Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: SVT

Sven Wadman om sin husdröm: ”Jag ville bygga ett framtidshus”

Sven Wadman

Ålder: 61 år
Yrke: Ekoingenjör
Familj: Särbon Monika och tre vuxna barn
Bor: Östersund.
Gör: Innovationsrådgivare vid Mittuniversitetet.
Bakgrund: Studerat Miljövetenskap vid Mittuniversitetet och arbetat som ingenjör vid avdelningen för Ekoteknik. Drivit plaståtervinningsföretag samt varit verksam som samhällsentreprenör och projektledare på Jegreliusinstitutet.
Mer info: Läs mer om Sven och huset på hans hemsida, avsnittet av "Husdrömmar" som Sven medverkar i heter "Framtidshus i Östersund" och finns att se på SVT Play.

I TV-serien husdrömmar visar ekoingenjören Sven Wadman upp resultatet av många års drömmar, slit och sin samlade kunskap. I rockärmen har han haft en dold superkraft – sin dyslexi.
– Jag hade ett handikapp som jag vände till min fördel, säger Sven till Kurera.

I Fannbyn i Jämtland söder om Östersund har Sven Wadman byggt sitt ekohus. I säsongens sista avsnitt av TV-serien ”Husdrömmar” på SVT medverkar han med sitt åttkantiga drömhus med ett växthus i mitten.

 

Miljöintresserad sedan barnsben
Sven Wadmans eko-bana började med en miljöutbildning i SSUs och LOs regi. Men intresset för miljö och natur har han haft med sig sedan barndomen, då hans mamma var aktiv inom Friluftsfrämjandet. Även hälsofrågor intresserade han sig för tidigt.
– Hälsa kopplas ju till miljön väldigt tydligt idag.
Efter att ha varit fackligt aktiv när han arbetade inom textilindustrin valde Sven att utbilda sig vidare inom miljöteknik på akademisk nivå.
– Jag gick en utbildning som idag heter ekoteknik, säger Sven.

Drivs av revanchlusta
Men studier har varit en utmaning för Sven som lider av dyslexi och därför haft svårt i skolan.
– Allt jag lärde mig när jag var ung, lärde jag mig genom att lyssna på folk. Jag utvcklade en otrolig förmåga att ta till mig kunskap, säger Sven som är medlem i dyslektikerförbundet och som vuxen har fått en större förståelse för hur han trots allt ändå tillgodogjorde sig undervisningen i skolan.
– Dyslektiker fungerar så. 
De utmaningar dyslexin medfört har försett Sven med en rejäl dos kämparglöd och revanchlusta. Något som varit en starkt bidragande faktor till att huset blivit verklighet. Trots läs- och skrivsvårigheterna tog sig Sven igenom utbildningen som i stor utsträckning var praktisk och projektbaserad.
– Jag stakade ut min väg tidigt, säger Sven när vi möts på Café Rival en kväll i november när han är på tillfälligt besök i Stockholm för att ge en gästföreläsning. Sven har en tjänst som innovationsrådgivare vid Mittuniversitetet.

LÄS OCKSÅ: Johan odlar skånsk rawfood

Formades av dyslexin
Huset i Fannbyn är ett resultat av Svens längtan att omsätta sin samlade kunskap i praktiken.
– Jag har alltid velat bygga hus, sedan jag var 15 år säger Sven.
En aspekt av att växa upp som dyslektiker var att leva med en ständig rädsla att göra bort sig, berättar Sven.
– Så fort jag skrev något gjorde jag bort mig, och så fort jag skulle läsa hoppade bokstäverna, säger Sven som idag kan läsa och skriva men under skoltiden var det tufft för honom att hänga med.
– Jag fick läs- och skrivhjälp men jag missade mycket av den ordinarie undervisningen för att jag satt och tragglade, säger Sven och berättar att han gjorde sitt bästa för att gömma sig när det var dags för högläsning.
– Men det gjorde att jag blev den jag blev.
I högstadiet valde Sven att plugga teknik istället för att läsa tyska eller franska och en av uppgifterna var att rita och bygga ett modellhus.
– Sedan dess har jag tänkt att jag ska göra det någon gång, det har varit väldigt stort fokus på det.

LÄS OCKSÅ: Så skapar du en må-bra-trädgård

Var engagerad i en ekoby
När Sven levde i sitt första förhållande byggde han en sportstuga av en gammal barack och totalrenoverade parets lägenhet.
– Det var ett uttryckssätt för mig.
Sven fortbildade sig inom ekobygg och engagerade sig i en ekobyförening. Där var han med och planerade bygget av en gemensam by, men det blev för många viljor och Sven valde att kliva av.
– Det blev ett för stort projekt.
Istället satsade han på att totalrenovera en villa åt sig och sin familj där han drog in sjövärme och energieffektiviserade, plus att han tog sig an sina föräldrars gamla fjällstuga.
– Jag måste bevisa att jag kan, säger Sven som härleder sin drivkraft till dyslexin.

Skilsmässa frigjorde energi till nya huset
När barnen blivit stora och flyttat hemifrån bestämde sig Sven och hans hustru för att gå skilda vägar.
– Vi hade vuxit från varandra, säger Sven.
Efter skilsmässan började han smida planer att bygga det hus som nu medverkat i SVT-serien ”Husdrömmar”. Ett hus som redan i ett tidigt skede ådragit sig mycket uppmärksamhet och väckt stort intresse. Dels på grund av sin ovanliga form men också på grund av Svens högt satta miljömål.
– Allt jag sett i alla år applicerar jag här.
Tanken är bland annat att huset som är på 180 kvadrat helst ska vara helt självförsörjande på energi. Huset är byggt av trä och glas med isolering av cellulosa, idén till ventilationssystemet har Sven hämtat från termiter. Målet är att solceller ska täcka behovet av el och värme ihop med värmen från växthuset. I sovrummen har han lågvärmeelement som blir max 16 grader.
– Men det ska ju vara kallt i ett sovrum.
I de gemensamma utrymmena och badrummet har han golvvärme. Plus att huset även rymmer en inomhusaltan med vinterträdgård som inte värms upp.

 

Långväga inspiration
Idén till formen kommer från Svens resor till Kina och Mongoliet där han besökt jurtor. Mongolernas byggkonst har tjänat som stor inspiration när Sven bestämde sig för hur huset skulle se ut.
– Jag bygger en modern jurta, med energikällan i mitten från solen.
Husets inandöme som rymmer ett atrium tjänar både som ljuskälla och luftrening. Formen är även vald för att dra uppmärksamhet till sig, då Sven vill visa vad det är möjligt att skapa.
Planen var först att bygga litet för att det skulle vara resurssnålt men på den punkten tänkte Sven om.
– Hur resurssnålt det blir beror ju på hur många som ska bo i huset, säger Sven som istället byggde flera rum så det kunde rymma fler. Han menar att modellen exempelvis skulle kunna fungera som seniorboende.
– Jag ville göra ett framtidshus som flera ska kunna bo i.

LÄS OCKSÅ: Fem saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Många vill bygga som Sven
Inget lämnas åt slumpen, avlopp separeras och urin från toaletten går in som näring till växterna i atriumet som vintertid får värme som lagrats i jorden under sommarhalvåret. Redan innan programmet sändes har flera visat intresse för huset och Svens många kreativa lösningar, och vill bygga egna hus efter hans modell. Så även om planen är att huset ska tjäna som Svens bostad gör det samtidigt det möjligt för Sven att föra sin kunskap vidare. För även om revanchlustan varit en stark drivkraft är miljöengagemanget och önskan att sprida sin kunskap om hållbart byggande och boende, det som är det allra viktigaste för Sven som i ett tidigt skede lade ut ritningar och instruktioner på sin hemsida.
– Men det är inte tillräckligt, folk behöver hjälp med att söka bygglov också, avslutar Sven som troligen kommer ha många i kö nu efter att programmet har sänts.

Av Nina Törmark


Sven Wadman

Ålder: 61 år
Yrke: Ekoingenjör
Familj: Särbon Monika och tre vuxna barn
Bor: Östersund.
Gör: Innovationsrådgivare vid Mittuniversitetet.
Bakgrund: Studerat Miljövetenskap vid Mittuniversitetet och arbetat som ingenjör vid avdelningen för Ekoteknik. Drivit plaståtervinningsföretag samt varit verksam som samhällsentreprenör och projektledare på Jegreliusinstitutet.
Mer info: Läs mer om Sven och huset på hans hemsida, avsnittet av "Husdrömmar" som Sven medverkar i heter "Framtidshus i Östersund" och finns att se på SVT Play.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Övrigt

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

 

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

 

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?