Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

hårsprej

Studie: Hygien- och skönhetsprodukter är starkt förorenande

Allteftersom bilar släpper ut mindre avgaser klättrar hårspray, shampoo och parfymer högre upp mot toppen av listan av sådant som förorenar vår miljö. Det betyder inte nödvändigtvis att de ökar men att de blir mer framträdande.

Hushållsrengöring, lacker, färger och hygienartiklar träder fram allt mer som de miljöbovar de verkligen är i takt med att bilarna blir allt mer miljövänliga. Närmare 50 procent av alla utsläpp beräknas komma från syntetiska kemikalier. Detta enligt en färsk amerikansk studie från universitetet i Boulder Colorado som nyligen publicerades i Science. Enligt Brian McDonald som lett studien blir mängden andra föroreningar mer framträdande när utsläppen från bilar minskar.

Hemkemikalier och skönhetsprodukter i topp
Studien undersökte förekomsten kemikalier som avgav så kallade flyktiga organiska föreningar eller VOC, i luften i Los Angeles. Och de flesta av de skadliga ämnena kom från hygien- och skönhetsprodukter som hårspray, shampoo och deodoranter. Men även trycksvärta, målarfärg, lacker och städprodukter. En amerikansk studie från 2011 visade att miljöfarliga ämnen från sköljmedel släpptes ut från tvättstugors ventiler.

LÄS OCKSÅ: Johanna har koll på både ut- och insidan

Mest applicerbart i väst
Fynden har av förklarliga skäl störst relevans för länder i väst, skriver Aktuell hållbarhet. I städer i fattigare delar av världen som inte kommit lika långt med sitt miljöarbete kommer föroreningarna fortfarande främst från bland annat bilavgaser och industriutsläpp.

 

LÄS OCKSÅ: ”Skippa sköljmedlet – det förstör dina kläder”

Marknaden försöker tona ned
Även om marknadens experter vill tona ned riskerna och varnar för att dra för långtgående slutsatser av studien hävdade två forskare utan inblandning studien i Washington Post nyligen att fynden bör tas på allvar. Och försök har gjorts tidigare att upplysa allmänheten om riskerna. I den amerikanska delstaten Utah gick man redan 2013 ut och informerade befolkningen om att hårspray, ugnsrengöring och biltvättmedlet bidrar till luftföroreningar.

LÄS OCKSÅ: Miljoner gånger mer mikroplaster i miljön än i maten

Efterlyser skärpt lagstiftning
Studier som denna gör det allt svårare att blunda för utsläppen från den här typen av produkter och borde kunna bidra till att blir en förändring. Som konsument kan man minska exponeringen för sig själv och andra genom att välja naturliga och miljövänliga produkter i så stor omfattning det bara går. Men förändringar måste också komma från politiskt håll menar forskarna, som efterlyser skärpt lagstiftning och hårdare regelverk.

Av Nina Törmark

Källa: Science alert.com och Aktuell hållbarhet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.