Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Svensk havremjölksproducent i blåsväder – så gör du din egen havremjölk

Havremjölk har blivit en populär ersättningsprodukt för vanlig mjölk från kor. Den svenska tillverkaren Oatly har med sin humoristiska reklam vunnit många nya kunder men kritiken är också hård – bland annat kritiseras de för att slå mot svenska mjöllkbönder med sitt budskap att havremjölk är bättre för miljön. 

Den svenska havremjölksjätten Oatly är i blåsväder igen. Än en gång kritiseras företaget för sin kreativa marknadsföring, den här gången har man dammat av Systembolagets gamla kampanj ”Spola kröken” från 1980-talet och gjort om den till ”Spola mjölken”. Något som fått kritiker som bland annat kokboksförfattaren Edward Blom att rasa, man menar att företaget driver en kampanj mot svenska mjölkbönder och ägnar sig åt negativ reklam – det vill säga att hacka på konkurrenten istället för att fokusera på att lyfta de egna fördelarna.

Kritiserad ägarbild
En aspekt som lyfts fram av kritikerna är att Oatly sedan en tid delvis ägs av kinesiska staten genom det statliga bolaget China Resources, något som gör att man kan ifrågasätta deras klimatengagemang enligt kritikerna som påpekar att bolaget även äger både slakterier och kolkraftverk. Det gör enligt en Centerpolitiker som yttrat sig i frågan Oatly till posörer och deras budskap till tomma ord.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta och dricka havre

"Kampanjen ingen attack mot svenska bönder"
Men från Oatlys håll håller man givetvis inte med. I en artikel i Land Lantbruk säger Linda Nordgren, kommunikationschef hos Oatly att kampanjen inte är en attack mot svenska bönder, utan att den lyfter ett ohållbart konsumtionsbeteende och pekar på förändringar som behöver göras för klimatet. När det kommer till ägarbilden säger hon att de inte lägger sig i vad eller hur företaget kommunicerar. Hon menar vidare att ägarbilden inte tar ifrån Oatly rätten att prata hållbarhet. ”Då hade det inte funnits många företag i världen som kunnat driva hållbarhetsfrågan”, säger hon.
Tycka vad man vill om Oatly, oavsett om man håller med i kritiken som framförs eller inte har de lyckats röra om i grytan.

LÄS OCKSÅ: 5 alternativ till komjölk – en miniguide

Gör din egen havremjölk
En liter kostar numera närmare 20 kronor, något som kan bli kostsamt i längden. Det finns även många produkter från olika märken som innehåller olika typer av tillsatser och växtoljor. Den som tycker om havremjölk och vill hålla nere kostnaden och samtidigt vara säker på att mjölken är fri från både tillsatser och gluten kan enkelt göra sin egen med exempelvis det här receptet.

Recept på havremjölk
1,3 liter vatten
3 dl havregryn (glutenfria)
3 urkärnade dadlar
1 nypa salt

Gör så här
Mixa vatten, havregryn och dadlar i några minuter. Häll massan i en silduk och låt rinna av. Krama ut så mycket vätska som möjligt och smaka av med lite salt. Håll upp på en väl rengjord flaska och förvara i kylen där den håller i 3-4 dagar. Skaka före användning då den skiktar sig.

Av redaktionen

Källa: Land Lantbruk 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.