Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Gör din egen halloumi

Det här behöver du:
• 10 liter mjölk
• 1 dl filmjölk (så färsk som möjligt)
• 1 dl yoghurt (så färsk som möjligt)
• 3 ml löpe
• Havssalt

Så här gör du:
1. Värm mjölken till 36 grader i en stor gryta.
2. Ta av från värmen, tillsätt filmjölken och yoghurten och låt stå i 30 minuter.
3. Rör i löpen och låt blandningen stå med lock på i ytterligare 60 minuter. Nu har mjölken stelnat.
4. Bryt massan med en kniv eller ballongvisp så att den delar sig i centimeterstora kuber. Värm till 42 grader under omrörning och ta av grytan från värmen. Rör om då och då under 30 minuter.
5. Fånga upp ostmassan med en trådsil och lägg den i ett durkslag. Obs! Låt vasslen vara kvar i grytan. Lägg en tyngd på massan och låt stå i 1–2 timmar, men vänd massan efter halva tiden.
6. Värm vasslen i grytan till 85 grader.
7. Skär osten i stora bitar och lägg ner dem i den varma vasslen.
8. Låt grytan stå på värmen så att den håller runt 85 grader i 30 minuter, eller tills ostarna flyter upp.
9. Ta upp dem och gnid in dem med salt. (Spara gärna vasslen och gör ricotta, se nästa sida.)
10. Lägg ostarna på en sval plats och låt dem rinna av i 24 timmar. Förvara dem sedan i kylen (du kan också frysa dem).
11. Stek ostarna i olja i en het stekpanna någon minut på varje sida. Den proteinrika fjälloumin är en bra ersättare till tallrikens kött.

Källa: ”Mandelmanns köksbok – självhushållade recept från Djupadal” (Bonnier Fakta).

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

De senaste årens ökade intresse för vegokost har medfört att Sveriges import av halloumi har exploderat. Importen av halloumi har ökat från 21 ton år 2010 till 4 000 ton förra året. Vi äter allt mer av osten såväl i våra hem som ute på restaurangerna - och osten serveras både på snabbmatsrestauranger och mer fine dining-restauranger.

Men.
Osten som säljs i Sverige importeras från Cypern, som är värre än alla europeiska länder när det gäller antibiotikaanvändning vid djuruppfödning. Att vi äter cypriotisk halloumi beror på att namnet är ett registrerat varumärke som bara får produceras på just Cypern, rapporterar Svt.

 

LÄS OCKSÅ: Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

"Problematiskt"
Elina Åsbjer är veterinär på Centrum för djurvälfärd, som hör till Sveriges Lantbruksuniversitet SLU.
– Det är självklart problematiskt. Cypern har troligtvis en överanvändning av antibiotika till lantbrukens djur. Problemet är att risken för antibiotikaresistens ökar, säger hon till tv-kanalen.

Mycket stora skillnader
Länderna i Europa skiljer sig stort åt vad gäller i vilken utsträckning de använder antibiotika i sin djuruppfödning. Länder i Norden ligger lägst, rapporterar Svt. Detta mycket tack vare stränga djurskyddslagar och en stor medvetenhet kring risker med antibiotikaresistens.
Allra lägst ligger Norge med 2,9 milligram antibiotika per korrigerad djurenhet. Länder i södra Europa använder mycket antibiotika och allra värst är Cypern. Enligt europeiska läkemedelsmyndighetens senaste rapport fick de cypriotiska djuren 453 milligram per korrigerad djurenhet.

LÄS OCKSÅ: "Ge inte djur antibiotika i onödan”

"Ofarlig att äta"
Även om halloumin, enligt Elina Åsbjer, i sig inte innehåller antibiotika och är ofarlig att äta menar hon att det finns stora risker med en alltför generös antibiotikaanvändning. Och att detta redan idag är ett stort problem.
– Det är över 30 000 människor som dör inom Europa årligen, till följd av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier, som inte går att behandla. Så det här är ett hot mot folkhälsan, säger hon.

Stort hot mot folkhälsan
Näst efter klimatförändringarna anses antibiotikaresistens vara det största hotet mot mänskligheten – och enligt FN beräknas tio miljoner människor år 2050 dö i antibiotikaresistenta infektioner. Om inte krafttag tas nu.

Ändå är medvetenheten i flera länder låg när det gäller riskerna med för generös antibiotikaanvändning. Något Elina Åsbjer menar är oroande.
– Vi riskerar ju att komma tillbaka till en tid då vi inte hade någon antibiotika överhuvudtaget. I dag tar vi ju för givet att vi kan enkelt kan behandla olika infektioner. Risken är att fler människor kommer att dö av till exempel lunginflammation igen.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: ”Antibiotikaresistenta bakterier – vår tids största folkhälsoproblem”

Uppmanar oss utöva konsumentmakt
Av den anledningen borde svenska konsumenter ta chansen att påverka situationen, med hjälp av sin köpkraft, menar hon. Och helt enkelt välja att köpa produkter från länder med en lägre antibiotikaförbrukning, menar hon.

 

Alternativ till halloumi
Namnet halloumi är sedan länge varumärkesskyddat, vilket betyder att ingen annan ostproducent får kalla sin ost det. Men enligt tidningen Land finns det sedan årsskiftet finns en svensk motsvarighet till den cypriotiska osten, som går under namnet "Eldost", för den som vill utöva sin konsumentmakt och dessutom köpa inhemsk ost.

Det finns också en vegansk halloumi från märket Violife som tidningen Vego recenserar så här:
"Halloumiosten får fint med färg när man steker den och blir mjuka i konsistensen utan att tappa form. Riktigt god smak och ett oväntat bra alternativ till halloumi. Lite grynig i konsistensen och man skulle önska sig lite mer stuns. Blir säkert underbar om den paneras före stekning. Ah! Vi har inga priser eller försäljningsställen för tillfället, men fråga din ICA-handlare och se om de kan ta in."

Källor: SvtLand och Vego.

Av Isabelle G Hedander


Gör din egen halloumi

Det här behöver du:
• 10 liter mjölk
• 1 dl filmjölk (så färsk som möjligt)
• 1 dl yoghurt (så färsk som möjligt)
• 3 ml löpe
• Havssalt

Så här gör du:
1. Värm mjölken till 36 grader i en stor gryta.
2. Ta av från värmen, tillsätt filmjölken och yoghurten och låt stå i 30 minuter.
3. Rör i löpen och låt blandningen stå med lock på i ytterligare 60 minuter. Nu har mjölken stelnat.
4. Bryt massan med en kniv eller ballongvisp så att den delar sig i centimeterstora kuber. Värm till 42 grader under omrörning och ta av grytan från värmen. Rör om då och då under 30 minuter.
5. Fånga upp ostmassan med en trådsil och lägg den i ett durkslag. Obs! Låt vasslen vara kvar i grytan. Lägg en tyngd på massan och låt stå i 1–2 timmar, men vänd massan efter halva tiden.
6. Värm vasslen i grytan till 85 grader.
7. Skär osten i stora bitar och lägg ner dem i den varma vasslen.
8. Låt grytan stå på värmen så att den håller runt 85 grader i 30 minuter, eller tills ostarna flyter upp.
9. Ta upp dem och gnid in dem med salt. (Spara gärna vasslen och gör ricotta, se nästa sida.)
10. Lägg ostarna på en sval plats och låt dem rinna av i 24 timmar. Förvara dem sedan i kylen (du kan också frysa dem).
11. Stek ostarna i olja i en het stekpanna någon minut på varje sida. Den proteinrika fjälloumin är en bra ersättare till tallrikens kött.

Källa: ”Mandelmanns köksbok – självhushållade recept från Djupadal” (Bonnier Fakta).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.