Annons
Annons

Test: Vinterskor för barn innehöll miljögifter

När årets vinterkängor för barn testades visade sig flera par innehålla misstänkt cancerframkallande miljögifter. Även om funktionen var god visade testet att två av de bästa skorna innehöll höga halter av det hormonstörande ämnet PFOA.

Redaktionen

13 november, 2017
Test: Vinterskor för barn innehöll miljögifter
Dela inlägget

När årets vinterkängor för barn testades visade sig flera par innehålla misstänkt cancerframkallande miljögifter. Även om funktionen var god visade testet att två av de bästa skorna innehöll höga halter av det hormonstörande ämnet PFOA.

Ämnet används ofta på grund av sin vatten- och smutsavvisade förmåga men har sedan 2013 funnits med på EUs lista för kemikalier som anses särskilt problematiska och tidigare i år beslutades att ämnet ska förbjudas från och med 2020. Trots detta används ämnet alltså i skor framtagna till barn.

Utgör ingen akut hälsorisk
Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen säger till Testfakta att de uppmätta halterna inte utgör någon akut hälsorisk. Men då PFOA inte bryts ned i naturen kan det till slut hamna i våra livsmedel. Halterna i skorna klarar EU:s kommande gränsvärde som är satt per kilo. Men jämfört med textilbranschens gränsvärde per yta, som även är lag i Norge, överskrids detta flera gånger om, skriver Testfakta.

LÄS OCKSÅ: Formaldehyd förbjuds i kosmetik och hudvård

Gjorde om testerna
Ecco som är en av tillverkarna gav som förklaring att de skor de testat kom från en provkollektion om inte skulle säljas i butik. Testfakta köpte då in ytterligare två par, ett från Ecco och ett från Superfit, det andra märket som visat sig innehålla höga halter av det giftiga ämnet och gjorde ett nytt test. Denna gång innehöll ingen av skorna PFOA. Detta kan bero på att de tillverkas på olika fabriker förklarar Ines Anderie, kemist vid det tyska laboratoriet PFI som utfört testet. Det kan även vara en restprodukt från användningen av andra tillåtna PFAS och behöver inte ha använts medvetet.

LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

”PFAS bör inte användas”
Daniel Borg på Kemikalieinspektionen förklarar att vissa tillverkare inte vet vilka PFAS-ämnen som finns i deras produkter då tillverkningen kan ske i flera led. Men menar att Kemikalieinspektionen anser att PFAS inte bör användas alls där det finns alternativ, vilket det gör för fritidskläder.
­– Dels kan de tillåtna varianterna brytas ned till PFOA och dels vet vi för lite om hälsoriskerna generellt med dessa ämnen, säger han till Testfakta.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Tillhör gruppen högfluorerade ämnen (PFAS).

Används i bland annat textilier, brandsläckningsskum och rengöringsmedel för sin förmåga att bilda släta vatten-, fett- och smutsavvisande ytor.

PFOA kan uppstå som restprodukt vid användningen av andra fluorerade kemikalier.

Tidigare i år beslutades om ett förbud för PFOA från och med 2020. Gränsvärdet blir då 25 µg/kg.

Textilbranschen har ett eget gränsvärde på 1 µg/m2 (Oeko-tex-standarden). Detta gränsvärde är lag i Norge.

Källa: Testfakta

Annons
Annons