Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

mamma med barn framför Eiffeltornet

Så blev Ulrika fri sin reumatiska värk

Ulrika Toft Hansen

Ålder: 34 år.
Bor: I Paris.
Gör: Före detta handbollsproffs och numera föreläsare om att vara handbollsproffs med reumatism. Läs mer om Ulrika på: ulrikatofthansen.se
Familj: Maken Henrik och deras två barn, Oliver 6 år och Ida 3 år.
Så mår jag bra: Att hålla sig till den kost som gör att hon inte har värk. Att träna, sova bra, inte stressa.

Ulrika Toft Hansen var handbollsproffs i 15 år, och spelade i landslaget i åtta år. Efter en graviditet började hon få ont i kroppen. Till slut värkte varenda led i kroppen, och hon kunde knappt gå. Det visade sig var reumatoid artrit. Som den elitidrottare hon är bestämde hon sig för att besegra värken. Idag är hon smärtfri, utan mediciner – och hon lyckades bli handbollsproffs igen.

Hon levde sin dröm och var handbollsproffs i Danmark och var lyckligt gift. När hon 2015 födde barn – då var lyckan totalt. Men bara en kort stund. Ulrika Toft Hansen hade precis kämpat sig tillbaka till landslaget när hon började få värk i kroppen. En värk som bara blev värre och värre.

kvinna med barnvagn

Foto: Privat


– Kroppen är ju mitt arbetsredskap och jag känner den innan och utan. Jag har spelat med både brutna fingrar och bruten handled. Men den här värken var annorlunda. Jag gjorde massor av tester hos min läkare men där hittade inte några fel, säger Ulrika Toft Hansen.

 

Hon kämpade på för att minska värken. På morgonen tog hon varma och kalla bad för att få bort smärtan och få igång blodcirkulationen.

Hon berättar om EM-kvalet 2017 när hon spelade på drivet av ren adrenalin i kroppen och tyckte sig kunna åstadkomma vad som helst. Dagen efter föll kroppen ihop och hon kunde inte ens hålla i en lätt vikt på gymmet.

– Det blev ett uppvaknade och jag insåg att jag inte kunde fortsätta som jag hittills gjort. Min farmor hade reumatism och min mamma jobbar på en reumatisk avdelning så jag kunde inte längre blunda för att jag förmodligen fått sjukdomen, säger hon.

Handbollsklubben skickade henne till en reumatolog och där konstaterades det att hon hade fått reumatoid artrit. Hon fick en hel del kortisonsprutor, och då fungerade kroppen okey, men där stannade medicineringen. Ulrika vägrade ta cellgifter.

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med sockerfri bakning

Gravid i tolfte veckan

Beskedet slog förstås ner som en bomb. Hon tejpade varenda finger, sina handleder och fötter vid varje träning och match. När det var dags för VM 2017 i Tyskland ville Ulrika verkligen vara med, och hon såg också till att vara det. Någon vecka efter att hon genomfört mästerskapet med mycket kortison i kroppen så kunde hon inte ens gå nerför en trappa själv.

– Jag hade dessutom upptäckt att jag var tolv veckor in i en graviditet. Det var verkligen snurrigt allting. Jag spelade min sista match när jag var i 16:e veckan.

Hon kämpade för att kunna gå och samtidigt sökte hon information på nätet om hjälp som kunde lindra reumatism. Drömmen om framgång på handbollsplanen hade nu bytts ut mot drömmen att kunna gå utan smärta.

 

LÄS OCKSÅ: 5 orsaker till att du är sötsugen – och så tar du kontroll

Hade nått sitt mål

Foto: Privat

Ulrika hade läst sig till att kosten kan förändra mycket och hon började äta glutenfritt, uteslöt socker och öste på med grönsaker och fett i alla måltider. Kroppen svarade snabbt och Ulrika kunde börja träna igen.

– Ett halvår senare ringde det från handbollsklubben i Paris och frågade om jag var redo att spela igen. Och visst funderade jag både en och två gånger om jag skulle våga säga ja. Men eftersom det var mitt mål att bli proffs igen och att jag samtidigt skulle kunna visa att man kan ha en autoimmun sjukdom och spela på högsta nivå så sa jag ja. Lagets läkare är reumatolog och jag fick mycket hjälp av henne när jag började jag igen, och spelade i två säsonger.

Men Ulrika som hade två barn och en man som spelar i PSG handboll kände att motivationen för ligaspel inte längre fanns där. Då valde hon att sluta som proffs.

– Nu pluggar jag franska. Jag har läst några kurser som handbollstränare och ska börja föreläsa om att vara handbollsproffs med reumatism och att göra karriär som mamma.

 

Så länge Ulrika äter bra är hon också smärtfri. Ibland, när hon stressar, kan hon känna värk. Men hon har inte behövt ta några mediciner de senaste åtta månaderna för att hålla sig smärtfri.

LÄS OCKSÅ: Ligger virus bakom glutenintolerans?

Njuter av livet

Hon lagar all mat från grunden och hon bakar massor av kakor. I Paris är det lätt att få tag på bra råvaror och Ulrika bakar själv med bland annat mandelmjöl, kokosmjöl och björksocker.

– Det var min skräck att flyttat till ett land där dom bara äter ost, vin och croissanter och att det inte skulle finnas något att äta på restaurangerna för mig. Men jag är en lösningsorienterad person och har hittat fler bra nyttiga och glutenfria kaféer och restauranger.

Ulrika säger att hon önskar att alla som behöver ändra på sin kost för att må bra borde tänka mer som en elitidrottare.

– Ta inte kanelbullen eller vinet om det gör dig dålig, även om folk tjatar på dig så se målet längre bort. Ha som mål att vinna kampen om din hälsa. Lär dig att sätta mål och att följa dem. Jag njuter varje dag av att må bra och jag är så glad att jag bestämde mig för att göra comeback. Med två barn och en reumatisk sjukdom var det ju inte självklart.

Av Inger Palm


Ulrika Toft Hansen

Ålder: 34 år.
Bor: I Paris.
Gör: Före detta handbollsproffs och numera föreläsare om att vara handbollsproffs med reumatism. Läs mer om Ulrika på: ulrikatofthansen.se
Familj: Maken Henrik och deras två barn, Oliver 6 år och Ida 3 år.
Så mår jag bra: Att hålla sig till den kost som gör att hon inte har värk. Att träna, sova bra, inte stressa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Kost

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

munnar

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

kvinna tar på svullen vad

Svullna vader? Det här kan det bero på

Hälsa

Ödem eller vätskeansamlingar i ben och framförallt vader är vanligt på sommaren om det blir riktigt varmt. Men svullnad kan bero på flera saker. Ibland kan det var helt ofarligt, men det kan också var precis tvärtom. Här får du några tips på hur du kan bli av med svullnad.

Collage: solkrämer för ansiktet + ung kvinna i solhatt som smörjer in ansiktet

Skönhetspanelen testar: Ansiktskräm med solskydd 

Hud

Huden i ansiktet utsätts extra mycket för solens strålar under sommaren. Utöver en solhatt är en riktigt bra solkräm för ansiktet ett nödvändigt skydd. Vi letar efter en miljö- och hälsovänlig produkt som låter oss njuta av sommaren med lite godare samvete. Vilken är vår solklara vinnare? 

 

Lemonadglas på rad

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Drycker och smoothies

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab" där hon hjälper cancerdrabbade tillbaka till livet, med hjälp av god och hälsosam mat. Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker, fulla av näringsämnen, vitaminer och skyddande ämnen för ditt immunförsvar.

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

 

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

 

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

 

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.