man och kvinna ser på varandra

Svenskt arbete med att ta fram nytt p-medel

En svensk bioingenjör har upptäckt ett hormonfritt sätt att skapa en barriär mot spermier som gör att de inte kan ta sig in i ägget. Förhoppningen är att det ska leda till ett helt ny form av preventivmedel inom fem år.

Det är bioingenjören Thomas Crouzier på Kungliga tekniska högskolan som arbetar på att ta fram pillret som förs in i vaginan och gör det omöjligt för spermier att simma in i livmodern. En effekt som håller i sig ett dygn, rapporterar Ottar.

Påverkar lokalt
Under merparten av menscykeln fungerar livmoderhalssekretet som en naturlig barriär mot spermier förutom under den fertila perioden då det istället underlättar för spermierna att ta sig till ägget Den nya upptäckten innebär att man funnit ett sätt att påverka egenskaperna hos dessa barriärer.

 

LÄS OCKSÅ: Bakterier kan ligga bakom endometrios

Ett naturligt ämne
Metoden behöver inte gå genom hormonerna som styr sekretproduktionen, som i fallet med minipiller. Istället modifierar den det redan producerade sekretet direkt. Det görs med en särskild variant av sockermolekylen kitosan, som påverkar livmoderhalssekretet så att dess porer täpps igen, effekten uppstår på några sekunder. Ämnet kitosan finns i vissa växter, svampar och krabbskal och kan brytas ner i kroppen, i princip allt kitosan lämnar kroppen med flytningar inom något dygn.

LÄS OCKSÅ: Näringsexperten: “Personligen skulle jag aldrig ta p-piller”

Faktorer kvar att undersöka
Utmaningen är nu att se till att sammansättningen av ämnen som behövs för att skapa kapseln inte rubbar balansen i vaginan och leder till irritation. Även effekterna av upprepad användning under lång tid behöver undersökas, som hur det påverkar sekretets uppgift att binda virus och bakterier.

LÄS OCKSÅ: Spermier tappar kraft av solskydd visar ny forskning

Kan bli billig att framställa
Eftersom preventivmedlet inte ska tas upp i kroppen ska det inte behöva klassas som ett läkemedel, utan som en medicinteknisk produkt, vilket innebär ett enklare regelverk och en billigare framställning. Och om allt går vägen tros medlet kunna finnas på marknaden redan inom fem år.

Av redaktionen

Källa: Ottar 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.