Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Svensk havremjölksproducent i blåsväder – så gör du din egen havremjölk

Havremjölk har blivit en populär ersättningsprodukt för vanlig mjölk från kor. Den svenska tillverkaren Oatly har med sin humoristiska reklam vunnit många nya kunder men kritiken är också hård – bland annat kritiseras de för att slå mot svenska mjöllkbönder med sitt budskap att havremjölk är bättre för miljön. 

Den svenska havremjölksjätten Oatly är i blåsväder igen. Än en gång kritiseras företaget för sin kreativa marknadsföring, den här gången har man dammat av Systembolagets gamla kampanj ”Spola kröken” från 1980-talet och gjort om den till ”Spola mjölken”. Något som fått kritiker som bland annat kokboksförfattaren Edward Blom att rasa, man menar att företaget driver en kampanj mot svenska mjölkbönder och ägnar sig åt negativ reklam – det vill säga att hacka på konkurrenten istället för att fokusera på att lyfta de egna fördelarna.

Kritiserad ägarbild
En aspekt som lyfts fram av kritikerna är att Oatly sedan en tid delvis ägs av kinesiska staten genom det statliga bolaget China Resources, något som gör att man kan ifrågasätta deras klimatengagemang enligt kritikerna som påpekar att bolaget även äger både slakterier och kolkraftverk. Det gör enligt en Centerpolitiker som yttrat sig i frågan Oatly till posörer och deras budskap till tomma ord.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta och dricka havre

"Kampanjen ingen attack mot svenska bönder"
Men från Oatlys håll håller man givetvis inte med. I en artikel i Land Lantbruk säger Linda Nordgren, kommunikationschef hos Oatly att kampanjen inte är en attack mot svenska bönder, utan att den lyfter ett ohållbart konsumtionsbeteende och pekar på förändringar som behöver göras för klimatet. När det kommer till ägarbilden säger hon att de inte lägger sig i vad eller hur företaget kommunicerar. Hon menar vidare att ägarbilden inte tar ifrån Oatly rätten att prata hållbarhet. ”Då hade det inte funnits många företag i världen som kunnat driva hållbarhetsfrågan”, säger hon.
Tycka vad man vill om Oatly, oavsett om man håller med i kritiken som framförs eller inte har de lyckats röra om i grytan.

LÄS OCKSÅ: 5 alternativ till komjölk – en miniguide

Gör din egen havremjölk
En liter kostar numera närmare 20 kronor, något som kan bli kostsamt i längden. Det finns även många produkter från olika märken som innehåller olika typer av tillsatser och växtoljor. Den som tycker om havremjölk och vill hålla nere kostnaden och samtidigt vara säker på att mjölken är fri från både tillsatser och gluten kan enkelt göra sin egen med exempelvis det här receptet.

Recept på havremjölk
1,3 liter vatten
3 dl havregryn (glutenfria)
3 urkärnade dadlar
1 nypa salt

Gör så här
Mixa vatten, havregryn och dadlar i några minuter. Häll massan i en silduk och låt rinna av. Krama ut så mycket vätska som möjligt och smaka av med lite salt. Håll upp på en väl rengjord flaska och förvara i kylen där den håller i 3-4 dagar. Skaka före användning då den skiktar sig.

Av redaktionen

Källa: Land Lantbruk 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.