Fakta
Foto Therése Pettersson taget av Mikael Wallerstedt.Antalet döda i krig världen över minskar för tredje året i rad visar nya siffror från svensk fredsforskning. Antalet registerade dödsfall visar en minskning med hela 32 procent de senaste fyra åren, rapportera den svenska fredsforskaren Therése Pettersson.
Färre blodiga krig
Therése Pettersson, projektledare i Uppsala Conflict Data Program menar att det främst beror på att krigen på senare tid är betydligt mindre blodiga jämfört med de krig som fördes på 1900-talet. Även om kriget i Syrien är en stor konflikt var enligt Therése båda världskrigen eller krigen i Vietnam och Korea betydligt större. Något som är lätt att glömma bort då tiden innan kriget Syrien föregicks av en period med historiskt sett väldigt få konflikter.
– Den största anledningen är att vi har få krig mellan stater idag, det mesta rör sig om inbördeskrig säger Therése till Kurera och fortsätter:
– Vi har en eller två mellanstatliga konflikter per år och det är väldigt få. Det rör sig oftast om gamla gränskonflikter som har orsakat några tiotal döda.Men mer än så rör det sig inte om enligt Therése som jämför med krig där två länder slåss mot varandra där arméer är inblandade med alla de resurser som ett land har för att försvara sig.Den typen av konflikter är inte särskilt vanligt förekommande idag. En anledning är enligt Therése att det finns en minskad tolerans för våld.
– Vår attityd till våld är mindre förlåtande idag, säger Therese som menar att vi har ett annat synsätt idag och att acceptansen istället är större för fredsbevarande styrkor och att demokratisera och avsätta regimer.
– Men har man inte ett FN-mandat är det lite kontroversiellt.
LÄS OCKSÅ: Därför mår vi bra av att vara snälla
Färre konflikter
Antalet konflikter där stater är inblandade minskade från 53, 2016 till 49 under 2017. Av dem har gruppen IS har varit involverad i hela 15 konflikter, det högsta antalet sedan gruppen utropade sitt kalifat 2014. Även om antalet konflikter minskat är IS fortfarande inte besegrat och vissa experter varnar för att attackerna mot civila, till exempel terrorattacker, kan komma att öka i takt med att IS försvagas. Men än så länge finns inget stöd för sådana påståenden.
LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: “Att be är att öka hållbarheten”
Therese Pettersson
Riskerna för terrorattacker är små
Terror är en strategi som tas till av resurssvaga grupper för att bland annat skapa rädsla och uppmärksamhet för sin sak. Det krävs inte mycket vapen eller så mycket manskap för att skapa skräck och sätta press på ett lands regering förklarar Therése. Men terror är inget nytt och inte heller mer utbrett idag än tidigare.
– Tidigare fanns exempelvis ETA i Baskien och irländska IRA som sprängde bomber på pubar i England. Terrorattacker i vår del av världen är dock en väldigt ovanlig företeelse enligt Therése.
– Sannolikheten att vara med om en terrorattack är extremt liten, säger Therese som menar att andra saker som vi är mindre rädda för som att sätta oss i biilen är betydligt farligare.
Dagens informationsflöde gör att vi lätt får ett intryck av att det är mer än vad det är då det synliggörs på ett annat sätt än det gjordes till exempel på 1970-talet menar Therése.
LÄS OCKSÅ: Snällhet kan förbättra världen över en natt – elakhet aldrig
Går vi mot en fredligare värld?
– Det är svårt att säga men om man tittar på ett längre perspektiv så absolut, det dör färre människor i våld. Men den typen av konflikter som den i Syrien är svåra att förutspå och det kan ju komma ett sådant krig om tio år igen som vi inte vet nu. Men trenden visar på att vi går mot en fredligare värld.
Av Nina Törmark
Källa: Forskning.se läs undersökningen här.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!