Summer rolls med nektarin och två goda dippsåser | Kurera.se

Summer rolls med nektarin och två goda dippsåser

Somriga rullar i rispapper som du enkelt kan äta med händerna. Perfekt som picknickmat på sommarutflykten.
Variera med dina favoritgrönsaker eller annan fyllning, till exempel räkor.

 

Portioner: 13

Ingredienser

Summer rolls (12-15 rullar)
1 paket rispapper
2 nektariner
1 stor polkabeta, tunt strimlad
2 morötter
3 salladslökar
1/2 gurka
1 paprika
1 avokado
en bit strimlad rödkål
en näve babyspenat
en knippe av vardera färsk gräslök och koriander
sesamfrön

Chili-dipp
I den här dippen används xantan för att ge dippen en tjockare och härlig konsistens, detta går att köpa i hälsofackhandeln.

1/4 rödlök
3-4 cm chili, gärna både röd och gul
Saften från ca 5 cm bit ingefära
1 vitlöksklyfta
2 msk äppelcidervinäger
2 msk lönnsirap
Salt
3 krm xantanpulver
1 dl vatten

Jordnöts-dipp
3/4 dl jordnötssmör
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk lönnsirap
2 msk japansk soja
Saften av cirka 5 cm bit ingefära
2 msk vatten
1 krm korianderpulver
1 krm spiskummin
salt

Läs också: Mår jag bättre utan gluten? Näringsexperten svarar

Gör så här

Summer rolls
Skär all frukt och grönsaker i tunna strimlor. Lägg allt på en tallrik så du har det nära tillhands. Ta ett ark rispapper och doppa i hett vatten tills det blir mjukt. Lägg rispappret på en plan yta, till exempel en skärbräda. Lägg sedan en blandning av grönsaker, lite sesamfrön och örter långt ner på papperet och rulla rispappret runt ett varv, vik in sidorna och fortsätt rulla. Upprepa proceduren med resterande ingredienser.

Chili-dipp
Finhacka lök, vitlök och chili. Riv ingefära och pressa ut saften som blandas med äppelcidervinäger, lönnsirap och vatten. Smaka av med salt. Vispa ner xantanpulvret och låt dippen stå ett tag tills den har blivit lite tjockare i konsistensen.

Jordnöts-dipp
Riv ingefäran och pressa ut saften som blandas med övriga ingredienser. Smaka av med salt. Beroende på om du använt ett saltat jordnötssmör eller inte kan saltmängden variera. Tillsätt lite mer vatten om du vill ha en lite lösare dippsås.

► Läs också: Bästa efterrätterna i sommar – för dig som vill leva nyttigt

Recept, text och foto av Maya Dilek

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.