Svensk studie: Stora fördelar med yoga för fångar | Kurera.se

Svensk studie: Stora fördelar med yoga för fångar

Manliga fångar som yogar ökar förmågan att ta ansvar, acceptera sig själva och kontrollera impulsiva beteenden enligt en ny svensk studie. 

Att yoga har positiva effekter på intagna har visats redan tidigare och stärks nu ytterligare av nya forskningsresultat. Förändring i psykologisk personlighetsmognad kunde mätas redan efter 10 veckors yoga.

Positiva effekter kända sedan tidigare
Forskning har visat att regelbunden yoga ger positiva effekter på intagnas psykiska välmående och beteende. Yogan ger ett minskat psykisk lidande och minskat antisocialt beteende samtidigt som den ger ökade positiva känslor och förbättrad uppmärksamhet hos intagna. Den här gången ville forskarna även undersöka om yogan har någon påverkan på personlighetsrelaterade aspekter som impulskontroll och konflikträdsla.

 

Fyllde i personlighetstest
I studien deltog drygt 100 manliga intagna. De delades slumpmässigt in i två grupper där ena gruppen deltog i yogaklasser och den andra gruppen utövade valfri fysisk aktivitet, en gång i veckan under 10 veckor. Före som efter de 10 veckorna fick deltagarna fick fylla i ett personlighetstest.

Tidigare forskning visar att fängelseintagna har en specifik personlighetsprofil, som enligt detta test kan beskrivas med extremt höga poäng i vad som i testet kallas ”Novelty Seeking” det vill säga impulsivitet och lättretlighet och i pessimism och ängslighet eller ”Harm Avoidance” kombinerat med extremt låga poäng avdelningen för förebrående, avsaknad av livsmål och inkompetens samt fientlighet och självupptagenhet. Denna personlighetsprofil har ett starkt samband med intagnas aggressiva och antisociala beteende.

LÄS OCKSÅ: Nu sprids yogan till vårdmottagningarnas väntrum

Minskad konflikträdsla och pessimism
Analyser visar att intagna som regelbundet utför någon typ av fysisk aktivitet i form av yoga eller valfri fysisk aktivitet efter 10 veckor får lägre poäng i ”Novelty Seeking”.

Resultatet visar också signifikant lägre poäng hos båda grupperna för  ”Harm Avoidance” där rädsla för konflikter, oro och pessimism gör att man avskärmar sig och stänger ofta ute andra. Dessa egenskaper minskade mer hos de deltagare som utövat yoga.

LÄS OCKSÅ: Skolan bytte kvarsittning mot meditation – och fick effekt direkt

Yoga ledde till ökad självkontroll
Det viktigaste resultatet var dock att de som utövat yoga visade på en ökad självkontroll med avseende på känslomässiga reaktioner, ökad ansvarsfullhet och resursstyrka. Enligt studien kan regelbunden yoga påverka dessa egenskaper i positiv riktning och bidra till ökad karaktärsmognad. Vilket innebär att personen själv får bättre förmåga att hantera och övervinna båda yttre och inre svårigheter, vilka inkluderar mentala reaktionsmönster, förmågor och affekter, något som skulle kunna utgöra ett alternativ till att reglera till exempel impulsivitet med olika läkemedel.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är tystnad viktig för hjärnan

Kan ge minskad risk för återfall i kriminalitet
Enligt Nóra Kerekes, professor i medicinsk vetenskap med inriktning psykiatri, på Högskolan Väst bör framtida forskning undersöka i vilken utsträckning karaktärsmognaden kan förbättras och om det i så fall ger långvariga positiva förändringar i beteende och psykiska mående. När det gäller intagna kan sådana förändringar bidra till att minska risken för återfall i kriminalitet, samtidigt som det kan stödja återinträdet i samhället efter avtjänat straff menar hon.

Av redaktionen

Källa: Forskning.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.