Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ta en andningspaus med Tanja Dyredand

Att ta en paus och fokusera på andningen är ett sätt att förhållandevis snabbt komma ned i varv och återfå lugnet. Tanja Dyredand är journalisten som gick in i väggen och fick en stroke. Något som ledde till livsomvälvande förändringar – på vägen tillbaka lärde hon sig vikten av att pausa. Här bjuder Tanja på några övningar ur boken "Skratta och pausa".

I sin bok "Skratta och pausa" delar journalisten och yogaläraren Tanja Dyredand med sig av de insikter och övningar som hjälpt henne läka från utbrändhet och stroke samt sin egen version av skrattyoga. I en tidigare publicerad intervju med Kurera berättar Tanja om sin resa tillbaka till ett mer hållbart liv, hur hon lämnade den hektiska stressen i Stockholms mediavärld bakom sig och landade i en lugnare tillvaro ute i Roslagen famn.

 

Ta en paus och nadas
Andningen har en viktig roll för återhämtning och lugn och i följande exempel ur boken får vi bland annat lära oss en övning som ska hjälpa oss sluta älta.

Andas, släpp taget, sluta älta
Blunda. Ta ett djupt andetag in genom näsan så att magen höjer sig. Tänk att du andas ån hjärtat till hjärnan. Andas ut genom munnen. Upprepa tre gånger.

Låt andetaget sedan löpa fritt. Du tar upp val i hand och börjar försiktigt att picka med handen först på solarplexus, sedan uppe vid bröstkorgens högra sida, ovanför hjärtat. Du fortsätter picka på området mellan dina ögon och vandrar vidare upp till toppen av ditt huvud. Ta sedan båda händerna och picka vid tinningarna. Picka därefter på baksidan av ditt huvud. Ta en kort paus, andas in och andas ut. Gör samma pickande meditation i minst tre omgångar.

Du kan även sätta en intention innan du pickar men det är valfritt. Om du väljer det kan  du sätta intention för något område där du har smärta, eller för något du ältar eller oroar dig över. Ta en sak åt gången. Vid pickandet tänker du tyst för dig själv. ”Jag släpper nu taget om _______. Det är jag värd.”
Bra för: Hjälper dig att släppa taget om oro, ältande och smärta.

LÄS OCKSÅ: Stresscoachen: “Ältande kan vara beroendeframkallande”

Kort andningspaus
Kort paus. Andas in, rulla dina axlar bakåt och andas ut. Slappna av i käken och blunda. Placera höger hand på magen. Andas djupt in med näsan så att magen höjer sig, håll andan och räkna tyst till tre, andas ut genom munnen.

 

LÄS OCKSÅ: “Gör uppror mot prestationssamhället”

Minska stress-andning
Placera vänster hand på din mage och höger hand på ditt hjärta. Andas djupt in genom näsan så att magen och handen höjer sig. Försök att slappna av i magen. Känn att handen över hjärtat är helt lugn och att det är magen som höjs och sänks när du andas in och ut genom näsan. Upprepa tre gånger.

Den fjärde gången andas du in genom näsan och fyller magen med luft. Håll andan och räkna till fyra, andas sedan tungt ut genom munnen.

LÄS OCKSÅ: Att känna tacksamhet är bra för din mentala hälsa

Andningen har du alltid med dig
Ta pauser, ta hand om dig och ge tid till dig själv, skriver Tanja Dyredand i boken där hon rekommenderar att vi bokar tid med oss själva för att ladda batterierna och fylla på med sådant som gör oss glada. Det är även bra att ta en digital detox då och då och och bara lyssna till sitt inre, menar Tanja. I boken guidar Tanja läsaren genom  välgörande övningar som är enkla att utföra i vardagen. Hon delar även med sig av sin egen tuffa resa och det holistiska perspektiv som blivit livsviktigt under återhämtningen. Boken rymmer också matnyttig fakta om bland annat skrattets anatomi och andningens viktiga funktion.

Av Nina Törmark


Tanja Dyredand

Namn: Tanja Dyredand
Yrke: Holistisk yogalärare och minfulnesscoach
.Familj: Maken Joakim Dyredand, motorjournalist och dottern Olivia.
Bor: Edsbro i Roslagen.
Aktuell med: Boken ”Skratta & Pausa – en helande guide” på Pug förlag.
Info: Mer tips från Tanja hittar du på stressaav.nu och på Tanjas Youtube-kanal

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!