "höftar".

 

Flera orsaker till förtidig död
Av de 807 deltagarna var det 274 personer under perioden. 24 procent av dessa dödsfall orsakades av hjärt- och kärlsjukdom, 41 procent av cancer och 27 procent av andra orsaker. De som avled tillhörde framför allt den äldre gruppen, var män, rökare, stillasittande, fick demens och hade lungsjukdom (KOL).

Läs också: Var tionde dödsfall i Sverige orsakat av för lite fysisk aktivitet

Av Isabelle G Hedander

Källa: Tandvårdsskadeförbundet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta polyfenoler

De nyttiga färgpigmenten är så kallade fytokemikalier, ett samlingsnamn för ämnen från växtriket som inte är näringsämnen. Många fytokemikalier fungerar som antioxidanter och de flesta är nyttiga för hälsan, men det finns även giftiga varianter - till exempel i giftsvampar.

Fytokemikalier är växternas naturliga skydd mot solens strålning och insektsangrepp. Det finns några några tusental identifierade fytokemikalier men de utgör bara en bråkdel och det finns många kvar att upptäcka.
Fytokemikalier kan indelas på olika sätt. Ett sätt är efter kemisk struktur. Den stora gruppen kallas polyfenoler. När vi får i oss polyfenoler binds de till proteiner i saliven, vilket lämnar en sträv smak - där strävheten efter rött vin eller te är typiska exempel.

Komplexet av polyfenol och protein bryts inte helt ner i magen. Det gör att polyfenoler kan nå blodet och vara fortfarande bundna till protein och därmed ge positiva hälsoeffekter som minskad risk för cancer och sjukdomar i hjärta och kärl.
Källa: DN

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.