Annons
Annons

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
11 oktober, 2020
Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

Boken heter ”Växtbaserat” (The Book Affair) och ett recept ur den hittar du sedan tidigare här på Kureras hemsida (Bakad rotselleri med rökt tofu och syrad lök).Omslag till boken "Växtbaserat"

Therese driver även contentbyrån och varumärket ”Plant based by Thess”, skriver kokböcker och recept, fotar och matstylar, bland annat.

Hur kom det sig att du ville skriva den här boken som en guide, efter att ha gjort några ”vanliga” kokböcker?

– Jag upplever att många människor tycker det är spännande, gott och kul med grön mat. Att de gärna både äter och lagar, men att det ibland kan kännas som en utmaning att laga “ny mat” eftersom det kanske innebär lite nya råvaror, eller sätt att tänka när man komponerar olika rätter. Jag funderade på hur jag på bästa vis kunde hjälpa eller inspirera människor att laga mer grönt – och att göra det mer tillgängligt. Genom att “lära ut” om växtbaserad mat från grunden, och visa på vilka smaker, texturer och näringsgrupper vi vill ha med, och vad de olika delarna innebär, hoppas jag att det ska bli enklare att laga mat och lättare att vara mer flexibel. Istället för att hålla sig till exakta recept, med exakta råvaror, vill jag att det här sättet ska göra att man förstår “konceptet” av en maträtt . Men sedan man byta ut, lägga till och anpassa den efter vad man har hemma och vad man gillar. Så det var helt enkelt ett försök att öppna upp till en helt ny värld – som egentligen handlar om väldigt enkel matlagning – bara man känner till grunderna!

LÄS OCKSÅ: Tre näringsrika livsmedel i säsong i din trädgård

Du introducerar ett nytt alternativ till tallriksmodellen i boken: växtmodellen! Hur ser den ut?

–Tanken med Växtmodellen är att se uppbyggnad av rätter på ett nytt vis. I stället för exakta ingredienslistor bryter vi ner olika rätter till dess beståndsdelar, för att tydliggöra vad det faktiskt är som gör en rätt extra god, mättande och spännande. Utifrån växtmodellen har jag tagit fram ett gäng formler, för olika sallader, hummus bowls, gröter och mackor, där det blir tydligt vilka beståndsdelar eller komponenter som behövs till olika rätter. Sedan kan man själv välja exakt vilket sädesslag man vill ha i sin sallad, eller vilken dressing, eller topping. Man skulle kunna ta fram en formel för alla typer av rätter! Utöver formlerna så är boken fylld av ett gäng grundrecept på exempelvis röror, dressingar och toppings som man kan “leka med” och kombinera med olika rätter. Och det finns även en tillagningsguide för runt 30 olika grönsaker, med flera olika sätt att tillaga dem.

LÄS OCKSÅ: Håll dig frisk med kål

Matkreatören Therese Elgquist håller i en tallrik med grönsaker.
Den växtbaserade maten kan varieras i oändlighet menar Therese Elgquist. (Foto: Agnes Maltesdotter)

Växtbaserat är ”möjligheternas matlagning” säger du. På vilket sätt och hur vill du samtidigt övertyga de som fortfarande tycker att det känns svårt eller krångligt att laga vego?

– Därför att det inte finns någon hejd på vad man kan laga! En och samma grönsak kan bli till oändligt många olika saker beroende på hur du tillagar den. Om du bakar en pumpa hel i ugnen eller i klyftor, eller i tunna skivor. Om du friterar den, smaksätter falaflar med den, kokar soppa på den, använder den till bakning, gör röror på den, river ner i gröten eller i våfflorna och så vidare. Multiplicera det med antalet grönsaker du känner till…Och tänk sedan på alla möjligheter som uppstår när du ska kombinera det med olika sädesslag, röror, dressingar och smaksättningar och så vidare. Det blir då rätt så tydligt hur mycket det finns att upptäcka! Börja på din nivå – kanske är det att börja med att bli grym på att göra en riktigt god hummus, för att nästa vecka lära dig göra en riktigt bra falafel, och tredje veckan ett par olika salladsbaser. Eller så är det att laga helt grönt, det finns inget som är rätt eller fel! Börja med att lära dig två-tre olika rätter. När du känner dig trygg med dem kan du börja att variera dem genom att byta ut någon grönsak, testa en ny dressing eller en ny röra. Servera med sädesslaget durra istället för ris. Testa att göra en hummus på svenska gula ärter istället för hummus. Och sedan kommer du av bara farten ha byggt upp en grym grön repertoar!

LÄS OCKSÅ: Fem skäl att äta mer bönor

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Fakta: Therese Elgquist

Ålder: 29
Bor: Göteborg
Gör: Driver contentbyrån och varumärket Plant based by Thess; skriver kokböcker och andra recept, fotar, matstylar, tar fram koncept på tema växtbaserad mat, skriver artiklar och lagar mat i Nyhetsmorgon i TV4.
Så länge har jag ätit växtbaserat: Oj, det vet jag inte exakt. Det har gått i etapper (jag är uppväxt med att ha ätit “allt” – men inget jag håller räkningen på! Några år.

Så har min hälsa påverkats av att gå över till grön mat: Jag har ätit grönt länge, så har inget riktigt att jämföra med. “Gick aldrig över” till växtbaserad mat som ett medvetet steg, utan har bara blivit så i takt med att jag upptäckt mer och mer av vad växtvärlden erbjuder, vad jag tycker är gott och vad jag blir sugen på!…Jag mår väldigt bra som jag lever och äter nu, och det är det enda jag fokuserar på 🙂
Favoritråvara på hösten: KÅL! Alla typer av kål! Och svamp, gärna kantareller.

Annons
Annons