Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur | Kurera.se

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Gör din egen halloumi

Det här behöver du:
• 10 liter mjölk
• 1 dl filmjölk (så färsk som möjligt)
• 1 dl yoghurt (så färsk som möjligt)
• 3 ml löpe
• Havssalt

Så här gör du:
1. Värm mjölken till 36 grader i en stor gryta.
2. Ta av från värmen, tillsätt filmjölken och yoghurten och låt stå i 30 minuter.
3. Rör i löpen och låt blandningen stå med lock på i ytterligare 60 minuter. Nu har mjölken stelnat.
4. Bryt massan med en kniv eller ballongvisp så att den delar sig i centimeterstora kuber. Värm till 42 grader under omrörning och ta av grytan från värmen. Rör om då och då under 30 minuter.
5. Fånga upp ostmassan med en trådsil och lägg den i ett durkslag. Obs! Låt vasslen vara kvar i grytan. Lägg en tyngd på massan och låt stå i 1–2 timmar, men vänd massan efter halva tiden.
6. Värm vasslen i grytan till 85 grader.
7. Skär osten i stora bitar och lägg ner dem i den varma vasslen.
8. Låt grytan stå på värmen så att den håller runt 85 grader i 30 minuter, eller tills ostarna flyter upp.
9. Ta upp dem och gnid in dem med salt. (Spara gärna vasslen och gör ricotta, se nästa sida.)
10. Lägg ostarna på en sval plats och låt dem rinna av i 24 timmar. Förvara dem sedan i kylen (du kan också frysa dem).
11. Stek ostarna i olja i en het stekpanna någon minut på varje sida. Den proteinrika fjälloumin är en bra ersättare till tallrikens kött.

Källa: ”Mandelmanns köksbok – självhushållade recept från Djupadal” (Bonnier Fakta).

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

De senaste årens ökade intresse för vegokost har medfört att Sveriges import av halloumi har exploderat. Importen av halloumi har ökat från 21 ton år 2010 till 4 000 ton förra året. Vi äter allt mer av osten såväl i våra hem som ute på restaurangerna - och osten serveras både på snabbmatsrestauranger och mer fine dining-restauranger.

Men.
Osten som säljs i Sverige importeras från Cypern, som är värre än alla europeiska länder när det gäller antibiotikaanvändning vid djuruppfödning. Att vi äter cypriotisk halloumi beror på att namnet är ett registrerat varumärke som bara får produceras på just Cypern, rapporterar Svt.

 

LÄS OCKSÅ: Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

"Problematiskt"
Elina Åsbjer är veterinär på Centrum för djurvälfärd, som hör till Sveriges Lantbruksuniversitet SLU.
– Det är självklart problematiskt. Cypern har troligtvis en överanvändning av antibiotika till lantbrukens djur. Problemet är att risken för antibiotikaresistens ökar, säger hon till tv-kanalen.

Mycket stora skillnader
Länderna i Europa skiljer sig stort åt vad gäller i vilken utsträckning de använder antibiotika i sin djuruppfödning. Länder i Norden ligger lägst, rapporterar Svt. Detta mycket tack vare stränga djurskyddslagar och en stor medvetenhet kring risker med antibiotikaresistens.
Allra lägst ligger Norge med 2,9 milligram antibiotika per korrigerad djurenhet. Länder i södra Europa använder mycket antibiotika och allra värst är Cypern. Enligt europeiska läkemedelsmyndighetens senaste rapport fick de cypriotiska djuren 453 milligram per korrigerad djurenhet.

LÄS OCKSÅ: "Ge inte djur antibiotika i onödan”

"Ofarlig att äta"
Även om halloumin, enligt Elina Åsbjer, i sig inte innehåller antibiotika och är ofarlig att äta menar hon att det finns stora risker med en alltför generös antibiotikaanvändning. Och att detta redan idag är ett stort problem.
– Det är över 30 000 människor som dör inom Europa årligen, till följd av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier, som inte går att behandla. Så det här är ett hot mot folkhälsan, säger hon.

Stort hot mot folkhälsan
Näst efter klimatförändringarna anses antibiotikaresistens vara det största hotet mot mänskligheten – och enligt FN beräknas tio miljoner människor år 2050 dö i antibiotikaresistenta infektioner. Om inte krafttag tas nu.

Ändå är medvetenheten i flera länder låg när det gäller riskerna med för generös antibiotikaanvändning. Något Elina Åsbjer menar är oroande.
– Vi riskerar ju att komma tillbaka till en tid då vi inte hade någon antibiotika överhuvudtaget. I dag tar vi ju för givet att vi kan enkelt kan behandla olika infektioner. Risken är att fler människor kommer att dö av till exempel lunginflammation igen.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: ”Antibiotikaresistenta bakterier – vår tids största folkhälsoproblem”

Uppmanar oss utöva konsumentmakt
Av den anledningen borde svenska konsumenter ta chansen att påverka situationen, med hjälp av sin köpkraft, menar hon. Och helt enkelt välja att köpa produkter från länder med en lägre antibiotikaförbrukning, menar hon.

 

Alternativ till halloumi
Namnet halloumi är sedan länge varumärkesskyddat, vilket betyder att ingen annan ostproducent får kalla sin ost det. Men enligt tidningen Land finns det sedan årsskiftet finns en svensk motsvarighet till den cypriotiska osten, som går under namnet "Eldost", för den som vill utöva sin konsumentmakt och dessutom köpa inhemsk ost.

Det finns också en vegansk halloumi från märket Violife som tidningen Vego recenserar så här:
"Halloumiosten får fint med färg när man steker den och blir mjuka i konsistensen utan att tappa form. Riktigt god smak och ett oväntat bra alternativ till halloumi. Lite grynig i konsistensen och man skulle önska sig lite mer stuns. Blir säkert underbar om den paneras före stekning. Ah! Vi har inga priser eller försäljningsställen för tillfället, men fråga din ICA-handlare och se om de kan ta in."

Källor: SvtLand och Vego.

Av Isabelle G Hedander


Gör din egen halloumi

Det här behöver du:
• 10 liter mjölk
• 1 dl filmjölk (så färsk som möjligt)
• 1 dl yoghurt (så färsk som möjligt)
• 3 ml löpe
• Havssalt

Så här gör du:
1. Värm mjölken till 36 grader i en stor gryta.
2. Ta av från värmen, tillsätt filmjölken och yoghurten och låt stå i 30 minuter.
3. Rör i löpen och låt blandningen stå med lock på i ytterligare 60 minuter. Nu har mjölken stelnat.
4. Bryt massan med en kniv eller ballongvisp så att den delar sig i centimeterstora kuber. Värm till 42 grader under omrörning och ta av grytan från värmen. Rör om då och då under 30 minuter.
5. Fånga upp ostmassan med en trådsil och lägg den i ett durkslag. Obs! Låt vasslen vara kvar i grytan. Lägg en tyngd på massan och låt stå i 1–2 timmar, men vänd massan efter halva tiden.
6. Värm vasslen i grytan till 85 grader.
7. Skär osten i stora bitar och lägg ner dem i den varma vasslen.
8. Låt grytan stå på värmen så att den håller runt 85 grader i 30 minuter, eller tills ostarna flyter upp.
9. Ta upp dem och gnid in dem med salt. (Spara gärna vasslen och gör ricotta, se nästa sida.)
10. Lägg ostarna på en sval plats och låt dem rinna av i 24 timmar. Förvara dem sedan i kylen (du kan också frysa dem).
11. Stek ostarna i olja i en het stekpanna någon minut på varje sida. Den proteinrika fjälloumin är en bra ersättare till tallrikens kött.

Källa: ”Mandelmanns köksbok – självhushållade recept från Djupadal” (Bonnier Fakta).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

 

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

 

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

 

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.