Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

mamma med barn framför Eiffeltornet

Så blev Ulrika fri sin reumatiska värk

Ulrika Toft Hansen

Ålder: 34 år.
Bor: I Paris.
Gör: Före detta handbollsproffs och numera föreläsare om att vara handbollsproffs med reumatism. Läs mer om Ulrika på: ulrikatofthansen.se
Familj: Maken Henrik och deras två barn, Oliver 6 år och Ida 3 år.
Så mår jag bra: Att hålla sig till den kost som gör att hon inte har värk. Att träna, sova bra, inte stressa.

Ulrika Toft Hansen var handbollsproffs i 15 år, och spelade i landslaget i åtta år. Efter en graviditet började hon få ont i kroppen. Till slut värkte varenda led i kroppen, och hon kunde knappt gå. Det visade sig var reumatoid artrit. Som den elitidrottare hon är bestämde hon sig för att besegra värken. Idag är hon smärtfri, utan mediciner – och hon lyckades bli handbollsproffs igen.

Hon levde sin dröm och var handbollsproffs i Danmark och var lyckligt gift. När hon 2015 födde barn – då var lyckan totalt. Men bara en kort stund. Ulrika Toft Hansen hade precis kämpat sig tillbaka till landslaget när hon började få värk i kroppen. En värk som bara blev värre och värre.

kvinna med barnvagn

Foto: Privat

– Kroppen är ju mitt arbetsredskap och jag känner den innan och utan. Jag har spelat med både brutna fingrar och bruten handled. Men den här värken var annorlunda. Jag gjorde massor av tester hos min läkare men där hittade inte några fel, säger Ulrika Toft Hansen.

 

Hon kämpade på för att minska värken. På morgonen tog hon varma och kalla bad för att få bort smärtan och få igång blodcirkulationen.

Hon berättar om EM-kvalet 2017 när hon spelade på drivet av ren adrenalin i kroppen och tyckte sig kunna åstadkomma vad som helst. Dagen efter föll kroppen ihop och hon kunde inte ens hålla i en lätt vikt på gymmet.

– Det blev ett uppvaknade och jag insåg att jag inte kunde fortsätta som jag hittills gjort. Min farmor hade reumatism och min mamma jobbar på en reumatisk avdelning så jag kunde inte längre blunda för att jag förmodligen fått sjukdomen, säger hon.

Handbollsklubben skickade henne till en reumatolog och där konstaterades det att hon hade fått reumatoid artrit. Hon fick en hel del kortisonsprutor, och då fungerade kroppen okey, men där stannade medicineringen. Ulrika vägrade ta cellgifter.

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med sockerfri bakning

Gravid i tolfte veckan

Beskedet slog förstås ner som en bomb. Hon tejpade varenda finger, sina handleder och fötter vid varje träning och match. När det var dags för VM 2017 i Tyskland ville Ulrika verkligen vara med, och hon såg också till att vara det. Någon vecka efter att hon genomfört mästerskapet med mycket kortison i kroppen så kunde hon inte ens gå nerför en trappa själv.

– Jag hade dessutom upptäckt att jag var tolv veckor in i en graviditet. Det var verkligen snurrigt allting. Jag spelade min sista match när jag var i 16:e veckan.

Hon kämpade för att kunna gå och samtidigt sökte hon information på nätet om hjälp som kunde lindra reumatism. Drömmen om framgång på handbollsplanen hade nu bytts ut mot drömmen att kunna gå utan smärta.

 

LÄS OCKSÅ: 5 orsaker till att du är sötsugen – och så tar du kontroll

Hade nått sitt mål

Foto: Privat

Ulrika hade läst sig till att kosten kan förändra mycket och hon började äta glutenfritt, uteslöt socker och öste på med grönsaker och fett i alla måltider. Kroppen svarade snabbt och Ulrika kunde börja träna igen.

– Ett halvår senare ringde det från handbollsklubben i Paris och frågade om jag var redo att spela igen. Och visst funderade jag både en och två gånger om jag skulle våga säga ja. Men eftersom det var mitt mål att bli proffs igen och att jag samtidigt skulle kunna visa att man kan ha en autoimmun sjukdom och spela på högsta nivå så sa jag ja. Lagets läkare är reumatolog och jag fick mycket hjälp av henne när jag började jag igen, och spelade i två säsonger.

Men Ulrika som hade två barn och en man som spelar i PSG handboll kände att motivationen för ligaspel inte längre fanns där. Då valde hon att sluta som proffs.

– Nu pluggar jag franska. Jag har läst några kurser som handbollstränare och ska börja föreläsa om att vara handbollsproffs med reumatism och att göra karriär som mamma.

 

Så länge Ulrika äter bra är hon också smärtfri. Ibland, när hon stressar, kan hon känna värk. Men hon har inte behövt ta några mediciner de senaste åtta månaderna för att hålla sig smärtfri.

LÄS OCKSÅ: Ligger virus bakom glutenintolerans?

Njuter av livet

Hon lagar all mat från grunden och hon bakar massor av kakor. I Paris är det lätt att få tag på bra råvaror och Ulrika bakar själv med bland annat mandelmjöl, kokosmjöl och björksocker.

– Det var min skräck att flyttat till ett land där dom bara äter ost, vin och croissanter och att det inte skulle finnas något att äta på restaurangerna för mig. Men jag är en lösningsorienterad person och har hittat fler bra nyttiga och glutenfria kaféer och restauranger.

Ulrika säger att hon önskar att alla som behöver ändra på sin kost för att må bra borde tänka mer som en elitidrottare.

– Ta inte kanelbullen eller vinet om det gör dig dålig, även om folk tjatar på dig så se målet längre bort. Ha som mål att vinna kampen om din hälsa. Lär dig att sätta mål och att följa dem. Jag njuter varje dag av att må bra och jag är så glad att jag bestämde mig för att göra comeback. Med två barn och en reumatisk sjukdom var det ju inte självklart.

Av Inger Palm


Ulrika Toft Hansen

Ålder: 34 år.
Bor: I Paris.
Gör: Före detta handbollsproffs och numera föreläsare om att vara handbollsproffs med reumatism. Läs mer om Ulrika på: ulrikatofthansen.se
Familj: Maken Henrik och deras två barn, Oliver 6 år och Ida 3 år.
Så mår jag bra: Att hålla sig till den kost som gör att hon inte har värk. Att träna, sova bra, inte stressa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nina Funke

Nina Gunke: “Jag måste acceptera min Alzheimers”

Intervju

Hon är känd från roller i allt från Hedebyborna till Skilda världar och har spelat på landets största teaterscener. Men för en skådespelare är minnet ett av de viktigaste redskapen – så när Nina Gunke fick Alzheimers rämnade hennes värld. Hon isolerade sig och skämdes över sin diagnos. Men inte längre. Idag jobbar hon aktivt på att acceptera sin sjukdom och vill med sin historia hjälpa andra.

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när det har gått lite tid sedan vi ätit julmaten kanske det känns som att det är dags att äta lite mindre och lite sundare. Ibland är det svårt att få in regelbundenhet och hälsosammare matvanor, men det finns bra knep för det. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, tipsar om hur vi kan hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

några personer lyfter vikter

Hoppa över din träning om du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Collage: händer som smörjer in sig och 5 handkrämer

Skönhetspanelen testar: Handkräm

Hud

Vinter och förkylningstider innebär att vi tvättar händerna extra flitigt. En riktigt bra handkräm som vårdar, mjukgör, stärker och återfuktar är ett måste. Vi har testat fem naturliga och ekologiska handkrämer. Vilken passar oss som hand i handske?

En flaska vitt vin och hand som håller för ett halvfullt vinglas

3 hälsovinster med en vit månad

Hälsa

Tillhör du de som redan har tagit, eller är sugen på att ta en ”vit månad”? Då tänker du rätt, för det finns många fördelar med att skippa drickande. Bland annat en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och en rad cancerformer. Dessutom kan du gå ner i vikt om du behöver det.

 

ginkgo biloba

Bladen som kan ge bättre minne

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

Ny metod att snabbt släppa svårkontrollerad ilska

Mental hälsa

Plötsliga utbrott, ilska och vrede som är svår att kontrollera – ett plötsligt sinnestillstånd som efter ett utbrott kan skapa och skuld hos den som skrikit åt någon. Men nu har forskare i Örebro hittat en kombinationsmetod som gör att arga personer kan hantera sin vrede betydligt bättre på bara en månad.

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

kvinna hänger över printer

Därför sov svensken sämre förra året

Hälsa

Det förskrivs allt mer sömntabletter till svensken. En ny Sifo-undersökning visar att sju av tio haft svårt att sova det senaste året. Anledningen till den dåliga nattsömnen berodde ofta på konflikter i nära relationer och oro för världsläget.

 

Leende kvinna i mössa i vinterlandskap

Slipp torr och narig vinterhud

Hud

När vinden viner, snön piskar och det är minusgrader ute behöver vi vårda huden extra mycket. Men hur gör vi det bäst? Och i vilken ordning ska vi använda hudvårdsprodukterna, om vi har flera? Här är knepen för att slippa torr och narig vinterhy.

Två foton: Jessie Inchauspé och ägg, avokado och apelsin på tallrik

Balansera ditt blodsocker – bli friskare och piggare!

Kost

Trött, konstant sug eller hunger, hudproblem eller övervikt som vägrar ge med sig? Det kan bero på höga blodscockertoppar – vilket på sikt kan leda till ohälsa och sjukdom. Men lösningen handlar inte om tuffa dieter, utan om i vilken ordning du äter din mat och vad du gör före och efter måltiden. Det menar bokaktuella biokemisten Jessie  Inshauspé, även känd som "Glucose Goddess".

Röd linsgryta med grön chilisås

Värmande indisk linssoppa med rostade frön

Recept

Den perfekta rätten när det är kallt och regnar eller snöar ute! Indisk mat är både färgstark, hälsosam och god och denna linssoppa är inget undantag. Full med välgörande kryddor och toppad med knapriga frön och lite sting i form av en grön chilisås.

Därför ska du äta zink

Kost

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

Dags att skapa nya träningsrutiner

TRÄNING

Efter jul- och nyårshelgerna och massor av ätande känns det naturligt och lite skönt att få komma in i nya vanor. Försök komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Även din mentala hälsa mår bra av aktivitet.

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja för värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

Närbild på kvinna som applicerar cerat på läpparna

Så tacklar du torra vinterläppar

Hud

Vinter innebär inte bara kyla utan även torr luft både ute och inne. Huden och inte minst läpparna kan bli extra torra – och vips är narigheten ett faktum. Så här gör du för att behålla mjuka, återfuktade läppar vintern ut!

pimpett med olja

D-vitamin och fiskolja kan motverka autoimmuna sjukdomar

Forskning

Ett dagligt intag av D-vitamin- och fiskoljetillskott kan bidra till att skydda personer, 50 år och uppåt, från att utveckla autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, psoriasis, sköldkörtelsjukdomar och en inflammatorisk sjukdom som orsakar muskelsmärta och stelhet i axlar och höfter. Det visar en amerikansk studie på drygt 25 000 personer.