Foto: SVT

Sven Wadman om sin husdröm: ”Jag ville bygga ett framtidshus”

Sven Wadman

Ålder: 61 år
Yrke: Ekoingenjör
Familj: Särbon Monika och tre vuxna barn
Bor: Östersund.
Gör: Innovationsrådgivare vid Mittuniversitetet.
Bakgrund: Studerat Miljövetenskap vid Mittuniversitetet och arbetat som ingenjör vid avdelningen för Ekoteknik. Drivit plaståtervinningsföretag samt varit verksam som samhällsentreprenör och projektledare på Jegreliusinstitutet.
Mer info: Läs mer om Sven och huset på hans hemsida, avsnittet av "Husdrömmar" som Sven medverkar i heter "Framtidshus i Östersund" och finns att se på SVT Play.

I TV-serien husdrömmar visar ekoingenjören Sven Wadman upp resultatet av många års drömmar, slit och sin samlade kunskap. I rockärmen har han haft en dold superkraft – sin dyslexi.
– Jag hade ett handikapp som jag vände till min fördel, säger Sven till Kurera.

I Fannbyn i Jämtland söder om Östersund har Sven Wadman byggt sitt ekohus. I säsongens sista avsnitt av TV-serien ”Husdrömmar” på SVT medverkar han med sitt åttkantiga drömhus med ett växthus i mitten.

 

Miljöintresserad sedan barnsben
Sven Wadmans eko-bana började med en miljöutbildning i SSUs och LOs regi. Men intresset för miljö och natur har han haft med sig sedan barndomen, då hans mamma var aktiv inom Friluftsfrämjandet. Även hälsofrågor intresserade han sig för tidigt.
– Hälsa kopplas ju till miljön väldigt tydligt idag.
Efter att ha varit fackligt aktiv när han arbetade inom textilindustrin valde Sven att utbilda sig vidare inom miljöteknik på akademisk nivå.
– Jag gick en utbildning som idag heter ekoteknik, säger Sven.

Drivs av revanchlusta
Men studier har varit en utmaning för Sven som lider av dyslexi och därför haft svårt i skolan.
– Allt jag lärde mig när jag var ung, lärde jag mig genom att lyssna på folk. Jag utvcklade en otrolig förmåga att ta till mig kunskap, säger Sven som är medlem i dyslektikerförbundet och som vuxen har fått en större förståelse för hur han trots allt ändå tillgodogjorde sig undervisningen i skolan.
– Dyslektiker fungerar så. 
De utmaningar dyslexin medfört har försett Sven med en rejäl dos kämparglöd och revanchlusta. Något som varit en starkt bidragande faktor till att huset blivit verklighet. Trots läs- och skrivsvårigheterna tog sig Sven igenom utbildningen som i stor utsträckning var praktisk och projektbaserad.
– Jag stakade ut min väg tidigt, säger Sven när vi möts på Café Rival en kväll i november när han är på tillfälligt besök i Stockholm för att ge en gästföreläsning. Sven har en tjänst som innovationsrådgivare vid Mittuniversitetet.

LÄS OCKSÅ: Johan odlar skånsk rawfood

Formades av dyslexin
Huset i Fannbyn är ett resultat av Svens längtan att omsätta sin samlade kunskap i praktiken.
– Jag har alltid velat bygga hus, sedan jag var 15 år säger Sven.
En aspekt av att växa upp som dyslektiker var att leva med en ständig rädsla att göra bort sig, berättar Sven.
– Så fort jag skrev något gjorde jag bort mig, och så fort jag skulle läsa hoppade bokstäverna, säger Sven som idag kan läsa och skriva men under skoltiden var det tufft för honom att hänga med.
– Jag fick läs- och skrivhjälp men jag missade mycket av den ordinarie undervisningen för att jag satt och tragglade, säger Sven och berättar att han gjorde sitt bästa för att gömma sig när det var dags för högläsning.
– Men det gjorde att jag blev den jag blev.
I högstadiet valde Sven att plugga teknik istället för att läsa tyska eller franska och en av uppgifterna var att rita och bygga ett modellhus.
– Sedan dess har jag tänkt att jag ska göra det någon gång, det har varit väldigt stort fokus på det.

LÄS OCKSÅ: Så skapar du en må-bra-trädgård

Var engagerad i en ekoby
När Sven levde i sitt första förhållande byggde han en sportstuga av en gammal barack och totalrenoverade parets lägenhet.
– Det var ett uttryckssätt för mig.
Sven fortbildade sig inom ekobygg och engagerade sig i en ekobyförening. Där var han med och planerade bygget av en gemensam by, men det blev för många viljor och Sven valde att kliva av.
– Det blev ett för stort projekt.
Istället satsade han på att totalrenovera en villa åt sig och sin familj där han drog in sjövärme och energieffektiviserade, plus att han tog sig an sina föräldrars gamla fjällstuga.
– Jag måste bevisa att jag kan, säger Sven som härleder sin drivkraft till dyslexin.

Skilsmässa frigjorde energi till nya huset
När barnen blivit stora och flyttat hemifrån bestämde sig Sven och hans hustru för att gå skilda vägar.
– Vi hade vuxit från varandra, säger Sven.
Efter skilsmässan började han smida planer att bygga det hus som nu medverkat i SVT-serien ”Husdrömmar”. Ett hus som redan i ett tidigt skede ådragit sig mycket uppmärksamhet och väckt stort intresse. Dels på grund av sin ovanliga form men också på grund av Svens högt satta miljömål.
– Allt jag sett i alla år applicerar jag här.
Tanken är bland annat att huset som är på 180 kvadrat helst ska vara helt självförsörjande på energi. Huset är byggt av trä och glas med isolering av cellulosa, idén till ventilationssystemet har Sven hämtat från termiter. Målet är att solceller ska täcka behovet av el och värme ihop med värmen från växthuset. I sovrummen har han lågvärmeelement som blir max 16 grader.
– Men det ska ju vara kallt i ett sovrum.
I de gemensamma utrymmena och badrummet har han golvvärme. Plus att huset även rymmer en inomhusaltan med vinterträdgård som inte värms upp.

 

Långväga inspiration
Idén till formen kommer från Svens resor till Kina och Mongoliet där han besökt jurtor. Mongolernas byggkonst har tjänat som stor inspiration när Sven bestämde sig för hur huset skulle se ut.
– Jag bygger en modern jurta, med energikällan i mitten från solen.
Husets inandöme som rymmer ett atrium tjänar både som ljuskälla och luftrening. Formen är även vald för att dra uppmärksamhet till sig, då Sven vill visa vad det är möjligt att skapa.
Planen var först att bygga litet för att det skulle vara resurssnålt men på den punkten tänkte Sven om.
– Hur resurssnålt det blir beror ju på hur många som ska bo i huset, säger Sven som istället byggde flera rum så det kunde rymma fler. Han menar att modellen exempelvis skulle kunna fungera som seniorboende.
– Jag ville göra ett framtidshus som flera ska kunna bo i.

LÄS OCKSÅ: Fem saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Många vill bygga som Sven
Inget lämnas åt slumpen, avlopp separeras och urin från toaletten går in som näring till växterna i atriumet som vintertid får värme som lagrats i jorden under sommarhalvåret. Redan innan programmet sändes har flera visat intresse för huset och Svens många kreativa lösningar, och vill bygga egna hus efter hans modell. Så även om planen är att huset ska tjäna som Svens bostad gör det samtidigt det möjligt för Sven att föra sin kunskap vidare. För även om revanchlustan varit en stark drivkraft är miljöengagemanget och önskan att sprida sin kunskap om hållbart byggande och boende, det som är det allra viktigaste för Sven som i ett tidigt skede lade ut ritningar och instruktioner på sin hemsida.
– Men det är inte tillräckligt, folk behöver hjälp med att söka bygglov också, avslutar Sven som troligen kommer ha många i kö nu efter att programmet har sänts.

Av Nina Törmark


Sven Wadman

Ålder: 61 år
Yrke: Ekoingenjör
Familj: Särbon Monika och tre vuxna barn
Bor: Östersund.
Gör: Innovationsrådgivare vid Mittuniversitetet.
Bakgrund: Studerat Miljövetenskap vid Mittuniversitetet och arbetat som ingenjör vid avdelningen för Ekoteknik. Drivit plaståtervinningsföretag samt varit verksam som samhällsentreprenör och projektledare på Jegreliusinstitutet.
Mer info: Läs mer om Sven och huset på hans hemsida, avsnittet av "Husdrömmar" som Sven medverkar i heter "Framtidshus i Östersund" och finns att se på SVT Play.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.