hårsprej

Studie: Hygien- och skönhetsprodukter är starkt förorenande

Allteftersom bilar släpper ut mindre avgaser klättrar hårspray, shampoo och parfymer högre upp mot toppen av listan av sådant som förorenar vår miljö. Det betyder inte nödvändigtvis att de ökar men att de blir mer framträdande.

Hushållsrengöring, lacker, färger och hygienartiklar träder fram allt mer som de miljöbovar de verkligen är i takt med att bilarna blir allt mer miljövänliga. Närmare 50 procent av alla utsläpp beräknas komma från syntetiska kemikalier. Detta enligt en färsk amerikansk studie från universitetet i Boulder Colorado som nyligen publicerades i Science. Enligt Brian McDonald som lett studien blir mängden andra föroreningar mer framträdande när utsläppen från bilar minskar.

Hemkemikalier och skönhetsprodukter i topp
Studien undersökte förekomsten kemikalier som avgav så kallade flyktiga organiska föreningar eller VOC, i luften i Los Angeles. Och de flesta av de skadliga ämnena kom från hygien- och skönhetsprodukter som hårspray, shampoo och deodoranter. Men även trycksvärta, målarfärg, lacker och städprodukter. En amerikansk studie från 2011 visade att miljöfarliga ämnen från sköljmedel släpptes ut från tvättstugors ventiler.

LÄS OCKSÅ: Johanna har koll på både ut- och insidan

Mest applicerbart i väst
Fynden har av förklarliga skäl störst relevans för länder i väst, skriver Aktuell hållbarhet. I städer i fattigare delar av världen som inte kommit lika långt med sitt miljöarbete kommer föroreningarna fortfarande främst från bland annat bilavgaser och industriutsläpp.

 

LÄS OCKSÅ: ”Skippa sköljmedlet – det förstör dina kläder”

Marknaden försöker tona ned
Även om marknadens experter vill tona ned riskerna och varnar för att dra för långtgående slutsatser av studien hävdade två forskare utan inblandning studien i Washington Post nyligen att fynden bör tas på allvar. Och försök har gjorts tidigare att upplysa allmänheten om riskerna. I den amerikanska delstaten Utah gick man redan 2013 ut och informerade befolkningen om att hårspray, ugnsrengöring och biltvättmedlet bidrar till luftföroreningar.

LÄS OCKSÅ: Miljoner gånger mer mikroplaster i miljön än i maten

Efterlyser skärpt lagstiftning
Studier som denna gör det allt svårare att blunda för utsläppen från den här typen av produkter och borde kunna bidra till att blir en förändring. Som konsument kan man minska exponeringen för sig själv och andra genom att välja naturliga och miljövänliga produkter i så stor omfattning det bara går. Men förändringar måste också komma från politiskt håll menar forskarna, som efterlyser skärpt lagstiftning och hårdare regelverk.

Av Nina Törmark

Källa: Science alert.com och Aktuell hållbarhet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare!

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

 

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Eko/miljö

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.