Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på kvinna ätande pizza och dricker läsk

Svenskarna äter mest skräpmat – i hela Europa

Fakta: Vad är ultraprocessad mat?

Processade köttprodukter som korv samt snacks, godis, kakor, förpackade bröd och bakverk, sötade drycker, matfettsblandningar, färdigmat och annan mat och dryck med konstgjorda tillsatser, som sötningsmedel och smakämnen. Det vill säga industriellt framställda produkter med många ingredienser, som också finns i processade livsmedel: t e x , salt, socker, fetter och oljor, antioxidanter, konserveringsmedel och stabilisatorer.

Sverige ligger på första plats på en osmickrande topplista. Vi äter nämligen mest ultraprocessad mat av alla länder i Europa. Och får därmed högst procentuell andel av vårt dagliga energiintag från den näringsfattiga maten. Kan du gissa i vilket land man äter minst?

Det finns många negativa aspekter av så kallad ultraprocessad mat, som är ett samlingsnamn för industriellt tillverkade, näringsfattiga och ofta sockerstinna produkter; som frysta pizzor, varmkorv, kakor, läsk, färdigmat, veganska köttsubsitut, kakor och fruktyoghurt. Nackdelarna gäller såväl för hälsa som för klimatet, vilket vi skrivit om tidigare här. Och nu visar det sig, lite förvånande, att det alltså är vi svenskar som slår såväl tyskar som britter i att äta mest ultraprocessad mat!

Medelvärdet i hela Europa bland vuxna när det gäller att äta ultraprocessad mat ligger på 328 gram per dag, vilket utgör 12 procent av all mat vi stoppar i oss dagligen. Och överlag är den ultraprocessade mat som äts mest i hela Europa, av såväl män som kvinnor, fabriksbakade kakor och bakverk.

 

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Svenska män äter mest skräpmat

Men bryter vi ner siffrorna till att gälla respektive land sticker Sverige ut.

  • Bland män i Sverige utgör ultraprocessad mat hela 22, 9 procent av all mat de äter per dag. Tätt efter kommer Nederländerna på 20 procent.
  • Minst ultraprocessad mat äter männen i Italien (6,4 procent) och Estland (6,7 procent)

Även när det gäller procentuell del av det dagliga energiintaget ligger Sverige på en mindre smickrande första plats.

  • Hela 40 procent (!) av de svenska männens dagliga energiintag i kalorier kommer från ultraprocessad mat.
  • På andra plats kommer Storbritannien med 39,7 procent.

LÄS OCKSÅ: Tillsatser mer regel än undantag i glass

Svenska och brittiska kvinnor i topp

Dessvärre gäller den dystra första platsen även de svenska kvinnorna.

  • 20,9 procent av det dagliga matintaget hos svenska kvinnor kommer från ultraprocessad mat. Vilket är högst i Europa och utgör 43,8 procent av deras dagliga kaloriintag.
  • Näst mest ultraprocessad mat och dryck konsumerar kvinnorna i Storbritannien: 17, 2 procent av det dagliga matintaget. Det innebär 41,3 procent av det dagliga kaloriintaget.
  • Minst ultraprocessad mat äter kvinnorna i Estland (5,7 procent) och Italien (6,1 procent).

Jämfört med två andra stora västländer, USA och Canada, ligger vi dock fortfarande i lä: där utgör ultraprocessad mat hela 60 procent av det dagliga energiintaget bland både män och kvinnor...

LÄS OCKSÅ: Tillsats kan förbjudas ­– misstänks orsaka cancer

Topp 5 mest populära ultraprocessade maten i Europa

1. Fabriksbakade kakor och bakverk

2. Korvar

3. Såser

4. Margariner

5. Färdigrätter

När det gäller ultraprocessad dryck toppar läsk listan. Men även andra drycker förekommer, som smaksatt/sötad mjölk, chokladdrycker och fruktjuicer som inte till 100 procent kommer från en och samma källa/råvara.

Med andra ord: dags att ta efter Italien och Estland och äta mindre av kakor och korv – och satsa på "riktig" mat lagad från grunden!

Källa: European Journal of Nutrition

Av Carolina Eriksson


Fakta: Vad är ultraprocessad mat?

Processade köttprodukter som korv samt snacks, godis, kakor, förpackade bröd och bakverk, sötade drycker, matfettsblandningar, färdigmat och annan mat och dryck med konstgjorda tillsatser, som sötningsmedel och smakämnen. Det vill säga industriellt framställda produkter med många ingredienser, som också finns i processade livsmedel: t e x , salt, socker, fetter och oljor, antioxidanter, konserveringsmedel och stabilisatorer.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.