Annons
Annons

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Redaktionen

21 februari, 2020
Therese Lilliesköld vet vad katter behöver
Dela inlägget

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Therese hade inte katt när hon växte upp, något man kan säga att hon kompenserat för som vuxen.
– Det var i stort sett det enda husdjur jag inte fick ha. Men jag såg till att lära känna alla katter som kom i min väg istället.
Hennes nuvarande katter, den trettonåriga Pocahontas, som är bokens huvudperson och medförfattare och hankatten Panter, har hittat till Therese och hennes familj på sina alldeles egna sätt.
– Pocahontas kom till oss efter att jag såg en lapp i en mataffär där det stod att hon sökte hem, säger Therese och berättar att hon genast kände att det var hennes katt.
– Panter kom vandrandes en vårdag strax efter att vi förlorat vår älskade hund Chia och flyttade helt enkelt in, lite försiktigt.
Det visade sig att han saknade ägare.

Du är antrozoolog, vad innebär det?
– Det innebär att jag är utbildad inom interaktioner mellan djur och människor. Antrozoologi är ett tvärvetenskapligt ämne så man studerar djur och människor utifrån många olika synsätt och inte bara genom biologi, som annars är det vanliga vad gäller djur. Therese arbetar till vardags med att hjälpa kattägare att förstå sina älskade husdjur lite bättre, dels genom att hålla i kurser och utbildningar men också privata konsultationer.

Hur kommer det sig att vi trivs så bra i katters sällskap?
– Jag tror att det handlar om det starka band om kan uppstå oss emellan, kärlek helt enkelt. Dessutom är katter väldigt roliga, smarta och hjälper oss att må bättre, genom sitt spinnande bland annat.

Självständiga katter – en myt
Färsk forskning visar att katter knyter an minst lika starkt till sina ägare som hundar, samtidigt har de rykte om sig att vara extremt självständiga. En myt som Therese menar inte stämmer.
– Katter är ju ofta självständiga på vissa sätt men inte på det sätt som myten säger, att de inte skulle knyta an till människor eller behöva människors omvårdnad. Jag tror att myten om att katten klarar sig bra utan oss hänger ihop med den låga status de länge haft som djur rent rättsligt. Att det är lättare att lämna katten om man tänker att den klarar sig bra.
Något Therese tror är på väg att sakta förändras.
– Vi ser en hel del positiv utveckling för kattskydd just nu, även om det behöver hända mycket mer.
Och en förändring är välbehövlig, det finns i runda slängar 100 000 hemlösa katter i Sverige och nyligen skrev Djurskyddet Sverige en debattartikel där de krävde obligatorisk ID-märkning av katt.

LÄS OCKSÅ: Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

Skulle det kunna bidra till att höja katters status och förändra vårt många gånger vårdslösa förhållande till katter?
– Ja, det är en jätteviktig del att alla katter ska märkas och registreras precis som hundar. Utöver det är fler rättsliga påföljder för vanvård och djurplågeri viktigt och att vi arbetar med områden där många katter far väldigt illa, som exempelvis hos djursamlare, vilket idag är ganska ouppmärksammat.
Utöver det behövs enligt Therese även mer upplysning om kattens faktiska behov och kattägares ansvar.

Katters spinnande helar
I boken skriver Therese om katters självläkande förmåga, spinnandet har en läkande effekt som även kan verka helande för oss människor menar hon. Therese hade själv en stark upplevelse av katters helande närvaro när hon födde sin andra son hemma och hennes katt var med.
– Efter det har jag pratat med många som haft liknande upplevelser, inte bara då vid förlossningar utan även vid smärtor som migrän och reumatism.

LÄS OCKSÅ: Hund och katt istället för “lyckopiller” inom äldrevården

Husdjur som hund och katt kan vara stora miljöbovar, har du några tips på vad man som kattägare kan göra för att minska miljöbelastningen?
– Man kan till exempel prova med komposterbar kattsand för att minska sopavfallen och vara noga med vilken mat man köper, varifrån den kommer – med tanke på transporterna – och vilka råvaror den innehåller.

Förbjudet att lämna katter länge
Numera är det förbjudet enligt lag att lämna katter ensamma en längre tid. Att det krävts lagstiftning är kanske ett tecken på att många tror att det är OK att lämna en katt ensam. Katter bör dock klara av att vara hemma på egen hand när vi är på jobbet, enligt Therese.
– De flesta katter kan vänja sig vid att vara själva ett antal timmar per dag då man arbetar, men det finns de som lider av separationsångest och behöver hjälp med det, säger Therese.
Många katter kan må bättre av att vara två som håller varandra sällskap ifall de ska vara instängda hemma under hela dagar, men då är det är viktigt att katterna kommer bra överens och att man har tillräckligt med resurser hemma. Med resurser menar Therese sådant som är viktigt för katter, som matskålar, gömställen, kattlådor och leksaker.

LÄS OCKSÅ: Hundar och katter är de nya miljöbovarna

Moderna katter är inga ensamvargar
Även om katten härstammar från en så kallat solitär, det vill säga en ensamlevande art, menar Therese att det är en myt att moderna huskatter är ensamdjur.
– De har som art förändrats väldigt mycket under den tid då levt med människor, inte minst för att vi alltid har hållit många katter ihop. Det här med att ha en ensam katt i hushållet som hålls enbart inomhus är ju ett ganska nytt påfund.
Dagens katter har mer utvecklade sociala förmågor och behov än sina anfäder, menar Therese. Det är därför viktigt att se till att katten har ett stimulerande hem där dess beteendebehov uppfylls, särskilt om katten ska vara ensam men det gäller även för katter som har kattkompisar. Beteendebehov som är viktiga för katten är som exempel att kunna sitta högt upp, kunna klösa på ett sätt som passar den och att få utlopp för sitt jaktbehov.
– Jakt behöver förstås inte vara med bytesdjur utan kan tillfredsställas genom olika sorters lek där katten får smyga, fånga och ”döda” bytet, förtydligar Therese.

Slutligen, vad är det mest förvånande du lärt dig om katter?
– Åh, vilken spännande fråga. Jag tror att det är hur bra det kan fungera att ha katt tillsammans med andra djur, hur de liksom hittar egna sociala system och kommunicerar med andra arter. Katter är så himla kloka.

Av Nina Törmark

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Therese Lilliesköld
Yrke: Antrozoolog.
Aktuell med: Boken ”Katt och människa emellan” Pug förlag.
Mer info: Läs mer om Therese på hennes hemsida.

Foto: Eva Lindblad

Annons
Annons