Tid i skogen gör att vi mår bättre – och minskar risken för sjukdomar

Att tillbringa tid i skogen innebär att vi mår bättre och minskar risken för allvarliga sjukdomar.
Forskare har nu hittat anledningen till skogens helande effekt och vissa hävdar att det i dag är viktigare än någonsin att ge sig ut i naturen och lämna den stressiga vardagen. 

Att lämna en stressig stadsmiljö och istället ge sig ut i skogen minskar risken för diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar och depression. Den slutsatsen drar forskare vid University of Illinois i USA efter att sammanställt hundratals studier.
En känsla av lugn och trygghet infinner sig i skogen – vilken förbättrar immunförsvaret.

► Läs också: Nära samband mellan D-vitamin och depression

 

Peter Schantz, forskare vid GIH. Foto: Linus Hallgren

Peter Schantz, forskare vid GIH. Foto: Linus Hallgren

I naturen släpper kraven
Peter Schantz, är professor i humanbiologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm. Han forskar mycket kring folkhälsa och driver primärt en integrativ forskningslinje som står på tre ben: fysiologi, beteende och miljö.
– Vi lämnar staden med alla dess impulser utav reklam, många människor och bilar som kräver uppmärksamhet - och när vi kommer ut i naturen så släpper alla de där kraven, säger han till TV4 Nyheterna.

 

► Läs också: 5 knep för bättre hjärthälsa

En investering i god hälsa
När kroppen är i ett stressat läge är alla icke nödvändiga funktioner avstängda. När kroppen istället får lugn kan den arbeta långsiktigt, vilket är en investering i god hälsa.
Att vi lugnas av skogen är ett resultat av evolution, menar Peter Schantz:
– Det är liksom betingelse som hela tid varit i vår livsmiljö. När vi då blir urbaniserade och skapar helt syntetiska miljöer verkar det vara något som gör att vi stör en balans. Vi stör den naturliga miljön för existensen.

► Läs också: Stressade pappor får stressade barn

Tid i skogen gör att vi mår bättre – och minskar risken för sjukdomar

 

"Minskar risken för sjukdomar och förtida dödlighet"
Enligt Peter Schantz är det viktigare för människor idag än förr att då och då ta sig ut i naturen.
– Bara de senaste fyra, fem åren har vi börjat förstå att naturen påverkar och minskar risken för sjukdomar och förtida dödlighet, avslutar han.

► Läs också: Stressad och utmattad? Här är näringen du behöver

Gynnsamt vid utmattningssyndrom
I tidigare försök har det visat sig att personer med stress och utmattningssyndrom har kunnat väcka nytt liv i livsandarna genom skogspromenader och genom dessa plötsligt känt sig mer harmoniska och gladare.

Av Redaktionen 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

 

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".