Annons
Annons

Sverigedemokraterna: ”Bra att fler tar hand om sin hälsa”

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö. Idag har turen kommit till Sverigedemokraterna där Per Ramhorn, socialpolitisk talesperson och Dennis Dioukarev svarat på frågor från Kureras expertpanel.

Redaktionen

29 augusti, 2018
Sverigedemokraterna: ”Bra att fler tar hand om sin hälsa”
Dela inlägget

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö. Idag har turen kommit till Sverigedemokraterna där Per Ramhorn, socialpolitisk talesperson och Dennis Dioukarev svarat på frågor från Kureras expertpanel.

Alexandra Charles von Hofsten

Jämlikhet
När Kurera frågar Alexandra Charles von Hofsten från 1,6 och 2,6 miljonersklubben vad hon vill ställa för fråga till partierna ställer hon sig frågande till om vård och bedömningar verkligen är kopplade till individuella behov och förutsättningar – eller om föreställningen om en person styrs utifrån kön, bakgrund eller utbildning.

Vad gör ert parti för ökad jämlikhet inom vården?
Det faktum att män och kvinnor är biologiskt olika gör att vi delvis drabbas av olika sjukdomar och arbetsrelaterade skador samt att vi ibland reagerar olika på samma mediciner. För att öka kunskapen och minimera lidandet för de enskilda anser vi att resurserna till forskning på detta område bör öka. Ett annat exempel med koppling till jämställdhet och hälsa där staten bör ta ett större ansvar är kampen mot könsbundna cancerformer, såsom bröstcancer eller prostatacancer. Vare sig det handlar om att stärka eller utveckla nya screeningprogram, förstärkta anslag till forskning, subventioner av läkemedel eller andra åtgärder för att komma tillrätta med könsbundna sjukdomar innebär åtgärderna också slag för jämställdheten då dessa de facto könsbundna problem motarbetas.

Peter Feldt

Friskvård
Peter Feldt
är generalsekreterare i Kroppsterapeuternas yrkesförbund. Peter arbetar även aktivt med det så kallade BOT-avdraget som innebär att alla – inte bara den vars arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag – ska få rätt till att få ersättning för friskvård genom ett avdrag liknande RUT och ROT.

LÄS OCKSÅ: “Alla vinner på integrativ vård”

Två och en halv miljon svenskar säger att de skulle satsa på att få en bättre hälsa om man får bättre förutsättningar såsom ett BOT-avdrag. Hur ser ert parti på det?
BOT-avdragets vision är att öka folkhälsan i samhället. Avdraget gör anspråk på att göra friskvård billigare för alla människor. Kritikerna menar dock att BOT-avdrag endast gynnar de som har en hög inkomst. Eftersom vi strävar mot en jämlik vård så är detta med BOT-avdrag något vi först vill utreda mer om.

Komplementär medicin
Siri Lundström är talesperson för Facebookgruppen #Valfrivård som i dags dato har närmare 17 000 medlemmar som önskar större valfrihet inom vården. I samband med valet organiserar gruppen i samarbete med bland andra LIM, Läkarföreningen för integrativ medicin en paneldiskussion med representanter från de olika partierna på Kulturhuset i Stockholm för att debattera frågan.

Siri Lundström

Vad är er syn på integrativ vård, vilket innebär att man integrerar andra väl beprövade vårdformer som idag står utanför vården i den etablerde sjukvården.* På vilket sätt arbetar ert parti med att ge möjlighet att välja komplementär vård och öka individens valfrihet?
Vi anser att alternativmedicin ska undersökas med vetenskapliga metoder och ställas under samma evidenskrav som ordinarie medicin. Vi välkomnar forskning på området.

*Integrativ medicin avser utveckling och integration av evidensbaserad kunskap från olika alternativa medicinska traditioner för att komplettera den etablerade medicinen.

LÄS OCKSÅ: Stort antal svenskar anser att vården är ojämlik

Egenvård
Frågan om kosttillskott är brännande och ständigt aktuell, kosttillskott är en viktig näring och omsätter årligen cirka 4,8 miljarder kronor samtidigt som den bidrar till att människor kan ta ansvar för sin egen hälsa. Trots det är befinner den sig ofta i skottlinjen. Frågan har framtagits i samråd med Mats Nilsson VD för branschorganisationen Svensk egenvård.

Mats Nilsson

Vad gör ert parti för att värna den svenska egenvårdsbranschen?
Vi tycker det är bra att allt fler tar hand om sin egen hälsa och fler får upp ögonen för egenvård. Vi anser att det är viktigare att all vårdpersonal och apotekspersonal har en viss utbildning i egenvård så att de kan informera patienter hur de kan sköta sin hälsa och få en bättre livskvalitet. Förebyggande hälsovård kommer att bli allt viktigare framöver för att möta kostnadsökningarna i sjukvården.

LÄS OCKSÅ: Klimatforskare: “Samband mellan extremväder och klimatförändringar”

Miljö
Miljöfrågan kommer från Beatrice Rindevall som är redaktör för Supermiljöbloggen. Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggen informerat och skapat debatt kring miljöfrågor. Arbetet har sedan dess renderat en rad utmärkelser och 2015 tilldelades bloggen Världsnaturfondens pris Årets miljöhjälte.

Beatrice Rindevall

Vårt vatten påverkas av både föroreningar och klimatförändringar, som vid översvämningar och torka. Hur vill ni göra för att säkerställa rent vatten åt alla – för såväl människor som djur och jordbruk – i framtiden?
Sverige har ganska god tillgång till vattenresurser och vi har fungerande institutioner som hanterar frågor som dessa. Ändå har vi sett oroande tecken på torka och vattenbrist och vi vill därför stärka finansieringen till Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), som bland annat arbetar med Sveriges vattenförsörjning. Överlag prioriterar vi i Sverigedemokraterna sådant som självförsörjning av livsmedel, krisberedskap och civilförsvar, vilket vi kommer att ha glädje av den dag en verklig kris slår till.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Kureras expertpanel består av:
Alexandra Charles von Hofsten, grundare av 1,6 och 2,6 miljonersklubben.
Peter Feldt, generalsekreterare Kroppsterapeuternas yrkesförbund.
Siri Lundström, talesperson för Facebookgruppen #Valfrivård.
Mats Nilsson, verkställande direktör Svensk egenvård.
Beatrice Rindevall, redaktör för Supermiljöbloggen.

Annons
Annons