Svensk media misstolkade dansk studie om effekten av ekologiskt

Fakta

Studien skriver i sin slutsats följande:
"Ekologisk produktion har överväldigande positiva effekter på natur och biologisk mångfald, inklusive bin och andra pollinationer och markens bördighet, liksom djurs hälsa och välfärd."

Och:
"Effekten på människors hälsa och välbefinnande bedöms också vara positiv på grund av att ekologiska livsmedel har mindre rester av bekämpningsmedel, livsmedelstillsatser och läkemedelsrester, särskilt antibiotika som inte används i samma utsträckning i ekologisk animalieproduktion som i den konventionella.”

• Läs mer om den danska syntesen här.
• Läs en sammanfattning av resultaten i rapporten här.
• Läs hela rapporten här.
• Läs forskarnas pressmeddelande här.

I helgen blossade en ekodebatt plötsligt upp i svensk media när ett flertal artiklar om resultatet av en ny dansk studie om ekologiskt publicerades. Budskapet, som först kom från TT, var att eko inte är bättre än traditionellt odlad mat, vare sig ur hälso- eller miljösynpunkt.
Problemet var bara att budskapet var fel och nu kritiserar de danska forskarna svenska mediers feltolkning av deras rapport – som de menar säger precis det motsatta.
– En rad svenska medier har felaktigt tolkat ICROFS nya forskarsyntes till att ekologi varken gynnar hälsa eller miljö. Det är inte korrekt. Syntesen konstaterar motsatsen - att ekologiskt har en positiv effekt på båda, skriver forskarna.

Försäljningen av eko ökar ständigt och i Sverige står försäljningen av ekologiskt för 7,7 procent av den totala livsmedelsförsäljningen. Med den siffran är vi näst bäst i världen på eko, hack i häl på världsmästarna Danmark, där eko står för 8,3 procent av den totala livsmedelsförsäljningen.

400 sidor lång rapport
Och det är just danskarna som nu står bakom den nära 400 sidor långa syntesrapporten, som 75 forskare arbetat med under ett års tid. I studien har de samlat in och systematiserat all vetenskap om hur ekologiskt lantbruk bidrar till samhällsnyttan i Danmark, inom områden som miljö, biologisk mångfald och hälsa.

 

► Läs också: Kraftig uppgång för eko – både i Sverige och globalt

Forskningsrapporten pekar på de många fördelarna med ekologiskt
Arbetet är beställt av jordbruks- och fiskerienheten vid miljö- och livsmedelsmyndigheten i Danmark och koordinerad av Forskningsinstitutet ICROFS, Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer.
Forskarna har kunnat se flera konkreta positiva effekter av ekologiskt lantbruk, bland annat:
• Minskad mängd gifter i grödor.
• Minskade utsläpp av bekämpningsmedel i grundvatten och vattendrag.
• Att djur kan få utlopp för naturligt beteende.
• En särskilt gynnsam effekt på biologisk mångfald och växtföljder som gynnar jordarnas bördighet. Det finns nämligen vanligtvis flera vilda djur och växter på ekojordar, flera pollinatörer och större mångfald av mikroorganismer i ekologisk jord än i konventionellt odlad jord.
• Att den ekologiska sektorn driver fram många innovationer som spiller över på det konventionella jordbruket.
Till exempel.

► Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare 

Men svenska medier misstolkade... 
Men när Sverige skulle rapportera om den nya rapporten blev det fel.
"Forskning: Ekomat inte bättre - bara dyrare", löd rubriken på den nyhet som TT kablade ut och som flera tidningar snabbt publicerade eller på andra sätt hakade på. I ATL, Lantbrukets affärstidning kunde man till exemel läsa om hur "lantbruksexperten" Lars Bergström (professor vid Sveriges lantbruksuniversitet), gick ut och sågade ekotrenden.
Att det är just nyttan med eko forskningsinstitutet lagt ner kraft på att i sin rapport tydliggöra gör att svenska mediers totala feltolking av rapportens budskap än mer ironisk, kan nog en del tycka.

Forskarna tillrättavisar i ett pressmeddelande
Nu reagerar dock forskningsinstitutet ICROFS som står bakom rapporten, på att man i svenska medier har misstolkat forskningsresultaten. De skriver följande i ett pressmeddelande idag:
"Den svenska nyhetsbyrån TT och en rad svenska medier har felaktigt tolkat ICROFS nya forskarsyntes till att ekologi varken gynnar hälsa eller miljö. Det är inte korrekt. Syntesen konstaterar motsatsen - att ekologiskt har en positiv effekt på båda."

 

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Poängterar att kärnbudskapet helt gått svenskarna förbi
I sin kritik skriver de vidare:
"Under rubriker som "Ny rapport: Ekomaten Varken nyttigare eller miljövenligare" och "Forskare ifrågasätter nyttan med ekomat" har en artikel från den svenska nyhetsbyrån TT publicerats i ett antal svenska medier. Artikeln drar felaktigt slutsatsen, från ICROFS syntes från 2015, att ekologi varken gör någon nytta för hälsan eller miljön."
Forskarna skriver fortsättningsvis att ekologiskt lantbruk tvärtom bidrar till många nyttigheter för samhället men poängterar att detta faktum har gått svenska medier rakt förbi:
"TT, en nyhetsbyrå som ägs av ett antal svenska medier, skriver att ICROFS kunskapssyntes visar att ekologiska livsmedel, tvärtemot den allmänna uppfattningen, inte är hälsosammare för människor än konventionella livsmedel och heller inte mer miljövänliga."
De fortsätter:
"Det är emellertid inte riktigt förstått. Syntesrapporten som är utförd av cirka 75 danska forskare och experter, visar att ekologiskt i sin helhet har en positiv effekt på natur och biologisk mångfald, miljö, människors och djurs hälsa och välbefinnande samt för utvecklingen på landsbygden."

► Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker

Fler vitaminer och mindre gifter
Ekologiskt jordbruk gynnar särskilt biologisk mångfald, skriver forskarna vidare. Dessutom, skriver de, "skyddar ekologisk odling grundvattnet från att förorenas av syntetiska bekämpningsmedel och i vissa fall även från nitratutlakning." 
När det gäller ekologiska livsmedel, skriver forskarna att "ekologisk mat innehåller lite eller inga rester av bekämpningsmedel och har i vissa fall en högre halt av vitaminer, nyttiga mineraler och antioxidanter. Ekologiskt griskött har också lägre nivåer av antibiotikaresistenta bakterier."

► Läs också: Danskt larm: Klementiner kan vara skadliga for barn och foster

 

Mer forskning behövs
I rapporten tas, utöver de många fördelarna, även utmaningarna med ekologiskt lantbruk upp, även om huvudbudskapet är att nyttan överväger.
Till sist poängteras att det trots allt behövs mer forskning på området:
"Ändå är det sant att man inte entydigt kan säga att det finns vetenskapliga bevis för att ekologisk mat är nyttigare än konventionella. Detta beror på att människors hälsa är ett mycket komplext fenomen, och att hälsan påverkas av många faktorer som inte lätt kan analyseras i kontrollerade studier."

► Läs också: Tyskland på väg att förbjuda GMO

ICROFS direktör: "Eko är att både ha kakan och äta den"
ICROFS direktör Niels Halberg betonar att syftet med rapporten varken är att tala för eller emot ekologiskt utan att identifiera forskningsbaserad kunskap om hur ekologin påverkar ett antal viktiga faktorer som tillsammans kan kallas samhällsfördelar.
– Och i det avseendet, kan vi konstatera att politiker och konsumenter har både sin kaka och äter den när de stöder ekologi, eftersom det inte bara ger mat av en viss standard, utan även bidrar till ett antal nyttigheter för samhället, säger han i ett pressmeddelande.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Studien skriver i sin slutsats följande:
"Ekologisk produktion har överväldigande positiva effekter på natur och biologisk mångfald, inklusive bin och andra pollinationer och markens bördighet, liksom djurs hälsa och välfärd."

Och:
"Effekten på människors hälsa och välbefinnande bedöms också vara positiv på grund av att ekologiska livsmedel har mindre rester av bekämpningsmedel, livsmedelstillsatser och läkemedelsrester, särskilt antibiotika som inte används i samma utsträckning i ekologisk animalieproduktion som i den konventionella.”

• Läs mer om den danska syntesen här.
• Läs en sammanfattning av resultaten i rapporten här.
• Läs hela rapporten här.
• Läs forskarnas pressmeddelande här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

 

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.