Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: SVT

Sven Wadman om sin husdröm: ”Jag ville bygga ett framtidshus”

Sven Wadman

Ålder: 61 år
Yrke: Ekoingenjör
Familj: Särbon Monika och tre vuxna barn
Bor: Östersund.
Gör: Innovationsrådgivare vid Mittuniversitetet.
Bakgrund: Studerat Miljövetenskap vid Mittuniversitetet och arbetat som ingenjör vid avdelningen för Ekoteknik. Drivit plaståtervinningsföretag samt varit verksam som samhällsentreprenör och projektledare på Jegreliusinstitutet.
Mer info: Läs mer om Sven och huset på hans hemsida, avsnittet av "Husdrömmar" som Sven medverkar i heter "Framtidshus i Östersund" och finns att se på SVT Play.

I TV-serien husdrömmar visar ekoingenjören Sven Wadman upp resultatet av många års drömmar, slit och sin samlade kunskap. I rockärmen har han haft en dold superkraft – sin dyslexi.
– Jag hade ett handikapp som jag vände till min fördel, säger Sven till Kurera.

I Fannbyn i Jämtland söder om Östersund har Sven Wadman byggt sitt ekohus. I säsongens sista avsnitt av TV-serien ”Husdrömmar” på SVT medverkar han med sitt åttkantiga drömhus med ett växthus i mitten.

 

Miljöintresserad sedan barnsben
Sven Wadmans eko-bana började med en miljöutbildning i SSUs och LOs regi. Men intresset för miljö och natur har han haft med sig sedan barndomen, då hans mamma var aktiv inom Friluftsfrämjandet. Även hälsofrågor intresserade han sig för tidigt.
– Hälsa kopplas ju till miljön väldigt tydligt idag.
Efter att ha varit fackligt aktiv när han arbetade inom textilindustrin valde Sven att utbilda sig vidare inom miljöteknik på akademisk nivå.
– Jag gick en utbildning som idag heter ekoteknik, säger Sven.

Drivs av revanchlusta
Men studier har varit en utmaning för Sven som lider av dyslexi och därför haft svårt i skolan.
– Allt jag lärde mig när jag var ung, lärde jag mig genom att lyssna på folk. Jag utvcklade en otrolig förmåga att ta till mig kunskap, säger Sven som är medlem i dyslektikerförbundet och som vuxen har fått en större förståelse för hur han trots allt ändå tillgodogjorde sig undervisningen i skolan.
– Dyslektiker fungerar så. 
De utmaningar dyslexin medfört har försett Sven med en rejäl dos kämparglöd och revanchlusta. Något som varit en starkt bidragande faktor till att huset blivit verklighet. Trots läs- och skrivsvårigheterna tog sig Sven igenom utbildningen som i stor utsträckning var praktisk och projektbaserad.
– Jag stakade ut min väg tidigt, säger Sven när vi möts på Café Rival en kväll i november när han är på tillfälligt besök i Stockholm för att ge en gästföreläsning. Sven har en tjänst som innovationsrådgivare vid Mittuniversitetet.

LÄS OCKSÅ: Johan odlar skånsk rawfood

Formades av dyslexin
Huset i Fannbyn är ett resultat av Svens längtan att omsätta sin samlade kunskap i praktiken.
– Jag har alltid velat bygga hus, sedan jag var 15 år säger Sven.
En aspekt av att växa upp som dyslektiker var att leva med en ständig rädsla att göra bort sig, berättar Sven.
– Så fort jag skrev något gjorde jag bort mig, och så fort jag skulle läsa hoppade bokstäverna, säger Sven som idag kan läsa och skriva men under skoltiden var det tufft för honom att hänga med.
– Jag fick läs- och skrivhjälp men jag missade mycket av den ordinarie undervisningen för att jag satt och tragglade, säger Sven och berättar att han gjorde sitt bästa för att gömma sig när det var dags för högläsning.
– Men det gjorde att jag blev den jag blev.
I högstadiet valde Sven att plugga teknik istället för att läsa tyska eller franska och en av uppgifterna var att rita och bygga ett modellhus.
– Sedan dess har jag tänkt att jag ska göra det någon gång, det har varit väldigt stort fokus på det.

LÄS OCKSÅ: Så skapar du en må-bra-trädgård

Var engagerad i en ekoby
När Sven levde i sitt första förhållande byggde han en sportstuga av en gammal barack och totalrenoverade parets lägenhet.
– Det var ett uttryckssätt för mig.
Sven fortbildade sig inom ekobygg och engagerade sig i en ekobyförening. Där var han med och planerade bygget av en gemensam by, men det blev för många viljor och Sven valde att kliva av.
– Det blev ett för stort projekt.
Istället satsade han på att totalrenovera en villa åt sig och sin familj där han drog in sjövärme och energieffektiviserade, plus att han tog sig an sina föräldrars gamla fjällstuga.
– Jag måste bevisa att jag kan, säger Sven som härleder sin drivkraft till dyslexin.

Skilsmässa frigjorde energi till nya huset
När barnen blivit stora och flyttat hemifrån bestämde sig Sven och hans hustru för att gå skilda vägar.
– Vi hade vuxit från varandra, säger Sven.
Efter skilsmässan började han smida planer att bygga det hus som nu medverkat i SVT-serien ”Husdrömmar”. Ett hus som redan i ett tidigt skede ådragit sig mycket uppmärksamhet och väckt stort intresse. Dels på grund av sin ovanliga form men också på grund av Svens högt satta miljömål.
– Allt jag sett i alla år applicerar jag här.
Tanken är bland annat att huset som är på 180 kvadrat helst ska vara helt självförsörjande på energi. Huset är byggt av trä och glas med isolering av cellulosa, idén till ventilationssystemet har Sven hämtat från termiter. Målet är att solceller ska täcka behovet av el och värme ihop med värmen från växthuset. I sovrummen har han lågvärmeelement som blir max 16 grader.
– Men det ska ju vara kallt i ett sovrum.
I de gemensamma utrymmena och badrummet har han golvvärme. Plus att huset även rymmer en inomhusaltan med vinterträdgård som inte värms upp.

 

Långväga inspiration
Idén till formen kommer från Svens resor till Kina och Mongoliet där han besökt jurtor. Mongolernas byggkonst har tjänat som stor inspiration när Sven bestämde sig för hur huset skulle se ut.
– Jag bygger en modern jurta, med energikällan i mitten från solen.
Husets inandöme som rymmer ett atrium tjänar både som ljuskälla och luftrening. Formen är även vald för att dra uppmärksamhet till sig, då Sven vill visa vad det är möjligt att skapa.
Planen var först att bygga litet för att det skulle vara resurssnålt men på den punkten tänkte Sven om.
– Hur resurssnålt det blir beror ju på hur många som ska bo i huset, säger Sven som istället byggde flera rum så det kunde rymma fler. Han menar att modellen exempelvis skulle kunna fungera som seniorboende.
– Jag ville göra ett framtidshus som flera ska kunna bo i.

LÄS OCKSÅ: Fem saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Många vill bygga som Sven
Inget lämnas åt slumpen, avlopp separeras och urin från toaletten går in som näring till växterna i atriumet som vintertid får värme som lagrats i jorden under sommarhalvåret. Redan innan programmet sändes har flera visat intresse för huset och Svens många kreativa lösningar, och vill bygga egna hus efter hans modell. Så även om planen är att huset ska tjäna som Svens bostad gör det samtidigt det möjligt för Sven att föra sin kunskap vidare. För även om revanchlustan varit en stark drivkraft är miljöengagemanget och önskan att sprida sin kunskap om hållbart byggande och boende, det som är det allra viktigaste för Sven som i ett tidigt skede lade ut ritningar och instruktioner på sin hemsida.
– Men det är inte tillräckligt, folk behöver hjälp med att söka bygglov också, avslutar Sven som troligen kommer ha många i kö nu efter att programmet har sänts.

Av Nina Törmark


Sven Wadman

Ålder: 61 år
Yrke: Ekoingenjör
Familj: Särbon Monika och tre vuxna barn
Bor: Östersund.
Gör: Innovationsrådgivare vid Mittuniversitetet.
Bakgrund: Studerat Miljövetenskap vid Mittuniversitetet och arbetat som ingenjör vid avdelningen för Ekoteknik. Drivit plaståtervinningsföretag samt varit verksam som samhällsentreprenör och projektledare på Jegreliusinstitutet.
Mer info: Läs mer om Sven och huset på hans hemsida, avsnittet av "Husdrömmar" som Sven medverkar i heter "Framtidshus i Östersund" och finns att se på SVT Play.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.