Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kokoboksförfattaren Therese Elgquist går i ett grönsaksland.

Therese Elgquist vill inspirera till ett grönare liv. Foto: Agnes Maltesdotter

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

Boken heter ”Växtbaserat” (The Book Affair) och ett recept ur den hittar du sedan tidigare här på Kureras hemsida (Bakad rotselleri med rökt tofu och syrad lök).Omslag till boken "Växtbaserat"

Therese driver även contentbyrån och varumärket ”Plant based by Thess”, skriver kokböcker och recept, fotar och matstylar, bland annat.

Hur kom det sig att du ville skriva den här boken som en guide, efter att ha gjort några "vanliga" kokböcker?

– Jag upplever att många människor tycker det är spännande, gott och kul med grön mat. Att de gärna både äter och lagar, men att det ibland kan kännas som en utmaning att laga “ny mat” eftersom det kanske innebär lite nya råvaror, eller sätt att tänka när man komponerar olika rätter. Jag funderade på hur jag på bästa vis kunde hjälpa eller inspirera människor att laga mer grönt – och att göra det mer tillgängligt. Genom att “lära ut” om växtbaserad mat från grunden, och visa på vilka smaker, texturer och näringsgrupper vi vill ha med, och vad de olika delarna innebär, hoppas jag att det ska bli enklare att laga mat och lättare att vara mer flexibel. Istället för att hålla sig till exakta recept, med exakta råvaror, vill jag att det här sättet ska göra att man förstår “konceptet” av en maträtt . Men sedan man byta ut, lägga till och anpassa den efter vad man har hemma och vad man gillar. Så det var helt enkelt ett försök att öppna upp till en helt ny värld – som egentligen handlar om väldigt enkel matlagning - bara man känner till grunderna!

LÄS OCKSÅ: Tre näringsrika livsmedel i säsong i din trädgård

Du introducerar ett nytt alternativ till tallriksmodellen i boken: växtmodellen! Hur ser den ut?

–Tanken med Växtmodellen är att se uppbyggnad av rätter på ett nytt vis. I stället för exakta ingredienslistor bryter vi ner olika rätter till dess beståndsdelar, för att tydliggöra vad det faktiskt är som gör en rätt extra god, mättande och spännande. Utifrån växtmodellen har jag tagit fram ett gäng formler, för olika sallader, hummus bowls, gröter och mackor, där det blir tydligt vilka beståndsdelar eller komponenter som behövs till olika rätter. Sedan kan man själv välja exakt vilket sädesslag man vill ha i sin sallad, eller vilken dressing, eller topping. Man skulle kunna ta fram en formel för alla typer av rätter! Utöver formlerna så är boken fylld av ett gäng grundrecept på exempelvis röror, dressingar och toppings som man kan “leka med” och kombinera med olika rätter. Och det finns även en tillagningsguide för runt 30 olika grönsaker, med flera olika sätt att tillaga dem.

 

LÄS OCKSÅ: Håll dig frisk med kål

Matkreatören Therese Elgquist håller i en tallrik med grönsaker.

Den växtbaserade maten kan varieras i oändlighet menar Therese Elgquist. (Foto: Agnes Maltesdotter)

Växtbaserat är "möjligheternas matlagning" säger du. På vilket sätt och hur vill du samtidigt övertyga de som fortfarande tycker att det känns svårt eller krångligt att laga vego?

– Därför att det inte finns någon hejd på vad man kan laga! En och samma grönsak kan bli till oändligt många olika saker beroende på hur du tillagar den. Om du bakar en pumpa hel i ugnen eller i klyftor, eller i tunna skivor. Om du friterar den, smaksätter falaflar med den, kokar soppa på den, använder den till bakning, gör röror på den, river ner i gröten eller i våfflorna och så vidare. Multiplicera det med antalet grönsaker du känner till…Och tänk sedan på alla möjligheter som uppstår när du ska kombinera det med olika sädesslag, röror, dressingar och smaksättningar och så vidare. Det blir då rätt så tydligt hur mycket det finns att upptäcka! Börja på din nivå – kanske är det att börja med att bli grym på att göra en riktigt god hummus, för att nästa vecka lära dig göra en riktigt bra falafel, och tredje veckan ett par olika salladsbaser. Eller så är det att laga helt grönt, det finns inget som är rätt eller fel! Börja med att lära dig två-tre olika rätter. När du känner dig trygg med dem kan du börja att variera dem genom att byta ut någon grönsak, testa en ny dressing eller en ny röra. Servera med sädesslaget durra istället för ris. Testa att göra en hummus på svenska gula ärter istället för hummus. Och sedan kommer du av bara farten ha byggt upp en grym grön repertoar!

LÄS OCKSÅ: Fem skäl att äta mer bönor

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.