Svensk media misstolkade dansk studie om effekten av ekologiskt

Fakta

Studien skriver i sin slutsats följande:
"Ekologisk produktion har överväldigande positiva effekter på natur och biologisk mångfald, inklusive bin och andra pollinationer och markens bördighet, liksom djurs hälsa och välfärd."

Och:
"Effekten på människors hälsa och välbefinnande bedöms också vara positiv på grund av att ekologiska livsmedel har mindre rester av bekämpningsmedel, livsmedelstillsatser och läkemedelsrester, särskilt antibiotika som inte används i samma utsträckning i ekologisk animalieproduktion som i den konventionella.”

• Läs mer om den danska syntesen här.
• Läs en sammanfattning av resultaten i rapporten här.
• Läs hela rapporten här.
• Läs forskarnas pressmeddelande här.

I helgen blossade en ekodebatt plötsligt upp i svensk media när ett flertal artiklar om resultatet av en ny dansk studie om ekologiskt publicerades. Budskapet, som först kom från TT, var att eko inte är bättre än traditionellt odlad mat, vare sig ur hälso- eller miljösynpunkt.
Problemet var bara att budskapet var fel och nu kritiserar de danska forskarna svenska mediers feltolkning av deras rapport – som de menar säger precis det motsatta.
– En rad svenska medier har felaktigt tolkat ICROFS nya forskarsyntes till att ekologi varken gynnar hälsa eller miljö. Det är inte korrekt. Syntesen konstaterar motsatsen – att ekologiskt har en positiv effekt på båda, skriver forskarna.

Försäljningen av eko ökar ständigt och i Sverige står försäljningen av ekologiskt för 7,7 procent av den totala livsmedelsförsäljningen. Med den siffran är vi näst bäst i världen på eko, hack i häl på världsmästarna Danmark, där eko står för 8,3 procent av den totala livsmedelsförsäljningen.

400 sidor lång rapport
Och det är just danskarna som nu står bakom den nära 400 sidor långa syntesrapporten, som 75 forskare arbetat med under ett års tid. I studien har de samlat in och systematiserat all vetenskap om hur ekologiskt lantbruk bidrar till samhällsnyttan i Danmark, inom områden som miljö, biologisk mångfald och hälsa.

 

► Läs också: Kraftig uppgång för eko – både i Sverige och globalt

Forskningsrapporten pekar på de många fördelarna med ekologiskt
Arbetet är beställt av jordbruks- och fiskerienheten vid miljö- och livsmedelsmyndigheten i Danmark och koordinerad av Forskningsinstitutet ICROFS, Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer.
Forskarna har kunnat se flera konkreta positiva effekter av ekologiskt lantbruk, bland annat:
• Minskad mängd gifter i grödor.
• Minskade utsläpp av bekämpningsmedel i grundvatten och vattendrag.
• Att djur kan få utlopp för naturligt beteende.
• En särskilt gynnsam effekt på biologisk mångfald och växtföljder som gynnar jordarnas bördighet. Det finns nämligen vanligtvis flera vilda djur och växter på ekojordar, flera pollinatörer och större mångfald av mikroorganismer i ekologisk jord än i konventionellt odlad jord.
• Att den ekologiska sektorn driver fram många innovationer som spiller över på det konventionella jordbruket.
Till exempel.

► Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare 

Men svenska medier misstolkade… 
Men när Sverige skulle rapportera om den nya rapporten blev det fel.
Forskning: Ekomat inte bättre – bara dyrare”, löd rubriken på den nyhet som TT kablade ut och som flera tidningar snabbt publicerade eller på andra sätt hakade på. I ATL, Lantbrukets affärstidning kunde man till exemel läsa om hur ”lantbruksexperten” Lars Bergström (professor vid Sveriges lantbruksuniversitet), gick ut och sågade ekotrenden.
Att det är just nyttan med eko forskningsinstitutet lagt ner kraft på att i sin rapport tydliggöra gör att svenska mediers totala feltolking av rapportens budskap än mer ironisk, kan nog en del tycka.

Forskarna tillrättavisar i ett pressmeddelande
Nu reagerar dock forskningsinstitutet ICROFS som står bakom rapporten, på att man i svenska medier har misstolkat forskningsresultaten. De skriver följande i ett pressmeddelande idag:
”Den svenska nyhetsbyrån TT och en rad svenska medier har felaktigt tolkat ICROFS nya forskarsyntes till att ekologi varken gynnar hälsa eller miljö. Det är inte korrekt. Syntesen konstaterar motsatsen – att ekologiskt har en positiv effekt på båda.”

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Poängterar att kärnbudskapet helt gått svenskarna förbi
I sin kritik skriver de vidare:
”Under rubriker som ”Ny rapport: Ekomaten Varken nyttigare eller miljövenligare” och ”Forskare ifrågasätter nyttan med ekomat” har en artikel från den svenska nyhetsbyrån TT publicerats i ett antal svenska medier. Artikeln drar felaktigt slutsatsen, från ICROFS syntes från 2015, att ekologi varken gör någon nytta för hälsan eller miljön.”
Forskarna skriver fortsättningsvis att ekologiskt lantbruk tvärtom bidrar till många nyttigheter för samhället men poängterar att detta faktum har gått svenska medier rakt förbi:
”TT, en nyhetsbyrå som ägs av ett antal svenska medier, skriver att ICROFS kunskapssyntes visar att ekologiska livsmedel, tvärtemot den allmänna uppfattningen, inte är hälsosammare för människor än konventionella livsmedel och heller inte mer miljövänliga.”
De fortsätter:
”Det är emellertid inte riktigt förstått. Syntesrapporten som är utförd av cirka 75 danska forskare och experter, visar att ekologiskt i sin helhet har en positiv effekt på natur och biologisk mångfald, miljö, människors och djurs hälsa och välbefinnande samt för utvecklingen på landsbygden.”

► Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker

Fler vitaminer och mindre gifter
Ekologiskt jordbruk gynnar särskilt biologisk mångfald, skriver forskarna vidare. Dessutom, skriver de, ”skyddar ekologisk odling grundvattnet från att förorenas av syntetiska bekämpningsmedel och i vissa fall även från nitratutlakning.” 
När det gäller ekologiska livsmedel, skriver forskarna att ”ekologisk mat innehåller lite eller inga rester av bekämpningsmedel och har i vissa fall en högre halt av vitaminer, nyttiga mineraler och antioxidanter. Ekologiskt griskött har också lägre nivåer av antibiotikaresistenta bakterier.”

► Läs också: Danskt larm: Klementiner kan vara skadliga for barn och foster

Mer forskning behövs
I rapporten tas, utöver de många fördelarna, även utmaningarna med ekologiskt lantbruk upp, även om huvudbudskapet är att nyttan överväger.
Till sist poängteras att det trots allt behövs mer forskning på området:
”Ändå är det sant att man inte entydigt kan säga att det finns vetenskapliga bevis för att ekologisk mat är nyttigare än konventionella. Detta beror på att människors hälsa är ett mycket komplext fenomen, och att hälsan påverkas av många faktorer som inte lätt kan analyseras i kontrollerade studier.”

► Läs också: Tyskland på väg att förbjuda GMO

ICROFS direktör: ”Eko är att både ha kakan och äta den”
ICROFS direktör Niels Halberg betonar att syftet med rapporten varken är att tala för eller emot ekologiskt utan att identifiera forskningsbaserad kunskap om hur ekologin påverkar ett antal viktiga faktorer som tillsammans kan kallas samhällsfördelar.
– Och i det avseendet, kan vi konstatera att politiker och konsumenter har både sin kaka och äter den när de stöder ekologi, eftersom det inte bara ger mat av en viss standard, utan även bidrar till ett antal nyttigheter för samhället, säger han i ett pressmeddelande.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Studien skriver i sin slutsats följande:
"Ekologisk produktion har överväldigande positiva effekter på natur och biologisk mångfald, inklusive bin och andra pollinationer och markens bördighet, liksom djurs hälsa och välfärd."

Och:
"Effekten på människors hälsa och välbefinnande bedöms också vara positiv på grund av att ekologiska livsmedel har mindre rester av bekämpningsmedel, livsmedelstillsatser och läkemedelsrester, särskilt antibiotika som inte används i samma utsträckning i ekologisk animalieproduktion som i den konventionella.”

• Läs mer om den danska syntesen här.
• Läs en sammanfattning av resultaten i rapporten här.
• Läs hela rapporten här.
• Läs forskarnas pressmeddelande här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nilla Gunnarsson

Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Hälsoprofilerna berättar

Nilla Gunnarsson är kvinnan bakom den framgångsrika bloggen Nillas kitchen, där hon skriver om hälsosam och medveten matlagning – hennes stora passion och intresse. Men – det har inte alltid varit så. 2007 blev hon mer hälsomedveten och skalade bort osunda vanor, alkohol och började med yoga. Tre år senare gjorde hon förändringarna som hjälpte henne bli fri från muskelsmärtor, trötthet, PMS och magbesvär. "Efter att jag övergått till en kost fri från mejeri, gluten, vete och socker förbättrades mina symtom inom ett par veckor. Efter någon månad var jag helt smärtfri, vilket jag inte hade upplevt sedan innan puberteten", säger hon till Kurera.

Kollage man sover i olika positioner

Det säger din sovställning om din personlighet

Allmänt

Din musiksmak, klädstil, sätt att inreda eller hur du skakar någons hand. Allt är sådant som vittnar om din personlighet. Det gör även din sovställning –  med den skillnaden att denna är ditt omedvetna val och således troligen informerar mer sanningsenligt om din natur än sådant du medvetet väljer, som kläder, inredning etcetera. Detaljer som kanske mer är till för att stötta en (omedveten?) image. Så – vad säger vårt sätt att sova egentligen om oss? Det får du veta mer om här. 

gravid kvinna ligger intill sin hund

Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

Forskning

Goda nyheter för djurägare som går i väntans tider. Tidig exponering för husdjur kan minska risken för övervikt och allergi, särskilt efter kejsarsnitt. Ny forskning visar att barn i familjer med husdjur generellt har friskare barn. Anledningen? Jo, djur innebär ofta en gynnsam effekt på barnens mag-tarmkanalens bakterieflora – den så kallade mikrobiotan.

Squashrullader med fetaost

Squashrullar med fetaost

Recept

Kokboksförfattaren och matprofilen Ulrika Davidsson har komponerat detta goda recept, perfekt för den som vill ha in mer grönsaker i kosten, gott är det också. Njut som egen rätt, som tillbehör eller gör många och servera som en del av en buffé.

Läskedryck

Nya rön: Sötningsmedel en större bov än man tidigare trott?

Forskning

Med jämna mellanrum kommer påståenden att syntetiska sötningsmedel som till exempel aspartam som bland annat används i lightläsk är helt ofarliga, något som backas upp både av Livsmedelsverket och EUs myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA. Men nästan lika ofta kommer forskningsresultat som visar på motsatsen. Sötningsmedel pekas nu ut som möjlig orsak till både vuxendiabetes, stroke, alzheimers och cancer.

Cannabisplanta

Förbjuden ört ska testas mot nervsmärta

Allmänt

Cannabis är en kontroversiell växt då den vanligtvis används som drog. På grund av dessa egenskaper är den också förbjuden på många håll i världen men då den även visat sig ha medicinsk effekt vid bland annat smärta börjar allt fler länder lätta på restriktionerna.

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.