man och kvinna ser på varandra

Svenskt arbete med att ta fram nytt p-medel

En svensk bioingenjör har upptäckt ett hormonfritt sätt att skapa en barriär mot spermier som gör att de inte kan ta sig in i ägget. Förhoppningen är att det ska leda till ett helt ny form av preventivmedel inom fem år.

Det är bioingenjören Thomas Crouzier på Kungliga tekniska högskolan som arbetar på att ta fram pillret som förs in i vaginan och gör det omöjligt för spermier att simma in i livmodern. En effekt som håller i sig ett dygn, rapporterar Ottar.

Påverkar lokalt
Under merparten av menscykeln fungerar livmoderhalssekretet som en naturlig barriär mot spermier förutom under den fertila perioden då det istället underlättar för spermierna att ta sig till ägget Den nya upptäckten innebär att man funnit ett sätt att påverka egenskaperna hos dessa barriärer.

 

LÄS OCKSÅ: Bakterier kan ligga bakom endometrios

Ett naturligt ämne
Metoden behöver inte gå genom hormonerna som styr sekretproduktionen, som i fallet med minipiller. Istället modifierar den det redan producerade sekretet direkt. Det görs med en särskild variant av sockermolekylen kitosan, som påverkar livmoderhalssekretet så att dess porer täpps igen, effekten uppstår på några sekunder. Ämnet kitosan finns i vissa växter, svampar och krabbskal och kan brytas ner i kroppen, i princip allt kitosan lämnar kroppen med flytningar inom något dygn.

LÄS OCKSÅ: Näringsexperten: “Personligen skulle jag aldrig ta p-piller”

Faktorer kvar att undersöka
Utmaningen är nu att se till att sammansättningen av ämnen som behövs för att skapa kapseln inte rubbar balansen i vaginan och leder till irritation. Även effekterna av upprepad användning under lång tid behöver undersökas, som hur det påverkar sekretets uppgift att binda virus och bakterier.

LÄS OCKSÅ: Spermier tappar kraft av solskydd visar ny forskning

Kan bli billig att framställa
Eftersom preventivmedlet inte ska tas upp i kroppen ska det inte behöva klassas som ett läkemedel, utan som en medicinteknisk produkt, vilket innebär ett enklare regelverk och en billigare framställning. Och om allt går vägen tros medlet kunna finnas på marknaden redan inom fem år.

Av redaktionen

Källa: Ottar 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.