Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Svåra andningsbesvär hos covid-19-sjuka upphörde av glutation

Glutation är en kroppsegen antioxidant som cellerna behöver för att fungera och överleva. När man blir sjuk kan halten av glutation sjunka. I USA har man gett två patienter som hade svåra andningsbesvär i samband med att de fått covid-19. Båda patienterna symtom förbättrades snabbt.

I tidskriften Respiratory Medicine Case Reports berättade man om två patienter i New York som hade svårt att andas, feber och torrhosta i samband med att de insjuknat i covid-19. Båda patienter gavs tillskott av den kroppsegna antioxidanten glutation och effekten kom snabbt.

Den ena patienten var en man på 54 år. Han fick en injektion på två gram glutation varje dag i drygt en vecka. Redan inom en halvtimma förbättrade hans problem med andningen markant.

 

Den andra patienten som var en kvinna på 48 år hade rejäla problem med andningen som gjorde att hon inte kunde stå upp. Hon fick två gram liposomalt glutation och efter en timma kunde och dra några djupa andetag och både stå och gå. Efter fem dagar med upprepad dos var hon helt frisk utan några återfall.

LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”

Ingen ny behandling
Läkaren Richard Horowitz, som är medförfattare till rapporten, var den läkare som beslöt sig för att ge glutation till patienterna eftersom inget annat hjälpte, varken olika näringsämnen eller läkemedel. Till tidningen New York Post säger han:

– När man får en virusinfektion med en massiv inflammation har man kanske inte tillräckligt med glutation som annars skyddar den känsliga lungvävnaden. Det här är ingen ny behandling och den är inte farlig.

Glutation tillverkas i cellerna med hjälp av tre enkla byggstenar – aminosyrorna cystein, glycin och glutamin. De bildar en tri-peptid (en kort aminosyrakedja). Glutation finns i hela kroppen, men är särskilt koncentrerad i hjärnan, lungorna, levern, njurarna och ögonen.

Glutation behövs för att cellerna ska fungera och överleva, men om det inte finns tillräckligt med glutation försämras funktioner som upprätthåller vår hälsa.

LÄS OCKSÅ: Patienter med högt selenintag tillfrisknade snabbare från covid-19

Glutationbrist som orsak
En studie som utfördes vid Odense Universitetssjukhus i Danmark fann att riktigt gamla, de mellan 100 och 105 år hade signifikant högre glutation jämfört med äldre patienter i åldern 60- till 69 år. De över 100 som fungerade bäst hade högst glutationsnivå.

 

En amerikansk studie från universitetet i Louisville, Kentucky, visade att kvinnor från 60 till 103 som låg i framkanten vad det gällde mental och fysisk form hade väldigt höga glutationsnivåer i blodet.

Det finns en teori som går ut på att brist på glutation kan vara en bidragande faktor till att covid-19 går över till ett livshotande tillstånd, och det gäller särskilt hos äldre. Det är den ryska forskaren Alexey Polonikov som arbetar vid universitetet i Kursk som står bakom teorin.

Det man vet är att glutation hämmar virus, bland annat har man sett detta hos patienter med herpes, hiv, hepatic C och influensa A.

Glutation försvarar även kroppen mot miljögifter och toxiner. Kroppen producerar glutation på egen hand, men produktion minskar med åldern, och ju mindre glutation du har i dina celler, desto snabbare åldras du.

Av Inger Palm

Källa: Nordic Nutrition Council och Glutationsfakta


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.