Annons
Annons

Svår influensa – och dålig vaccineffekt – ökar risk för lunginflammation

Flera landsting rapporterar att effekten av årets influensavaccin är begränsad, vilket resulterar i att fler människor insjuknar. Detta, i sin tur, för med sig en ökad risk att fler drabbas av bakterieorsakad lunginflammation. Drygt 30 000 svenskar blir i genomsnitt inlagda på sjukhus för lunginflammation varje år.

Redaktionen

18 februari, 2017
Svår influensa – och dålig vaccineffekt – ökar risk för lunginflammation
Dela inlägget

Flera landsting rapporterar att effekten av årets influensavaccin är begränsad, vilket resulterar i att fler människor insjuknar.
Detta, i sin tur, för med sig en ökad risk att fler drabbas av bakterieorsakad lunginflammation.
Drygt 30 000 svenskar blir i genomsnitt inlagda på sjukhus för lunginflammation varje år.

Årets influensa anses särskilt svår, något som kan ge komplikationer.
– Årets besvärliga influensa gör att vi kan förvänta oss att fler insjuknar i lunginflammation, något som särskilt drabbar individer med en bakomliggande kronisk sjukdom, till exempel hjärt-kärlsjuka och diabetiker, men även äldre människor. Sjukdom och åldrande försvagar immunförsvaret vilket gör att man blir mer mottaglig för lunginflammation, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare region Jönköpings län, i ett uttalande.

Läs också: Dålig effekt av årets influensavaccin

En av de vanligaste dödsorsakerna i världen
Lunginflammation är en allvarlig och i vissa fall livshotande sjukdom och utgör en av de vanligaste dödsorsakerna i världen [1]. Varje år drabbas drygt 100 000 svenskar, och en bearbetning av statistik från Socialstyrelsen visar att under tioårsperioden 2005–2014 blev i årsgenomsnitt 32 812 av dessa personer så sjuka att de lades in på sjukhus. Statistiken visar på en ökning av hur många som blir inlagda under perioden [2].

Insjuknandetoppen är i februari
Många insjuknar i lunginflammation under influensasäsongen, som oftast har sin topp i februari men som i sin helhet vanligen pågår fram till maj.

Läs också: Den vanligaste kritiken mot vaccinationer

5 tips för att förebygga lunginflammation

1. Sluta röka och var måttlig med alkohol. Då minskar du risken att drabbas av lunginflammation.
2. Var vardagsaktiv. Andningsförmågan förbättras av fysisk aktivitet som promenader, simning, gympa och trädgårdsarbete.
3. Stressa ner. Stress kan försvaga immunförsvaret och göra dig mer infektionskänslig. Sträva efter balans och lugn i vardagen. Andas djupt med magen istället för högt uppe med bröstkorgen.
4. Tvätta händerna ofta och undvik att röra ansiktet och munnen med händerna. Då minskar du smittorisken i förkylnings- och influensatider.
5. Folkhälsomyndigheteten rekommenderar de som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig mot lunginflammation (pneumokocker).

Läs också:


Av Redaktionen

Källor:
[1] World Health Organization (WHO). Media centre: The top 10 causes of death. Fact sheet N°310. Uppdaterad maj 2014. Accessed 2014-09-25.
[2] Socialstyrelsens statistikdatabas. Ålder 0–85+, män och kvinnor. Accessed 2017-01-04.
[3] World Health Organization (WHO). Pneumonia fact sheet. Fact sheet N°331. Uppdaterad november 2015. Accessed 2016-09-27.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta lunginflammation

  • Vid lunginflammation har delar av lungorna blivit inflammerade och lungblåsorna fylls med vätska eller var, vilket kan ge hosta, feber, frossa och andningssvårigheter. [3]
  • Lunginflammation orsakas av bakterier eller virus. Den vanligaste orsaken till lunginflammation är pneumokockbakterien (Streptococcus pneumoniae).
  • Ibland kan man få lunginflammation som en komplikation av att man varit sjuk i en förkylning eller influensa. Det beror på att slemhinnan i luftvägarna skadats av virusinfektionen och inte klarar av att bekämpa bakterierna.
  • Små barn, äldre och personer med underliggande sjukdom som till exempel diabetes, hjärt- och lungsjukdom, nedsatt immunförsvar eller de som haft lunginflammation tidigare löper också större risk att drabbas.
  • Lunginflammation brukar behandlas med antibiotika. Vaccination mot pneumokocker anses vara ett sätt att motverka den vanligaste orsaken till lunginflammation.
  • Annons
    Annons