Svåra andningsbesvär hos covid-19-sjuka upphörde av glutation

Glutation är en kroppsegen antioxidant som cellerna behöver för att fungera och överleva. När man blir sjuk kan halten av glutation sjunka. I USA har man gett två patienter som hade svåra andningsbesvär i samband med att de fått covid-19. Båda patienterna symtom förbättrades snabbt.

I tidskriften Respiratory Medicine Case Reports berättade man om två patienter i New York som hade svårt att andas, feber och torrhosta i samband med att de insjuknat i covid-19. Båda patienter gavs tillskott av den kroppsegna antioxidanten glutation och effekten kom snabbt.

Den ena patienten var en man på 54 år. Han fick en injektion på två gram glutation varje dag i drygt en vecka. Redan inom en halvtimma förbättrade hans problem med andningen markant.

 

Den andra patienten som var en kvinna på 48 år hade rejäla problem med andningen som gjorde att hon inte kunde stå upp. Hon fick två gram liposomalt glutation och efter en timma kunde och dra några djupa andetag och både stå och gå. Efter fem dagar med upprepad dos var hon helt frisk utan några återfall.

LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”

Ingen ny behandling
Läkaren Richard Horowitz, som är medförfattare till rapporten, var den läkare som beslöt sig för att ge glutation till patienterna eftersom inget annat hjälpte, varken olika näringsämnen eller läkemedel. Till tidningen New York Post säger han:

– När man får en virusinfektion med en massiv inflammation har man kanske inte tillräckligt med glutation som annars skyddar den känsliga lungvävnaden. Det här är ingen ny behandling och den är inte farlig.

Glutation tillverkas i cellerna med hjälp av tre enkla byggstenar – aminosyrorna cystein, glycin och glutamin. De bildar en tri-peptid (en kort aminosyrakedja). Glutation finns i hela kroppen, men är särskilt koncentrerad i hjärnan, lungorna, levern, njurarna och ögonen.

Glutation behövs för att cellerna ska fungera och överleva, men om det inte finns tillräckligt med glutation försämras funktioner som upprätthåller vår hälsa.

LÄS OCKSÅ: Patienter med högt selenintag tillfrisknade snabbare från covid-19

Glutationbrist som orsak
Det finns en ännu inte publicerad hypotes som går ut på att brist på glutation kan vara en bidragande faktor till att covid-19 går över till ett livshotande tillstånd, och det gäller särskilt hos äldre. Det är den ryska forskaren Alexey Polonikov, som är professor vid institutionen för biologi och medicinsk genetik vid universitetet i Kursk som står bakom denna hypotes.

 

Men det är känt sedan tidigare att glutation hämmar virus, bland annat har man sett detta hos patienter med herpes, hiv, hepatic C och influensa A.

En studie som utfördes vid Odense Universitetssjukhus i Danmark fann att riktigt gamla, de mellan 100 och 105 år hade signifikant högre glutation jämfört med äldre patienter i åldern 60- till 69 år. De över 100 som fungerade bäst hade högst glutationsnivå.

En amerikansk studie från universitetet i Louisville, Kentucky, visade att kvinnor från 60 till 103 som låg i framkanten vad det gällde mental och fysisk form hade väldigt höga glutationsnivåer i blodet.

Glutation finns i till exempel, mariatistel, alfaliponsyra, C-vitamin, curcumin och selen.

Av Inger Palm

Källa: New York Post och Efficacy of glutathione therapy in relieving dyspnea associated with COVID-19 pneumonia: A report of 2 cases. och Gluationshypotes och Glutationsfakta


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.