Svensk havremjölksproducent i blåsväder – så gör du din egen havremjölk

Havremjölk har blivit en populär ersättningsprodukt för vanlig mjölk från kor. Den svenska tillverkaren Oatly har med sin humoristiska reklam vunnit många nya kunder men kritiken är också hård – bland annat kritiseras de för att slå mot svenska mjöllkbönder med sitt budskap att havremjölk är bättre för miljön. 

Den svenska havremjölksjätten Oatly är i blåsväder igen. Än en gång kritiseras företaget för sin kreativa marknadsföring, den här gången har man dammat av Systembolagets gamla kampanj ”Spola kröken” från 1980-talet och gjort om den till ”Spola mjölken”. Något som fått kritiker som bland annat kokboksförfattaren Edward Blom att rasa, man menar att företaget driver en kampanj mot svenska mjölkbönder och ägnar sig åt negativ reklam – det vill säga att hacka på konkurrenten istället för att fokusera på att lyfta de egna fördelarna.

Kritiserad ägarbild
En aspekt som lyfts fram av kritikerna är att Oatly sedan en tid delvis ägs av kinesiska staten genom det statliga bolaget China Resources, något som gör att man kan ifrågasätta deras klimatengagemang enligt kritikerna som påpekar att bolaget även äger både slakterier och kolkraftverk. Det gör enligt en Centerpolitiker som yttrat sig i frågan Oatly till posörer och deras budskap till tomma ord.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta och dricka havre

"Kampanjen ingen attack mot svenska bönder"
Men från Oatlys håll håller man givetvis inte med. I en artikel i Land Lantbruk säger Linda Nordgren, kommunikationschef hos Oatly att kampanjen inte är en attack mot svenska bönder, utan att den lyfter ett ohållbart konsumtionsbeteende och pekar på förändringar som behöver göras för klimatet. När det kommer till ägarbilden säger hon att de inte lägger sig i vad eller hur företaget kommunicerar. Hon menar vidare att ägarbilden inte tar ifrån Oatly rätten att prata hållbarhet. ”Då hade det inte funnits många företag i världen som kunnat driva hållbarhetsfrågan”, säger hon.
Tycka vad man vill om Oatly, oavsett om man håller med i kritiken som framförs eller inte har de lyckats röra om i grytan.

LÄS OCKSÅ: 5 alternativ till komjölk – en miniguide

Gör din egen havremjölk
En liter kostar numera närmare 20 kronor, något som kan bli kostsamt i längden. Det finns även många produkter från olika märken som innehåller olika typer av tillsatser och växtoljor. Den som tycker om havremjölk och vill hålla nere kostnaden och samtidigt vara säker på att mjölken är fri från både tillsatser och gluten kan enkelt göra sin egen med exempelvis det här receptet.

Recept på havremjölk
1,3 liter vatten
3 dl havregryn (glutenfria)
3 urkärnade dadlar
1 nypa salt

Gör så här
Mixa vatten, havregryn och dadlar i några minuter. Häll massan i en silduk och låt rinna av. Krama ut så mycket vätska som möjligt och smaka av med lite salt. Håll upp på en väl rengjord flaska och förvara i kylen där den håller i 3-4 dagar. Skaka före användning då den skiktar sig.

Av redaktionen

Källa: Land Lantbruk 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sanna ehdin

Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer

Debatt

Professor Martin Bergö varnade i måndags i Studio P1 för ”ingefära, gurkmeja – den där shotskulturen. Han påstod att "ju mer mat av detta man äter desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som du ännu inte upptäckt”. Han hävdade vidare att ”vi vet tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter, varvid tumören tillväxer fortare och sprider sig fortare.” Bergö stöder detta på deras nya studier publicerad i prestigefyllda journalen Cell – men stämmer detta verkligen, frågar sig immunologen, forskaren och författaren Sanna Ehdin? Professor Per-Arne Öckerman menar att Bergös forskning om antioxidanter och cancer är ”ovetenskaplig med oetiska slutsatser”. Andra näringsexperter varnar för hans slutsatser.

 

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.