Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Finger med en fästing på, framför en vit hund som ligger i gräset

TBE-fall hos hund för första gången bekräftat i Sverige

Det första fallet av bekräftad TBE i Skandinavien hos hundar har nyligen upptäckts. Det kan alltså vara bra att både hundägare och veterinärer är uppmärksamma på typiska, neurologiska symtom hos hundar.

Det är i en fallrapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som fallet beskrivits.

Den neurologiska sjukdomen TBE, fästingburen hjärninflammation, orsakas av TBE-viruset som smittar genom bett från fästingar och kan drabba både människor och djur. I Sverige har antalet TBE-fall hos människor ökat på tio år, från 174 år 2010 till 358 år 2019. Värst drabbat är området i Mälardalen.

 

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Hittills bara funnits misstanke
Men hittills har endast ett fåtal fall av misstänkt TBE rapporterats hos hundar, varav bara tre fall i Sverige. Misstanken har då baserats på neurologiska symptom och antikroppstester, men diagnoserna har aldrig bekräftats helt.

Men, i augusti 2019 fick SLU Universitetsdjursjukhuset ett besök av en fyraårig blandrashund från Mälardalsregionen som under sommaren hade haft flera fästingar (och fått dem borttagna vartefter). Hunden hade neurologiska symptom, som kramper och svårigheter att samordna rörelser. Och trots behandling blev den sämre. Hunden avlivades dessvärre ett dygn senare och genom obduktion hittade man en inflammation i hjärnhinnan, hjärnan och ryggmärgen.

LÄS OCKSÅ: Här är nya djurskyddsreglerna för hund och katt

Analys av hjärnvävnad behövs
En molekylärbiologisk analys av hjärnvävnaden gjordes och när det så kallade PCR-resultatet visade positivt kunde TBE-virus i hjärnvävnaden bekräftas.

Resultatet gör att såväl hundägare som veterinärer i Sverige, allra mest i fästingtäta delar av landet som Mälardalen, kan behöva bli lite extra uppmärksamma på att neurologiska symtom hos hundar faktiskt kan vara tecken på TBE.

 

Kramper ett av flera symtom
Inkubationstiden för hundar som smittas är 5-9 dagar, och typiska symtom kan förutom kramper och rörelsesvårigheter vara feber, förändrat beteende och medvetende samt nackvärk. I och med klimatförändringarna och längre och varmare somrar kan fästingar vara aktiva en större del av året – något som kan vara bra att känna till, för såväl människor som djur.

Av Carolina Eriksson

Källa: SLU och publikationen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!