Annons
Annons

Studie visar samband mellan fosterskador och bekämpningsmedel

I en stor amerikansk studie har forskarna kunnat visa på samband mellan bekämpningsmedel och ökad risk för fosterskador, skriver SVT Nyheter.

Redaktionen

14 september, 2017
Studie visar samband mellan fosterskador och bekämpningsmedel
Dela inlägget

I en omfattande amerikansk studie har forskarna funnit samband mellan exponering av bekämpningsmedel under graviditeten och ökad risk för fosterskador, rapporterar SVT Nyheter.

I en studie jämfördes födelsestatistik med mängden av bekämpningsmedel i ett område i Kalifornien under perioden 1997 och 2011. Det genomsnittliga användandet av bekämpningsmedel i området låg på omkring 975 kilo per 2,6 kvadratkilometer och år. På platser där användandet uppgick till 4 000 kilo per år var risken 5-9 procent större för skador så som påverkan på födslovikt, att barnen föddes för tidigt eller med missbildningar. Studien välkomnas av andra forskare men samtidigt efterfrågas en uppföljning av barnen under längre tid, då problem som en följd av exponering kan uppstå längre fram i livet. Författarna till artikeln som publicerades i Nature Communications föreslår att myndigheterna sätter in åtgärder för att skydda de som lever i områden där användandet av bekämpningsmedel riskerar få konsekvenser för barn.

LÄS OCKSÅ: FN riktar skarp kritik mot användandet av kemiska bekämpningsmedel

Skador även på miljön
Man vet redan sedan tidigare att användandet av bekämpningsmedel leder till minskad biologisk mångfald. Bekämpningsmedel sprids vidare i ekosystemen via vatten, jord, luft och i näringskedjorna och kan på så vis få effekter långt efteråt och långt bort från där de ursprungligen spridits skriver Naturskyddsföreningen. Provtagningar har funnit rester av flera olika bekämpningsmedelsrester i vattendrag, grundvatten och regn.

LÄS OCKSÅ: Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg

Skadliga rester i livsmedel
Vissa bekämpningsmedel som det finns rester av i maten misstänks kunna vara hormonstörande och foster och barn som exponeras vid fel tidpunkt kan påverkas även vid mycket låga nivåer, skriver Naturskyddsföreningen, som menar att barn är extra utsatta då de fortfarande utvecklas men också för att de äter mer i förhållande till sin kroppsvikt.

LÄS OCKSÅ: Rätt bakterieflora ger försprång i livet

Begränsad användning eterlyses
Helle Raun Andersen forskare i miljömedicin vid det Syddanska universitet i Danmark, säger till SVT Nyheter att hon hellre ser att användandet av bekämpningsmedel begränsas generellt istället för de riktade åtgärder som forskarna bakom studien efterfrågar. Då bekämpningsmedel är ett gift är det bättre ju mindre man besprutar menar hon.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons