gravid kvinna

Studie visar samband mellan fosterskador och bekämpningsmedel

I en omfattande amerikansk studie har forskarna funnit samband mellan exponering av bekämpningsmedel under graviditeten och ökad risk för fosterskador, rapporterar  SVT Nyheter.

I en studie jämfördes födelsestatistik med mängden av bekämpningsmedel i ett område i Kalifornien under perioden 1997 och 2011. Det genomsnittliga användandet av bekämpningsmedel i området låg på omkring 975 kilo per 2,6 kvadratkilometer och år. På platser där användandet uppgick till 4 000 kilo per år var risken 5-9 procent större för skador så som påverkan på födslovikt, att barnen föddes för tidigt eller med missbildningar. Studien välkomnas av andra forskare men samtidigt efterfrågas en uppföljning av barnen under längre tid, då problem som en följd av exponering kan uppstå längre fram i livet. Författarna till artikeln som publicerades i Nature Communications föreslår att myndigheterna sätter in åtgärder för att skydda de som lever i områden där användandet av bekämpningsmedel riskerar få konsekvenser för barn.

LÄS OCKSÅ: FN riktar skarp kritik mot användandet av kemiska bekämpningsmedel

 

Skador även på miljön
Man vet redan sedan tidigare att användandet av bekämpningsmedel leder till minskad biologisk mångfald. Bekämpningsmedel sprids vidare i ekosystemen via vatten, jord, luft och i näringskedjorna och kan på så vis få effekter långt efteråt och långt bort från där de ursprungligen spridits skriver Naturskyddsföreningen. Provtagningar har funnit rester av flera olika bekämpningsmedelsrester i vattendrag, grundvatten och regn.

LÄS OCKSÅ: Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg

Skadliga rester i livsmedel
Vissa bekämpningsmedel som det finns rester av i maten misstänks kunna vara hormonstörande och foster och barn som exponeras vid fel tidpunkt kan påverkas även vid mycket låga nivåer, skriver Naturskyddsföreningen, som menar att barn är extra utsatta då de fortfarande utvecklas men också för att de äter mer i förhållande till sin kroppsvikt.

LÄS OCKSÅ: Rätt bakterieflora ger försprång i livet

Begränsad användning eterlyses
Helle Raun Andersen forskare i miljömedicin vid det Syddanska universitet i Danmark, säger till SVT Nyheter att hon hellre ser att användandet av bekämpningsmedel begränsas generellt istället för de riktade åtgärder som forskarna bakom studien efterfrågar. Då bekämpningsmedel är ett gift är det bättre ju mindre man besprutar menar hon.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen.