Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Svårt att sova? L-teanin och GABA ger bättre sömn

De senaste decennierna har svenskarna sömnproblem ökat markant. Sömnsvårigheter har oftast att göra med stress och oro. Och nu under rådande coronapandemin ökar oron för att bli sjuk och för framtiden, en oro som kan medföra sömnsvårigheter. Men det finns naturlig hjälp för att sova bättre. Har du hört talas om GABA och L-teanin?

Det är mer vanligt än ovanligt att till och från få problem med sömnen. Stress, men också oro för en livssituation ger ofta störd nattsömn. Den rådande coronapandemin har gett oss mer problem att sova.

Det finns flera naturliga ämnen som hjälper att komma till ro på kvällen. L-teanin, till exempel, är en speciell aminosyra som inte används för att bygga proteiner, men kan bidra med annat, den verkar avslappnande och lugnande, men är dock inte direkt sövande.

 

LÄS OCKSÅ: Det händer i kroppen när du inte får tillräckligt med sömn

Vakna utvilad
Det har gjorts flera studier på L-teanin och sömn, och dess lugnande effekt. Man kan ta L-teanin när som helst under dagen, men i flera studier just på sömn, har deltagarna tagit tillskott av L-teanin (ofta 200 mg) en timme innan de gått och lagt sig.

Resultaten av studierna har visat att de som fått L-teanin har fått signifikant bättre men sömnkvaliteten, även om de inte sovit längre. Studier har också visat att man fått färre minnen av drömmar och mardrömmar jämfört med placebo. De som fått L-teanin har också känt sig mer utvilade när de vaknat och återhämtat sig snabbare från utmattning.

I en studie från 2019 ville man undersöka hur L-teanin påverkar stressrelaterade symtom, som nedstämdhet, oro och sömnproblem. Under fyra veckor fick 30 deltagare antingen 200 mg L-teanin eller placebo. De som fått L-teanin somnade snabbare, sov lugnare och hade mindre behov av sömnmedel än placebogruppen. De upplevde sig också mindre nedstämda och oroliga samt att deras kognitiva förmågor förbättrades.

Ämnet L-teanin finns i tebuskens blad (Camellia sinensis), och allra rikligast i grönt te. Det är faktiskt L-teanin som ger det gröna teet dess karaktäristiska smak och som bidrar till att grönt te har en annan effekt än svart te.

 

LÄS OCKSÅ: Sömnen påverkar vårt immunförsva

Vad är GABA?
GABA, gamma-aminosmörsyra, är ett annat ämne som dämpar stress och oro. GABA bildas i kroppen och fungerar som en signalsubstans i det centrala nervsystemet. GABA finns också i fermenterade livsmedel. Studier har visat att GABA lugnar ner aktiviteten i hjärnan och motverkar stress och oro samt hjälper kroppen att slappna så att nattsömnen blir bra.

I en liten, placebokontrollerad studie fick deltagarna under en vecka antingen 100 mg GABA eller placebo, en halvtimma innan de gick till sängs. Efter en veckas uppehåll bytte man så att de som tidigare fått placebo nu fick GABA och vice versa.

Tack vare GABA somnade man snabbare och fick längre tid av djupsömn än placebogruppen. Intag av GABA gjorde allra störst nytta under de tidiga faserna av sömnen.

Forskarna använde EEG för att mäta aktiviteten i hjärnan och ställde frågor för att skapa sig en bild av hur försökspersonerna sömnkvalitet.

 

LÄS OCKSÅ: Några fakta och naturliga tips för dig med sömnbesvär

Tas upp i tarmen
GABA tas snabbt i tarmen. En studie visade att halten i blodet steg snabbt efter intag av GABA och var som högst 30 minuter efter intag. Efter 60 minuter hade det sjunkit igen. Det kan förklara varför GABA har störst effekt på sömnen i början av natten, med snabbare insomning och längre tid av djupsömn, framför allt innan den första fasen av REM-sömn.

Men forskarna kunde se att under hela natten förblev GABA-halten i blodet högre än den var innan intaget, vilket kan förklara varför också den totala tiden av djupsömn förlängdes signifikant.

Kroppen bildar själv GABA, men vi kan också få i oss en del via kosten. Mjölksyrabakterier är en av de viktigaste producenterna av GABA. Mat som fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier är en källa till GABA. Exempel på fermenterade livsmedel är yoghurt, kefir, surkål, kimchi, kombucha, miso och tamari.

Av Inger Palm

Källa: In Search of a Safe Natural Sleep Aid och Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults och Effect of Oral γ-aminobutyric Acid (GABA) Administration on Sleep and its Absorption in Humans och Gamma-aminobutyric acid as a bioactive compound in foods: a review

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

 

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.