kollage med lax, grönkål och grönt te

Supermaten som blir bättre tillsammans

Men det blir bättre om vi e’ tillsammans – så mycket bättre för oss allesammans. Har du hört det förut? Det är helt klart användbart på dessa tio livsmedel som är bra för sig och så mycket bättre tillsammans!

Supermat är ett begrepp som de flesta numera är bekanta med. För att något ska räknas som supermat behöver näringsinnehållet vara ovanligt högt. Ofta är det antioxidanter som livsmedlet är rikt på men det kan även vara vitaminer, mineraler, fettsyror eller fibrer. Något som supermat aldrig innehåller är tillsatser, dåliga fetter och tillsatt socker.

Så här kombinerar du din supermat så att den blir bättre än bäst:

 

 

Vildfångad lax + grönkål
Ska du äta lax? Välj då en viltfångad lax, den är fullproppad med fina fettsyror och även vitamin D. Viltfångad lax innehåller mellan 900 och 1000 IE D-vitamin per portion jämfört med de ynka 245 IE D-vitamin som man hittar i en portion odlad fisk.

D-vitaminbrist kan leda till bland annat benskörhet men att bara äta D-vitamin löser så klart inte hela problemet. Allra bäst för bentätheten är det om man äter en kombination av D-vitamin, kalcium och K-vitamin. Kroppen behöver nämligen D-vitamin och K-vitamin för att flytta in kalcium in i skelettet där det gör nytta.

Det är här grönkålen kommer in. Grönkål är nämligen mycket rikt på både kalcium och vitamin K. Det är dessutom rikt på välgörande antioxidanter. Kombinerar du laxens D-vitamin med grönkålens kalcium och K-vitamin så får du en riktigt benstärkande måltid.

Läs också: Supermaten som gör dig pigg

Tomater + olivolja
Tomater får sin röda färg från en mycket kraftfull antioxidant som heter lykopen. Lykopen anses vara cancerhämmande och blir som mest lättupptaglig efter att den har hettats upp. Vill man äta tomaterna råa och ändå tillgodose sig så mycket lykopen som möjligt är det en god ide att tillsätta fett till måltiden. Lykopen löser sig nämligen i fett och i studier har olivolja och tomater visat sig vara den absolut bästa kombinationen. Tester på exempelvis solrosolja gav inte samma positiva effekt. Om du väljer olivolja maximerar du inte bara näringen från tomaten utan du får även olivoljans fina fettsyror på köpet.

Vill du verkligen optimera din måltid kan du satsa på att göra en god tomatsås där tomaterna hettas upp och sedan ringla lite olivolja över innan servering. Då har du skapat dig en riktig lykopen-bomb!

Läs också: Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Broccoli + tomater
Förutom lykopen är tomater en utmärkt källa till lutein och zeaxanthin, vitamin C,A, E, B-vitaminer, kalium, mangan och fosfor. Broccoli å andra sidan är rikt på vitamin K, vitamin C, folsyra, fibrer och det cancerhämmande fytonäringsämnet sulforaphane.

När man i studier lät råttor få en kost bestående av tio procent broccoli hade testobjekten en minskning av tumörtillväxt vid prostatacancer på 42 procent. När man lät råttorna få en kost bestående av tio procent tomater minskade tumörtillväxten i stället med 34 procent. När man i stället prövade att ge råttorna en kost bestående av tio procent broccoli och tio procent tomater fick man en minskad tumörtillväxt på 52 procent.

Varför inte göra tomater och broccoli till självklara följeslagare i din kost? Särskilt om du är man.

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Gurkmeja + svartpeppar
Gurkmeja, den gula kryddan som varit i ropet senaste åren för sina hälsofrämjande egenskaper är bra för sig men bättre i sällskap.

Gurkmeja i sig är starkt antiinflammatoriskt, rikt på antioxidanter och tros även ha anti-cancerogena effekter. De hälsosamma effekterna tillskrivs polyfenolen kurkumin som gurkmeja innehåller naturligt.

Ett problem med att använda gurkmeja för dess hälsofrämjande effekter är dock att det är relativt svårt för kroppen att ta upp kurkumin. Gurkmeja är därför allra bäst tillsammans med sin bästis svartpeppar. Man har nämligen sett att piperin, det ämne som gör peppar starkt, ökar kroppens förmåga att ta upp kurkumin hela tusen gånger.

Grönt te + svartpeppar
Att piperin är det ämne som gör peppar starkt var vi inne på i stycket om gurkmeja. Men visste du att det även har förmågan att blockera bildandet av nya fettceller? När man prövade att kombinera svartpeppar med capsaicin (det ämne som gör chili starkt) och andra utvalda ämnen visade sig blandningen kunna bränna lika många kalorier som en promenad på 20 minuter.

Utöver sina stimulerande effekter på kroppens förbränning så kan svartpeppar som sagt öka kroppens förmåga att tillgodogöra sig andra ämnen. En bra kompis att para ihop svartpeppar med är grönt te. Grönt te innehåller nämligen ämnen som är naturligt cancerskyddande och studier visar att de aktiva, cancerskyddande ämnena från grönt te stannar längre blodet om de kombineras med just svartpeppar.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.