Närbild hönas ansikte

Sverige höjer skyddsnivån efter danskt larm om fågelinfluensa

Flera fall av fågelinfluensa har konstaterats i Danmark den senaste veckan och rapporterna fortsätter att rulla in. Senast i går morse hittades tio döda fåglar på en ankfarm i danska Skibstrup.
Nu höjer Jordbruksverket skyddsnivån även i Sverige.

Fågelinfluensan sprider sig i Sveriges grannland Danmark. Det är samma virus som spridits i andra länder på kontinenten och är en variant (H5N8) som är mycket smittsam för tamfåglar. Även människor kan smittas. Det är den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, som har fortsatt fått rapporter om vilda fåglar som smittats av fågelinfluensan på flera ställen i Danmark. Flest fall har hittats i östra Danmark, i Köpenhamnstrakten, rapporterar Danmarks Radio.

► Läs också: Rekordmånga sjuka av bakterier i kyckling

 

Många djur har panikslaktat
Fødevarestyrelsen införde därför i förra veckan snabbt en tillfällig regel som tvingar uppfödare att hålla sina djur inomhus – eller inom hägnar med tak. Regeln trädde i kraft natten mellan den 14 och 15 november i förra veckan. Eftersom kravet kom fort och är något som många uppfödare inte kan uppfylla omedelbart har flera valt att få djuren slaktade, rapporterar TV2 Nord.

17 kända fall hittills
Den senaste veckan har sjutton fall upptäckts. Det första sju gällde vilda fåglar och inga tamfåglar rapporterades smittade tills morgonen måndag den 21 november då tio döda ankor hittades på en själländsk gård i Skibstrup, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.
Misstanken om de tio smittade djuren, som ingick i en så kallad hobbyflock, uppstod på lördagen. Efter att smittan konstaterat har samtliga fåglar på gården, som också höll höns, kalkoner och gäss, slaktats.

► Läs också: Klorkyckling sätter skräck i Sverige

Även Sverige höjer skyddsnivån
Mot bakgrund av detta höjer nu Jordbruksverket skyddsnivån i Sverige till nivå 2, vilket innebär att fjäderfä ska hållas inomhus – eller åtminstone i en inhägnad där mat och vatten finns under tak.
– Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Fågelinfluensan sprids framför allt med vilda fåglar och därför måste risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu betraktas som förhöjd, säger Karin Åhl på Jordbruksverket, till det kommersiella branschnätverket Food Supply.
Myndigheten meddelar även att skyddsnivån kan ändras beroende på ytterligare information om smittspridningen.

► Läs också: Kraftigt ökad efterfrågan på ekologiskt kött

Svensk Fågel: ”Sannolikheten för smitta är ytterst liten”
Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk kyckling och kalkon i Sverige och står för 98 procent av matfågelproduktionen i Sverige. De har gått ut med meddelandet att deras medlemmar har en mycket god beredskap mot fågelinfluensa genom sitt dagliga arbete med förebyggande smittskydd. De skriver även att stallarna är fågelsäkrade och att rutiner finns på plats så att smittämnen som kan spridas med vilda fåglar i möjligaste mån hålls utanför stallarna.

► Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för att rädda vår miljö och vår hälsa

Alla djur hålls redan inomhus
Organisationen skriver vidare:
”Fågelinfluensa sprids inte via livsmedel och om en kyckling eller kalkon mot all förmodan skulle smittas i Sverige, avlivas hela flocken direkt. Den lämnar aldrig gården och når aldrig slakteriet och inte konsumenten. Tack vare de kvalitets- och kontrollprogram som finns inom branschen finns det rutiner, erfarenhet och beredskap bland bönderna så att detta fungerar även vid förekomst av fågelinfluensa i landet.
Sannolikheten att Svensk Fågels kycklingar, kalkoner och avelshöns smittas är ytterst liten tack vare ett långt och framgångsrikt arbete med att hålla fjäderfäsmittor utanför stallarna. Branschen har sedan länge mycket strikta hygien- och smittskyddsbarriärer och anses som ett föregångsland inom detta område. Svensk Fågels kyckling- och kalkonbönder håller alltid djuren inomhus för att minska risken för att fjäderfäsjukdomar som sprids via vilda fåglar smittar djuren.”

► Det här är fågelinfluensa – läs mer om sjukdomen (extern länk)

Av Isabelle G Hedander

Källor: Food Supply, Svensk Fågel, Jordbruksverket

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.