Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

Jämfört med övriga världen ligger Sverige i framkant när det handlar om att välja bort kött till förmån för växtbaserade protein.

Protein är en av kroppens viktigaste byggstenar, och protein i mat bryts ner till aminosyror i tunntarmen (digestion) och tas upp där så att de kommer in i blodet. Vävnaden tar upp aminosyror och bygger proteiner i kroppen. En hel del av det protein vi får i oss dagligen kommer från kött och mjölkprodukter.

Inom växtriket finns proteiner i bland annat i gröna ärtor, nötter, kikärtor, tofu, olika fröer och sojabönor, men också i spannmål.

1999 lanserade växtproteinet qourn som kommer från svamp och efter det har det kommit ut en rad olika köttersättningar för de som vill gå över till en mer växtbaserad kost. Det ökade intresset för köttsubstitut har fått bland annat Örebro universitet att intressera sig dels för hur upptaget i kroppen påverkar hälsan och dels för smaken. En ekvation som inte är alldeles lätt.

 

– Vi har ofta sett att när vi fått till en bra smakupplevelse av växtproteinet så har upptaget i kroppen minskat och när upptaget är bra så har smaken ibland blivit eftersatt, säger Robert, är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet.

LÄS OCKSÅ: Därför bör du äta psylliumfrön

Skolbarn har större behov av protein
Normalt sett så bryts proteiner ner i tunntarmen och blir till aminosyror som tarmen tar upp och sedan kommer de i blodet så att kroppens kan bygga muskler och vävnad. Man räknar med att en frisk vuxen person behöver cirka ett gram protein per kilo kroppsvikt per dag.

När vi äter växtproteiner så tas inte vissa av dessa proteiner upp lika bra i tunntarmen. Har man otur så kan kroppen endast tillgodogöra sig 30-40 procent av proteininnehållet.

– Detta har vi vetat om länge, men när vi nu ser att allt fler går över till en växtbaserad kost behöver vi verkligen titta närmare på konsekvenserna av det förändrade kostvalen. För vuxna friska personer är det oftast inga problem men skolbarn som växer och äldre behöver oftast mer protein, förklarar Robert Brummer.

När proteiner inte tas upp i tunntarmen förflyttas de till tjocktarmen och där vet man att hälsoeffekten i allmänhet inte är positiv, något som kan resultera i en felaktig tarmflora, som påverkar hela kroppen.

– En viss kombination av växtproteiner och kostfiber kan möjligen ge positiva hälsoeffekter, och för att komma fram till det behövs det ny forskning, poängterar Robert Brummer.

 

LÄS OCKSÅ: Asiatisk marinerad tempeh med wokade grönsaker

Komplettera med mejeriprodukter
Vad ska man då äta och hur ska man tänka när man vill få i sig den rekommenderade dagsdosen av protein och inte vill äta kött eller fisk?

– Att ha en så stor variation som möjligt. Det vill säga, blanda in flera olika växtproteiner i varje måltid. På så sätt ökar chansen att det totala upptaget av aminosyror blir bättre.

Är du vegan är det ännu viktigare att leta efter bra proteinkällor. Lakto-ovo vegetarianer kan komplettera med mejeriprodukter.

– Mejeriprodukter som mjölk och yoghurt är bra eftersom upptaget av protein i dessa produkter är högt.

Örebro universitet har tagit initiativ till ett fyra år långt projekt ihop med andra universitet, näringsliv och offentlig sektor där man även inkluderar allt från hållbarhet och biotillgänglighet till hälsoperspektiv och politiskt ställningstagande när man väljer bort kött.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.