Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Andelen svenskar som har problem med magen har minskat under 2020 jämfört med 2019 och nu är siffrorna likadan som de var 2017. Det visar Magrapporten, Sveriges största undersökning på maghälsa som görs av Sifo på uppdrag av Valio.En av orsakerna till att magarna mår bättre uppges bland annat vara minskad stress, vilket i detta fall anses vara en konsekvens av pandemin.

LÄS OCKSÅ: "Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen"

Nya levnadsvanor

En tredjedel uppgav att de haft problem med magen det senaste året, vilket är en minskning med 10 procentenheter från 2019. Det är framför allt unga kvinnorna som svarar att de inte längre upplever problem med magen i samma utsträckning som förut. Magrapporten visade en tydlig koppling mellan hälsan i magen och de nya levnadsvanorna under pandemiåret. Fyra av fem som inte har magproblem mår bra som helhet.De som uppgett att de har magproblem upplever dock ett sämre välmående som helhet, än de som inte har magproblem. Personerna med IBS mår sämre följt av laktos- eller glutenintoleranta. Hos de med IBS svarade bara tre procent att de mår mycket bra.

 

LÄS OCKSÅ: Enzymer och örter mot livslånga magproblem

Två av fem har haft problem

Problem med magen beror oftast på stress, ångest och oro. När de tillfrågade svarade på vad de gör åt sina magproblem var det vanligaste svaret – medicin. Men de tillfrågade svara också att motion, bättre mat och mindre stress var åtgärder som de tog till för att få en bättre fungerade mage. Bland de yngre svarade så många som en tredjedel att de inte gjord något åt sina magproblem. Två av fem kvinnor har haft magproblem under det senaste året, vilket är färre än 2019, då drygt hälften upplevde att de hade magproblem. Yngre kvinnorna är dock fortfarande mest drabbade, men här är skillnaden glädjande nog inte längre lika stor mellan åldersgrupperna. Även männens magbesvär har förbättrats tydligt sedan 2019.

LÄS OCKSÅ: 6 tips för en gladare mage

En ensam promenad

Robert Brummer som är professor vid Örebro universitet menar att det verkar som om pandemin har påverkat vår hälsa på olika sätt.

– Att gå på gym eller träna är inte bara bra för fysiken, utan även för det mentala välmåendet. När träningspass med vänner inte går att genomföra har nog många nöjt sig med en aktivitet i ensamhet, till exempel en promenad. Flera av mina patienter vittnar om en lugnare, men socialt tråkigare vardag. Vinnarna verkar vara stressade barnfamiljer, där hemarbete, färre aktiviteter och mindre socialt umgänge har haft en positiv inverkan på stressnivån. Men för den som är singel eller äldre har det snarare inneburit en upplevelse av social isolering, något som påverkar ens välmående negativt och således också magen negativt, säger Robert Brummer.

Lite fakta från undersökningen:

  • 34 % av svenskarna har haft problem med magen det senaste året (2019: 44 %)
  • 46 % uppger stress som den vanligaste orsaken till magproblem (2019: 55 %)
  • 39 % av kvinnorna och 29% av männen uppger att de haft magproblem någon gång det senaste året (2019: kvinnor 51 %, män 36%)
  • Endast 53 % av de med magproblem säger att de mår bra som helhet, jämfört med 73 % hos befolkningen i stort.

5 vanligaste magproblemen

Gasig mage – 60 %
Uppblåst mage – 53 %
Diarré – 48 %
Magont – 42 %
Bullrig mage – 36 %

5 vanligaste orsakerna till magproblem

Stress – 46 %
Odefinierad oro eller ångest – 27 %
För lite vardagsmotion – 26 %
IBS – 26 %
Dåliga matvanor – 24 %

5 vanligaste åtgärderna vid magproblem

Medicin – 25 %
Mer vardagsmotion – 22 %
Förbättra matvanorna – 19 %
Gör ingenting åt problemen – 19 %
Äta mer fibrer – 17 %

 

5 nya goda vanorna 

Promenera – 61 %
Vara ute i naturen – 55 %
Laga mat – 46 %
Fixa i hemmet – 41 %
Läsa böcker – 39 %

5 vanor många inte kommer fortsätta med

Umgås virtuellt med vänner – 15 %
Äta utomhus – 8 %
Träna hemma – 6 %
Undvika alkohol – 6 %
Fixa i hemmet – 5 %

Av Inger Palm

Om undersökningen: Magrapporten är Sveriges största undersökning om maghälsa. I år gjorde den för femte gången. Den bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 4–12 mars 2021. Totalt intervjuades 2 009 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 865 personer mellan 16–34 år. I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 740 personer.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!