Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

mamma med barn framför Eiffeltornet

Så blev Ulrika fri sin reumatiska värk

Ulrika Toft Hansen

Ålder: 34 år.
Bor: I Paris.
Gör: Före detta handbollsproffs och numera föreläsare om att vara handbollsproffs med reumatism. Läs mer om Ulrika på: ulrikatofthansen.se
Familj: Maken Henrik och deras två barn, Oliver 6 år och Ida 3 år.
Så mår jag bra: Att hålla sig till den kost som gör att hon inte har värk. Att träna, sova bra, inte stressa.

Ulrika Toft Hansen var handbollsproffs i 15 år, och spelade i landslaget i åtta år. Efter en graviditet började hon få ont i kroppen. Till slut värkte varenda led i kroppen, och hon kunde knappt gå. Det visade sig var reumatoid artrit. Som den elitidrottare hon är bestämde hon sig för att besegra värken. Idag är hon smärtfri, utan mediciner – och hon lyckades bli handbollsproffs igen.

Hon levde sin dröm och var handbollsproffs i Danmark och var lyckligt gift. När hon 2015 födde barn – då var lyckan totalt. Men bara en kort stund. Ulrika Toft Hansen hade precis kämpat sig tillbaka till landslaget när hon började få värk i kroppen. En värk som bara blev värre och värre.

kvinna med barnvagn

Foto: Privat

– Kroppen är ju mitt arbetsredskap och jag känner den innan och utan. Jag har spelat med både brutna fingrar och bruten handled. Men den här värken var annorlunda. Jag gjorde massor av tester hos min läkare men där hittade inte några fel, säger Ulrika Toft Hansen.

 

Hon kämpade på för att minska värken. På morgonen tog hon varma och kalla bad för att få bort smärtan och få igång blodcirkulationen.

Hon berättar om EM-kvalet 2017 när hon spelade på drivet av ren adrenalin i kroppen och tyckte sig kunna åstadkomma vad som helst. Dagen efter föll kroppen ihop och hon kunde inte ens hålla i en lätt vikt på gymmet.

– Det blev ett uppvaknade och jag insåg att jag inte kunde fortsätta som jag hittills gjort. Min farmor hade reumatism och min mamma jobbar på en reumatisk avdelning så jag kunde inte längre blunda för att jag förmodligen fått sjukdomen, säger hon.

Handbollsklubben skickade henne till en reumatolog och där konstaterades det att hon hade fått reumatoid artrit. Hon fick en hel del kortisonsprutor, och då fungerade kroppen okey, men där stannade medicineringen. Ulrika vägrade ta cellgifter.

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med sockerfri bakning

Gravid i tolfte veckan

Beskedet slog förstås ner som en bomb. Hon tejpade varenda finger, sina handleder och fötter vid varje träning och match. När det var dags för VM 2017 i Tyskland ville Ulrika verkligen vara med, och hon såg också till att vara det. Någon vecka efter att hon genomfört mästerskapet med mycket kortison i kroppen så kunde hon inte ens gå nerför en trappa själv.

– Jag hade dessutom upptäckt att jag var tolv veckor in i en graviditet. Det var verkligen snurrigt allting. Jag spelade min sista match när jag var i 16:e veckan.

Hon kämpade för att kunna gå och samtidigt sökte hon information på nätet om hjälp som kunde lindra reumatism. Drömmen om framgång på handbollsplanen hade nu bytts ut mot drömmen att kunna gå utan smärta.

 

LÄS OCKSÅ: 5 orsaker till att du är sötsugen – och så tar du kontroll

Hade nått sitt mål

Foto: Privat

Ulrika hade läst sig till att kosten kan förändra mycket och hon började äta glutenfritt, uteslöt socker och öste på med grönsaker och fett i alla måltider. Kroppen svarade snabbt och Ulrika kunde börja träna igen.

– Ett halvår senare ringde det från handbollsklubben i Paris och frågade om jag var redo att spela igen. Och visst funderade jag både en och två gånger om jag skulle våga säga ja. Men eftersom det var mitt mål att bli proffs igen och att jag samtidigt skulle kunna visa att man kan ha en autoimmun sjukdom och spela på högsta nivå så sa jag ja. Lagets läkare är reumatolog och jag fick mycket hjälp av henne när jag började jag igen, och spelade i två säsonger.

Men Ulrika som hade två barn och en man som spelar i PSG handboll kände att motivationen för ligaspel inte längre fanns där. Då valde hon att sluta som proffs.

– Nu pluggar jag franska. Jag har läst några kurser som handbollstränare och ska börja föreläsa om att vara handbollsproffs med reumatism och att göra karriär som mamma.

 

Så länge Ulrika äter bra är hon också smärtfri. Ibland, när hon stressar, kan hon känna värk. Men hon har inte behövt ta några mediciner de senaste åtta månaderna för att hålla sig smärtfri.

LÄS OCKSÅ: Ligger virus bakom glutenintolerans?

Njuter av livet

Hon lagar all mat från grunden och hon bakar massor av kakor. I Paris är det lätt att få tag på bra råvaror och Ulrika bakar själv med bland annat mandelmjöl, kokosmjöl och björksocker.

– Det var min skräck att flyttat till ett land där dom bara äter ost, vin och croissanter och att det inte skulle finnas något att äta på restaurangerna för mig. Men jag är en lösningsorienterad person och har hittat fler bra nyttiga och glutenfria kaféer och restauranger.

Ulrika säger att hon önskar att alla som behöver ändra på sin kost för att må bra borde tänka mer som en elitidrottare.

– Ta inte kanelbullen eller vinet om det gör dig dålig, även om folk tjatar på dig så se målet längre bort. Ha som mål att vinna kampen om din hälsa. Lär dig att sätta mål och att följa dem. Jag njuter varje dag av att må bra och jag är så glad att jag bestämde mig för att göra comeback. Med två barn och en reumatisk sjukdom var det ju inte självklart.

Av Inger Palm


Ulrika Toft Hansen

Ålder: 34 år.
Bor: I Paris.
Gör: Före detta handbollsproffs och numera föreläsare om att vara handbollsproffs med reumatism. Läs mer om Ulrika på: ulrikatofthansen.se
Familj: Maken Henrik och deras två barn, Oliver 6 år och Ida 3 år.
Så mår jag bra: Att hålla sig till den kost som gör att hon inte har värk. Att träna, sova bra, inte stressa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

 

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

 

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.

 

cyklist på naturväg

Intensiv träning minskar risken för hjärtsjukdomar

Träning

Att ha bra kondition minskar risken att få hjärt-kärlsjukdomar. Men för de som har reumatoid artrit kan det vara svårt att vara fysisk aktiv. Forskningsdata från Umeå universitet visar att intensiv träning på cykel lindrade smärta i lederna och därmed minskade även risken för följdsjukdomar.