Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

svenska_algen_har_gjort_succe

Svenska hälsoalgen har gjort succé världen över

Trettio års forskning har visat att astaxanthin, naturens starkaste fettlösliga antioxidant, är antiinflammatorisk och påverkar flera olika delar av kroppen. Den kan ge mer energi, förbättra uthållighet och återhämtning efter träning samt förebygga torra ögon och skydda magens slemhinna. Det forskningen har fokus på just nu är att förstå varför astaxanthin förbättrar orken och stärker immunförsvaret.

Under 1980-talet började forskare i Uppsala utveckla en teknik för att odla den encelliga mikroalgen Haematococcus pluvialis. Algen innehåller ämnet astaxanthin som naturligt kan färga den gråa laxen aptitligt rosa. Men man visste också att det fanns en större potential på grund av att astaxanthin är världens starkaste fettlösliga antioxidant. Därför inleddes forskning i både cellmiljö och i kliniska studier för att reda på mer.

 

Forskaren Åke Lignell har varit med sedan starten i Uppsala. Än idag jobbar han i fabriken i Gustavsberg, där algen föds upp.
– Vår forskning ledde fram till att vi 1995 lanserade kosttillskottet Astaxin. I dag finns många bra och väldokumenterade studier på astaxanthin. Det speciella med algen är att den tas upp i mitokondrierna och membran som omger cellerna. Där skyddar den cellerna mot oxidering. Membranen kan brytas ner av fria radikaler och orsaka problem med hälsan. Astaxanthin är till skillnad från många andra antioxidanter, fettlöslig så den lagras i kroppen och ger en längre skyddande effekt än vad vattenlösliga antioxidanter gör som passerar igenom kroppen ganska fort, berättar Åke Lignell.

LÄS OCKSÅ: Astaxantin kan minska muskelskador vid träning

Skyddar hela kroppen
Eftersom astaxanthin kan skydda cellerna mot oxidering i hela kroppen har den hälsofördelar på flera områden. Den är antiinflammatorisk, gör ett svagt immunförsvar starkare, ser till att musklerna får bättre uthållighet och att träningsvärken inte blir lika tydlig dagen efter fysisk ansträngning. Astaxanthin kan förebygga torrhet och trötthet i ögonen och är bra för magen eftersom den skyddar magens slemhinna. Astaxanthin skyddar också blodkärlens väggar och håller dem vitala.

Används av svenska skidlandslaget
På grund av att astaxanthin kan stärka immunförsvaret och ge mer energi till musklerna har toppidrottare valt att äta tillskott med ämnet regelbundet. Det svenska längdlandslaget har under många år använt Astaxin för att bland annat slippa besvärliga förkylningar vintertid.
– Ett område som vi är speciellt intresserade av är astaxanthins inverkan på musklerna. Vi gjorde en studie på gymnasieelever där vi såg att muskelstyrkan ökade signifikant jämfört med placebo. När skidlandslaget började med Astaxin fick vi en positiv respons från deras dåvarande läkare som berättade att skidåkarna återhämtade sig snabbare efter både träning och tävling men också att immunförsvaret stärktes. Vi har också testat unga fotbollsspelare och sett att mängden antikroppar ökat markant i saliven när de haft en infektion i över luftvägarna och då tagit Astaxin, säger Åke Lignell.

LÄS OCKSÅ: Bygg upp hälsan med naturens starkaste antioxidant

När den blir röd blir den stark
Det kraftigt röda ämnet astaxanthin kommer från en encellig grönalg som på latin heter Haematococcus pluvialis. Denna grönalg är paradoxalt nog mest känd för sitt röda innehåll. Det är när algen kämpar för att överleva allt från näringsbrist till starkt solljus som den skiftar från grönt till rött och det är under den omvandlingsprocessen som den producerar det kraftfulla ämnet astaxanthin, som ska skydda den mot de skadliga UV-strålarna.

 

Astaxanthin är 6 000 gånger starkare än C-vitamin, 800 gånger starkare än Q10 och 550 gånger starkare än grönt te. Algen förekommer där det finns gott om solljus och frodas i både insjöar, ytvatten i dammar och ute i skärgården. Algen är encellig och syns inte för blotta ögat utan syns egentligen som en samling av många små mörka prickar som flyter omkring.

Från Stockholms skärgård
– Vi har plockat vår alg i Stockholms skärgård och håller stammen vid liv i stora tankar här på fabriken i Gustavsberg. Det här är en svensk upptäckt som fått gensvar runt om i världen vilket gjort att forskningen tagit fart. Att forskare från andra länder fortsätter analysera algen och kan bekräfta de hälsosamma effekterna stärker förstås våra egna svenska studier. Vad man ska tänka på när man börjar ta astaxanthin är att ta den i samband med måltid eftersom den är fettlöslig och att effekten kommer först efter tre-fyra veckor. Vill man stärka immunförsvaret på sin hund eller katt så ska man se till att ge sitt husdjur astaxanthin i förebyggande syfte, säger Åke Lignell.

LÄS OCKSÅ: Fem skäl att ta astaxanthin varje dag

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Mer om astaxanthin

Mage och tarm
Många studier i djurmodeller men även i kliniska studier har visat att mag-tarmbakterien Helicobacter pylori, som kan ge inflammation, dämpas av astaxanthin. Positiva resultat har även setts hos dyspepsipatienter. En del patienter som lider av IBS och Crohns sjukdom har fått lindring av symtom vid intag av astaxanthin.

Muskler och leder
Astaxanthin är kroppens försvar mot de elaka fria radikalerna. Ett överskott av fria radikaler är det som benämns som oxidativ stress. Det är kroppen själv som producerar de fria radikalerna som en biprodukt vid syreomsättningen. Om proteiner, fetter och DNA oxiderar tappar kroppen och cellerna sin vitalitet. Oxidativ stress är inte bra för oss men fria radikaler är dock inte enbart av ondo, de behövs till en viss del i vårt immunförsvar. Astaxanthin skiljer sig från många andra antioxidanter därför att den inte kan (som andra antioxidanter) förvandlas till en fri radikal när den utför sitt arbete. En studie i USA visade att cyklister som fick astaxanthin cyklade snabbare. Algen kan också dämpa inflammationer som uppstår i muskler vid hård träning samt att man får en snabbare återhämtning.

Förkylningar
Astaxanthin stärker immunförsvaret skyddar cellerna både inne i och utanför. Den förmågan har ingen annan antioxidant. Astaxanthin verkar i mitokondrierna, cellernas kraftverk och efter en tid med astaxanthin känner du förmodligen att du inte är lika lätt trött som innan. Antioxidanten har också en annan mycket ovanlig egenskap, den fungerar i både den fettlösliga och vattenlösliga delen av cellen. Andra antioxidanter som exempelvis E-vitamin kan endast skydda den fettlösliga delen av cellen och C-vitamin arbetar bara i den vattenlösliga delen.

Hjärta och hjärna
Astaxanthin kan bromsa utvecklingen av demenssjukdomar och skydda hjärta och kärl mot åderförfettning och ett för snabbt åldrande.

Ögonen
Astaxanthin är en karotenoid vilket är organiska fettlösliga färg- och näringsämnen som också förekommer i växter, svampar och vissa bakterier. Till skillnad mot många andra karotenoider så förvandas inte astaxanthin till A-vitamin. Astaxanthin kan nämligen passera blod-hjärnbarriären och nå ögon och hjärna med sina hälsobringande egenskaper. Bland annat skyddar antioxidanten ögats muskel vilket gör att den motverkar ögontrötthet.

Huden
Solskador kan minskas med astaxanthin eftersom antioxidanten går ut i huden och lagras där. När vi träffas av UV-strålar och ljuset penetrerar bildas fria radikaler i huden som i sin tur kan trigga igång enzymer som bryter ner kollagenet. Kliniska försök har visat att astaxanthin kan hämma den processen. Dessutom kan astaxanthin stärka kollagenlagret vilket betyder att antalet rynkor kan minskas och hudens elasticitet öka. Det finns en del hudprodukter med astaxanthin, men ett oralt intag har kraftigare effekt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.