Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna sträcker ut en armen bakom ryggen

Ta snabbfilen mot viktnedgång

Fast Track

... är ett tillskott som innehåller tre botaniska extrakt som länge använts inom folkmedicinen. De aktiva ämnena hämmar bildandet av nya mogna fettceller i kroppen, och ansamlingen av fett i de befintliga fettcellerna reduceras. Det gör att färre nya fettceller bildas och de fettceller som finns blir mindre, vilket ger en naturlig viktnedgång. 

I Fast Track finns gurkmeja som har inflammationshämmande egenskaper och är bra vid olika matsmältningsbesvär. Pepparrotsträdet, eller moringaplantan, är rik på bland annat vitamin B1, B2 och B3. Vitaminer som är nödvändiga för omvandlingen av fett till energi. Blad från currybladsbusken är en viktig ingrediens i det asiatiska köket. Olika delar av plantan är rika på näringsämnen som kalcium, järn, proteiner och vitamin C.

Överflöd av mat sätter sig snabbt runt midjan – och vill du minska i vikt finns inga genvägar. Motion, sömn och färre men bättre kalorier ger förändringar. Botaniska extrakt gör att färre fettceller bildas och minskar befintliga fettceller. Det visar studier.

Övervikt och fetma ökar i Sverige precis som i andra i-länder runt om i världen. Det leder till det metabola syndromet, som är ett samlingsnamn för högt blodtryck, förhöjda blodsockernivåer och risk för diabetes. Nya studier visar också en koppling mellan övervikt och demenssjukdomar.

Att ha en sund vikt är därför A och O för hälsan, och har inget med skönhetsideal att göra. 

Kostrekommendationerna har varierat genom åren. Och det har ständigt dykt upp nya råd. Förvirrande kan tyckas, och många kämpar lika mycket med att hålla sig uppdaterade som att laga och äta den mat som för stunden verkar vara den rätta.

 

LÄS OCKSÅ: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Viktigt med tarmfloran
Minns du 1980-talet, när vi fick veta att fett är farligt och uppmanades äta lätta fettsnåla produkter? Idag är det precis tvärtom. 

Viktfrågan är känslig och för en del väldigt svår. Men efter 50-årsåldern ökar de allra flesta av oss i vikt, om vi inte förändrar vår livsstil. Det vi kunde äta som 30- och 40-åringar kan vi inte äta 10-20 år senare, om vi vill ha hälsosamma värden och en normalvikt.

Det beror delvis på att omsättningen av fett – så kallade lipider – i fettvävens fett-celler minskar när vi blir äldre. Om vi inte kompenserar med att minska kaloriintaget ökar vi i vikt. En annan anledning är att när vi blir äldre förlorar vi muskelmassa om vi inte motionerar. Mer muskler ökar bland annat förbränningen och gör det lättare att hålla vikten.

Andra anledningar till att vi har problem att hålla vikten, förutom felaktig kost eller ett för högt kaloriintag, kan vara brist på sömn, stress och att tarmfloran inte mår bra.

Om vi äter mat som kroppen inte är gjord för – industritillverkad och processad mat med transfetter, vitt socker och för lite fibrer utarmas tarmfloran, vilket medför att giftiga ämnen lättare tränger igenom tarmslemhinnan och triggar en inflammatorisk respons.

Nervcellerna som omger tarmen registrerar den mat som kommer ner och rapporterar upp till hjärnan hur många kalorier vi äter, vad som är vitaminer och mineraler. Det vill hjärnan veta när den ska fylla på. Äter vi inte tillräckligt bra mat så fattas det ämnen som hjärnan behöver. Då blir vi hungriga, och skräpmat innehåller mycket kalorier och lite näring.

 

LÄS OCKSÅ: Var tar fettet vägen när vi minskar i vikt?

Hämmar bildandet av fettceller
Basen för att bibehålla en bra vikt eller för att gå ner i vikt är god sömn, motion och en balanserad näringsrik kost. Medelhavskosten har lyfts fram som den mest hälsosamma. Där äter man mycket fisk, grönsaker och olivolja. 

Det finns botaniska ämnen som kan bidra till viktminskning. 2011 ville forskare se om det fanns ämnen som kunde påverka fettcellerna. De valde ut 200 verksamma botaniska ämnen som testades i cellkulturer, det vill säga i laboratorium. 

Av de 200 växterna som testades blev tre kvar: Gurkmeja, pepparrotsträd och blad från en currybuske tog sig alla igenom nålsögat. Tillsammans verkar extrakten genom att hämma och reducera bildandet av fettceller men de bidrar också till att öka nedbrytningen av fett i befintliga mogna fettceller. Dessa tre ämnen fick en synergisk effekt – de blev starkare tillsammans än vart och ett för sig självt, och forskarna kunde även se att färre fettceller bildades. 

Resultatet blev så lyckat att det togs ett patent på kombinationen och det finns nu som kosttillskottet Fast Track.

LÄS OCKSÅ: Låt kilona rinna ut med badvattnet

Kliniska studier
Det har gjorts två studier på viktreduceringsextraktet. I en klinisk studie där 50 överviktiga män och kvinnor mellan 27 och 50 år deltog, delades försökspersonerna in i två grupper varav den ena fick de verksamma substanserna och den andra placebo. Deltagarna fick order att äta 2000 kalorier per dag och ta en lätt promenad på 30 minuter, fem dagar i veckan.

Resultatet efter åtta veckor syntes tydligt bland de som tog det botaniska extraktet. Midje- och höftmåtten hade reducerats med 34 procent jämfört med placebogruppen. Forskarna förklarar den synliga viktnedgången med extraktens förmåga att hämma bildandet av fett i fettcellerna. Förutom viktnedgången fick de som tog extraktet bättre blodsocker- och kolesterolvärden.

 

I en annan studie rekryterades 140 överviktiga män och kvinnor mellan 21 och 50 år till en studie som pågick i 16 veckor. Här delade man också in deltagarna i två slumpmässiga grupper och efter två veckor syntes resultaten hos de som fick den aktiva substansen.  Deltagarna åt 1800 kalorier per dag och även här tog man en halvtimmes lättare promenad fem dagar i veckan.

Andra studier visar att även träning kan hjälpa till att förhindra att fettcellerna blir större igen.

Det är inte så svårt att följa olika dieter och träningsprogram för att hitta sin idealvikt. Det är efter att du gått ner dina kilon som problemen ofta uppstår. 

Om du planerar att gå ner i vikt, så gör det långsamt och låt kroppen vänja sig. Kroppen försöker desperat återfå vikten du hade tidigare och komma tillbaka till vad den tycker är normalt. Därför kan det vara svårt att behålla den nya vikten.

Av Inger Palm


Fast Track

... är ett tillskott som innehåller tre botaniska extrakt som länge använts inom folkmedicinen. De aktiva ämnena hämmar bildandet av nya mogna fettceller i kroppen, och ansamlingen av fett i de befintliga fettcellerna reduceras. Det gör att färre nya fettceller bildas och de fettceller som finns blir mindre, vilket ger en naturlig viktnedgång. 

I Fast Track finns gurkmeja som har inflammationshämmande egenskaper och är bra vid olika matsmältningsbesvär. Pepparrotsträdet, eller moringaplantan, är rik på bland annat vitamin B1, B2 och B3. Vitaminer som är nödvändiga för omvandlingen av fett till energi. Blad från currybladsbusken är en viktig ingrediens i det asiatiska köket. Olika delar av plantan är rika på näringsämnen som kalcium, järn, proteiner och vitamin C.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

 

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.