Annons
Annons

Fibromyalgi – den gåtfulla värken

Från sveda värk och bränn-kärringar till Lady Gaga. Fibromyalgi är den näst vanligaste muskel- och ledsjukdomen i Sverige och gör ingen skillnad på fattig eller rik. Mellan två och fyra procent av Sveriges vuxna befolkning antas enligt Fibromyalgiförbundet ha sjukdomen som främst drabbar kvinnor.

Redaktionen

5 oktober, 2017
Fibromyalgi – den gåtfulla värken
Dela inlägget

Från sveda värk och bränn-kärringar till Lady Gaga. Fibromyalgi är den näst vanligaste muskel- och ledsjukdomen i Sverige och gör ingen skillnad på fattig eller rik. Mellan två och fyra procent av Sveriges vuxna befolkning antas enligt Fibromyalgiförbundet ha sjukdomen som främst drabbar kvinnor.

Fibromyalgi är ett livslångt smärtsyndrom som kännetecknas främst av en utbredd kronisk smärta och onormal trötthet. Sjukdomen kan vara svår att diagnosticera och mörkertalet tros vara stort. Mellan 80 och 90 procent av de som drabbas är kvinnor. Det huvudsakliga symtomet på fibromyalgi är en stark smärta i olika delar av kroppen. Det är också vanligt att drabbas av symtom som stela muskler, svår trötthet, domningar, yrsel, stresskänslighet, ljud- och ljuskänslighet, svettningar, huvudvärk och magbesvär. Värkens intensitet kan variera mellan olika dagar och även flytta mellan olika delar av kroppen. Det är också vanligt att det uppstår en ökad smärtkänslighet, en överaktivitet i nervsystemet, som gör att saker som lättare beröring, som normalt inte är smärtsamt, blir smärtsamt. Fibromyalgi innebär ofta ett stort lidande för den som är drabbad och sjukdomen är livslång. Många upplever att livskvaliteten påverkas negativt i stor grad. Det kan dock vara bra att veta att sjukdomen i sig inte är farlig och att fibromyalgi inte heller framkallar autoimmuna eller inflammatoriska reumatiska sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Ett förkylningspreparat mot fibromyalgi

Diagnos
För att få diagnosen fibromyalgi behöver man uppfylla följande kriterier:

  • Generell smärta i båda sidorna av kroppen samt både över och underkroppen.
  • Smärtan ska ha varat minst tre månader.
  • Smärta vid lätt tryck på elva av arton specifika punkter på kroppen.

LÄS OCKSÅ: Fibromyalgipatienter blir hjälpta av rödbetsjuice visar studie

Fysiskt tillstånd

Sjukdomen är komplicerad och de exakta bakomliggande orsakerna är fortfarande inte helt klarlagda. Forskning har dock fastställt att det är ett fysiskt tillstånd, det finns alltså inga psykiska bakomliggande orsaker vilket man tidigare felaktigt trott. Flera teorier om fibromyalgins orsaker har framförts. Överkänslighet i kroppens nervsystem, obalans i hormoner och signalsubstanser, förekomst av onormalt stor mängd nervfibrer, försämrad cirkulation, störningar i immunsystemet och ökad oxidativ stress är några av de orsaker som anses kunna orsaka eller förstärka symtomen vid fibromyalgi. Det är inte ovanligt att sjukdomen uppstår efter långvarig, lokal smärta. Även stress, trauma fysiska såväl som psykiska, infektioner och monoton upprepad muskelbelastning tros kunna bidra till att utlösa fibromyalgi.

LÄS OCKSÅ: Studie visar att Q10 kan hjälpa vid fibromyalgi

Träning och rörelse
Vid fibromyalgi är fysisk aktivitet viktigt. Träningen ska anpassas till individen och aktiviteter som rekommenderas är bland annat promenader, vattengympa och simning. Fysisk aktivitet kan bidra till att förbättra sömnen och hjälper till att bibehålla muskelstyrka. Massage, värme och TENS kan ge smärtlindring. Fibromyalgiförbundet rekommenderar även behandling med magneter som tros minska känsligheten i nervbanorna, att sova på en magnetmadrass kan även förbättra sömnen. För vissa är det nödvändigt med smärtlindrande läkemedel.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Näringsstöd vid fibromyalgi

Rödbetsjuice
Vid fibromyalgi har man sett en försämrad blodcirkulation på grund av rubbningar i bildningen av kväveoxid (NO). I stället för kväveoxid bildas fria radikaler vilket gör att det mycket skadliga ämnet peroxynitrit uppstår. Ledande forskare tror att detta har stor betydelse vid både fibromyalgi och ME/kroniskt trötthetssyndrom. Rödbetsjuice är rikt på nitrater vilket omvandlas till kväveoxid i kroppen. Det ökar dessutom cirkulationen och kan minska muskelutmattning.

Astaxin
Forskning har visat på ett samband mellan fibromyalgi och förhöjda nivåer av oxidativ stress i kroppen. Man vet inte om fibromyalgin orsakas av oxidativ stress eller om den oxidativa stressen är en konsekvens av fibromyalgin. Det går att minska nivåerna av oxidativ stress genom att äta antioxidanter. Astaxin innehåller både karotenoiden astaxanthin och antioxidanterna vitamin C och E som tillsammans minskar den oxidativa stressen.

Magnesium
Kan lindra muskelkramper och bidra till förbättrad sömn.

Q10
En studie utförd på universitetet i Sevilla har visat att ett tillskott av 300 milligram Q10 per dag gav kliniska förbättringar för fibromyalgipatienter. Deltagarna upplevde minskad smärta och trötthet samt en minskad smärta på triggerpunkter.

MSM – svavel
Svavel utgör en viktig byggsten i kroppen. Näringstillskott med MSM anses kunna hjälpa vid bland annat ledproblem, värk, inflammation, eksem, torr och kliande hud samt vid håravfall, försämrad hårkvalitet och sköra naglar. Det har även en viss uppiggande effekt vilket kan hjälpa vid trötthet och utmattning.

Vitamin D3
Det är vanligt med brist på vitamin D3 hos personer drabbade av långvarig smärta. Om det är smärtan som bidrar till de låga vitaminnivåerna eller de låga vitaminnivåerna som bidrar till smärtan är inte helt klarlagt. Många upplever dock det positivt med ett tillskott av D-vitamin under höst och vinter.

Annons
Annons