Annons
Annons

Svensk kyckling får rött ljus av WWF

WWF har släppt sin årliga köttguide och i år får svensk kyckling rött ljus. Skärpta kriterier vad gäller klimatpåverkan och ökade krav på djurvälfärd är anledningen till att vi ska undvika det köttet.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
17 november, 2021
Svensk kyckling får rött ljus av WWF

WWF har släppt sin årliga köttguide och i år får svensk kyckling rött ljus. Skärpta kriterier vad gäller klimatpåverkan och ökade krav på djurvälfärd är anledningen till att vi ska undvika det köttet.

Den enda kycklingsorten som får grönt ljus i köttguiden för 2021 är KRAV-märkt kyckling. Och totalt är det bara en väldigt liten andel av allt kött på den svenska marknaden som får grönt ljus. Endast 1 – 3 procent av allt kött får godkänt, enligt en färsk marknadsundersökning från WWF. Naturbeteskött är en av dem, och butiker behöver enligt WWF bli bättre på att ta in dessa varor och märka dem tydligt.

LÄS OCKSÅ: Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Skärpta krav på djurvälfärd

Att den svenska konventionella kycklingen får sämre betyg än tidigare beror dels på att WWF skärpt klimatkriteriet i guiden, dels på att de ställer högre krav på djurvälfärd för kycklingarna. Med konventionell kyckling menar man kycklingproduktion som inte är certifierad EU-ekologisk, KRAV eller Svenskt Sigill Klimatcertifierad.

Nu ställs exempelvis krav på att producenterna använder kycklingraser som växer långsammare, eftersom de som växer snabbt ofta får ont och svårt att gå.

LÄS OCKSÅ: ”Coronasituationen kan bli vardag – på grund av köttindustrin och antibiotikaresistens”

Det betyder trafikljusen:

Grönt ljus: Ät ibland. Några exempel är: KRAV-märkt kyckling, Svenskt Sigill Naturbeteskött, Svenskt Sigill klimatcertifierad hårdost och svensk konventionell grillost/eldost.

Gult ljus: Var försiktig. Det finns utmaningar inom miljö och/eller djurens välfärd.
Exempelvis: svensk konventionell hårdost, Svenskt Sigill Kimatcertifierad kyckling, EU-ekologisk kyckling.

Rött ljus: Varning. Risk för mycket hög påverkan på planeten finns – undvik eller ställ högre krav på varor i denna kategori. Några exempel: Svensk kyckling, sydamerikanskt nötkött, halloumi.

Tips! För dig som vill få hjälp och guidning i matbutiken så har WWF nu samlat sina konsumentguider Köttguiden, Vegoguiden och Fiskguiden i en gemensam app: ”WWF Matguiden”.

Källa: WWF

Av Carolina Eriksson

 

Annons
Fakta

Fakta: WWF:s Köttguide

Produkterna blir granskade utifrån fem kriterier: klimat, biologisk mångfald, djurvälfärd, kemiska bekämpningsmedel och antibiotika. Guiden riktar sig till såväl konsumenter som personer som arbetar i livsmedelssystemet. Målet med guiden är att göra det enklare för människor att äta hållbart, inom planetens gränser.

Annons
Annons