Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hundägare – tänk på detta inför nyår

Fakta

Namn: Berit Kristiansen
Familj: Bullmastiffen Ulla 9 år
Gör: Driver Hälsofoderbutiken på Södermalm i Stockholm
Bor: Stockholm

Inför nyår är det många som är oroliga för sina husdjur, vanligast är det att hundar blir skrämda och mår dåligt av fyrverkerier och smällare. Även om reglerna skärps och det från och med i år krävs tillstånd för att bränna av vissa typer av raketer är risken fortfarande stor att det kommer låta en hel del när tolvslaget närmar sig. Här får du tips på vad du kan göra för att underlätta.

Från och med i år skärps reglerna för fyrverkerier, något som många hoppas leder till minskat lidande för både vilda och tama djur. Men även om exempelvis Stockholms stad i år av hänsyn till djur och miljö slopar raketerna lär det knappast bli helt tyst. Därför kan det vara bra att känna till vad du kan göra för att underlätta för dina husdjur så att de slipper plågas i onödan.

 

Ge B-vitaminer i god tid innan
Berit Kristiansen som driver Hälsofoderbutiken på Södermalm i Stockholm brukar rekommendera de kunder som har skotträdda hundar att börja ge hunden tillskott av B-vitamin med start en till två veckor innan nyårsafton då det med lite tur kan ha en lugnande inverkan på en hund som lätt stressar upp sig. Hon rekommenderar även något som heter Bachs rescue remedy även kallade emergencydroppar som hon menar kan hjälpa till och lugna en rädd hund eller katt. Även dessa kan man börja ge några dagar i förväg.

LÄS OCKSÅ: Så blir du en klimatsmart hundägare

Berit Kristiansen

Gå inte ut efter åtta på  kvällen
Andra tips är att på själva nyårsafton inte gå ut och rasta hunden senare än åtta på kvällen då det är efter det som det ofta brukar börja smälla. Och börjar det trots allt smälla när ni är ute på promenad, tvinga då inte hunden att fortsätta utan vänd hem så hunden får komma i trygghet och inte drabbas av panik råder Berit.

Hundar som riskerar att gå in i chock kan få läkemedel utskrivet på recept av veterinär, det finns även receptfria medel på apotek och i djuraffärer som man kan prova att ge i lindrigare fall.

LÄS OCKSÅ: Hälsoknepen för din fyrbente vän

Lär hunden att det är ofarligt
Det viktigaste du kan göra för din hund är emellertid att tidigt lära den att smällare och höga ljud inte är farligt. Det gör man genom att inte bekräfta för hunden att det är fara på färde. Det kan låta lätt men det kan vara nog så svårt att titta bort och låtsas som det regnar när den lilla valpen tittar på dig vettskrämd. Vår spontana reaktion är ofta att trösta eller på annat visa att det där var inte roligt men att visa oss oberörda och inte ens titta på hunden är det bästa vi kan göra i det läget menar Berit. Då signalerar vi till hunden att det inte är något konstigt och alltså inget att vara rädd för.

 

LÄS OCKSÅ: 2019 blir det slut på fyrverkerierna

Men om det tåget redan gått och rädslan är ett faktum finns det andra knep att ta till.

Berits tips för rädda hundar
• Dra ned persienner och rullgardiner så fyrverkerierna inte syns genom fönstet.
• Skruva upp ljudet på TVn eller sätt på musik på lite högre volym än vanligt så inte smällarna hörs lika tydligt utan drunknar i andra ljud.
• Det kan funka att stoppa fetvadd i öronen på hunden.
• Bädda för hunden i badrummet och stäng in er där tillsammans när det smäller som värst.
• Något som har blivit populärt är att ta in på hotell nära en flygplats, där är det nämligen inte tillåtet med fyrverkerier. Dock är det viktigt att vara ute i god tid, då många bokar rum redan ett år i förväg.

Bäst är dock, att om möjligt inte göra för stor sak av det hela råder Berit, om du är lugn slappnar även hunden eller katten oftast av och ni kan få en lugn och trivsam nyår tillsammans.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Berit Kristiansen
Familj: Bullmastiffen Ulla 9 år
Gör: Driver Hälsofoderbutiken på Södermalm i Stockholm
Bor: Stockholm

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.