Svenska hälsoalgen har gjort succé världen över | Kurera.se
svenska_algen_har_gjort_succe

Svenska hälsoalgen har gjort succé världen över

Trettio års forskning har visat att astaxanthin, naturens starkaste fettlösliga antioxidant, är antiinflammatorisk och påverkar flera olika delar av kroppen. Den kan ge mer energi, förbättra uthållighet och återhämtning efter träning samt förebygga torra ögon och skydda magens slemhinna. Det forskningen har fokus på just nu är att förstå varför astaxanthin förbättrar orken och stärker immunförsvaret.

Under 1980-talet började forskare i Uppsala utveckla en teknik för att odla den encelliga mikroalgen Haematococcus pluvialis. Algen innehåller ämnet astaxanthin som naturligt kan färga den gråa laxen aptitligt rosa. Men man visste också att det fanns en större potential på grund av att astaxanthin är världens starkaste fettlösliga antioxidant. Därför inleddes forskning i både cellmiljö och i kliniska studier för att reda på mer.

 

Forskaren Åke Lignell har varit med sedan starten i Uppsala. Än idag jobbar han i fabriken i Gustavsberg, där algen föds upp.
– Vår forskning ledde fram till att vi 1995 lanserade kosttillskottet Astaxin. I dag finns många bra och väldokumenterade studier på astaxanthin. Det speciella med algen är att den tas upp i mitokondrierna och membran som omger cellerna. Där skyddar den cellerna mot oxidering. Membranen kan brytas ner av fria radikaler och orsaka problem med hälsan. Astaxanthin är till skillnad från många andra antioxidanter, fettlöslig så den lagras i kroppen och ger en längre skyddande effekt än vad vattenlösliga antioxidanter gör som passerar igenom kroppen ganska fort, berättar Åke Lignell.

LÄS OCKSÅ: Astaxantin kan minska muskelskador vid träning

Skyddar hela kroppen
Eftersom astaxanthin kan skydda cellerna mot oxidering i hela kroppen har den hälsofördelar på flera områden. Den är antiinflammatorisk, gör ett svagt immunförsvar starkare, ser till att musklerna får bättre uthållighet och att träningsvärken inte blir lika tydlig dagen efter fysisk ansträngning. Astaxanthin kan förebygga torrhet och trötthet i ögonen och är bra för magen eftersom den skyddar magens slemhinna. Astaxanthin skyddar också blodkärlens väggar och håller dem vitala.

Används av svenska skidlandslaget
På grund av att astaxanthin kan stärka immunförsvaret och ge mer energi till musklerna har toppidrottare valt att äta tillskott med ämnet regelbundet. Det svenska längdlandslaget har under många år använt Astaxin för att bland annat slippa besvärliga förkylningar vintertid.
– Ett område som vi är speciellt intresserade av är astaxanthins inverkan på musklerna. Vi gjorde en studie på gymnasieelever där vi såg att muskelstyrkan ökade signifikant jämfört med placebo. När skidlandslaget började med Astaxin fick vi en positiv respons från deras dåvarande läkare som berättade att skidåkarna återhämtade sig snabbare efter både träning och tävling men också att immunförsvaret stärktes. Vi har också testat unga fotbollsspelare och sett att mängden antikroppar ökat markant i saliven när de haft en infektion i över luftvägarna och då tagit Astaxin, säger Åke Lignell.

LÄS OCKSÅ: Bygg upp hälsan med naturens starkaste antioxidant

När den blir röd blir den stark
Det kraftigt röda ämnet astaxanthin kommer från en encellig grönalg som på latin heter Haematococcus pluvialis. Denna grönalg är paradoxalt nog mest känd för sitt röda innehåll. Det är när algen kämpar för att överleva allt från näringsbrist till starkt solljus som den skiftar från grönt till rött och det är under den omvandlingsprocessen som den producerar det kraftfulla ämnet astaxanthin, som ska skydda den mot de skadliga UV-strålarna.

 

Astaxanthin är 6 000 gånger starkare än C-vitamin, 800 gånger starkare än Q10 och 550 gånger starkare än grönt te. Algen förekommer där det finns gott om solljus och frodas i både insjöar, ytvatten i dammar och ute i skärgården. Algen är encellig och syns inte för blotta ögat utan syns egentligen som en samling av många små mörka prickar som flyter omkring.

Från Stockholms skärgård
– Vi har plockat vår alg i Stockholms skärgård och håller stammen vid liv i stora tankar här på fabriken i Gustavsberg. Det här är en svensk upptäckt som fått gensvar runt om i världen vilket gjort att forskningen tagit fart. Att forskare från andra länder fortsätter analysera algen och kan bekräfta de hälsosamma effekterna stärker förstås våra egna svenska studier. Vad man ska tänka på när man börjar ta astaxanthin är att ta den i samband med måltid eftersom den är fettlöslig och att effekten kommer först efter tre-fyra veckor. Vill man stärka immunförsvaret på sin hund eller katt så ska man se till att ge sitt husdjur astaxanthin i förebyggande syfte, säger Åke Lignell.

LÄS OCKSÅ: Fem skäl att ta astaxanthin varje dag

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Mer om astaxanthin

Mage och tarm
Många studier i djurmodeller men även i kliniska studier har visat att mag-tarmbakterien Helicobacter pylori, som kan ge inflammation, dämpas av astaxanthin. Positiva resultat har även setts hos dyspepsipatienter. En del patienter som lider av IBS och Crohns sjukdom har fått lindring av symtom vid intag av astaxanthin.

Muskler och leder
Astaxanthin är kroppens försvar mot de elaka fria radikalerna. Ett överskott av fria radikaler är det som benämns som oxidativ stress. Det är kroppen själv som producerar de fria radikalerna som en biprodukt vid syreomsättningen. Om proteiner, fetter och DNA oxiderar tappar kroppen och cellerna sin vitalitet. Oxidativ stress är inte bra för oss men fria radikaler är dock inte enbart av ondo, de behövs till en viss del i vårt immunförsvar. Astaxanthin skiljer sig från många andra antioxidanter därför att den inte kan (som andra antioxidanter) förvandlas till en fri radikal när den utför sitt arbete. En studie i USA visade att cyklister som fick astaxanthin cyklade snabbare. Algen kan också dämpa inflammationer som uppstår i muskler vid hård träning samt att man får en snabbare återhämtning.

Förkylningar
Astaxanthin stärker immunförsvaret skyddar cellerna både inne i och utanför. Den förmågan har ingen annan antioxidant. Astaxanthin verkar i mitokondrierna, cellernas kraftverk och efter en tid med astaxanthin känner du förmodligen att du inte är lika lätt trött som innan. Antioxidanten har också en annan mycket ovanlig egenskap, den fungerar i både den fettlösliga och vattenlösliga delen av cellen. Andra antioxidanter som exempelvis E-vitamin kan endast skydda den fettlösliga delen av cellen och C-vitamin arbetar bara i den vattenlösliga delen.

Hjärta och hjärna
Astaxanthin kan bromsa utvecklingen av demenssjukdomar och skydda hjärta och kärl mot åderförfettning och ett för snabbt åldrande.

Ögonen
Astaxanthin är en karotenoid vilket är organiska fettlösliga färg- och näringsämnen som också förekommer i växter, svampar och vissa bakterier. Till skillnad mot många andra karotenoider så förvandas inte astaxanthin till A-vitamin. Astaxanthin kan nämligen passera blod-hjärnbarriären och nå ögon och hjärna med sina hälsobringande egenskaper. Bland annat skyddar antioxidanten ögats muskel vilket gör att den motverkar ögontrötthet.

Huden
Solskador kan minskas med astaxanthin eftersom antioxidanten går ut i huden och lagras där. När vi träffas av UV-strålar och ljuset penetrerar bildas fria radikaler i huden som i sin tur kan trigga igång enzymer som bryter ner kollagenet. Kliniska försök har visat att astaxanthin kan hämma den processen. Dessutom kan astaxanthin stärka kollagenlagret vilket betyder att antalet rynkor kan minskas och hudens elasticitet öka. Det finns en del hudprodukter med astaxanthin, men ett oralt intag har kraftigare effekt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

 

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.