Annons
Annons

Till helgens frukost: Baka ditt egna glutenfria chiafrö-bröd

Ett gott glutenfritt chiafrö-bröd med hård yta och ett saftigt inre. Receptet blir cirka sex stycken bröd som passar perfekt som tillbehör till den festliga kräftskivan, eller till en helt vanlig njutarfrukost.

Redaktionen

22 augusti, 2014
Till helgens frukost: Baka ditt egna glutenfria chiafrö-bröd
Dela inlägget

Ett gott glutenfritt chiafrö-bröd med hård yta och ett saftigt inre. Receptet blir cirka sex stycken bröd som passar perfekt som tillbehör till den festliga kräftskivan, eller till en helt vanlig njutarfrukost.

Ingredienser
0,75 dl boveteflingor
1 dl havregryn
1 msk chiafrön
2 msk linfrön
1 msk fiberhusk
1 påse torrjäst
1 dl risprotein
1 dl rismjöl (plus extra till utbakning)
2 dl teffmjöl (plus extra till utbakning)
1 msk honung
1 tsk salt

Gör så här
Blanda boveteflingor, havregryn, chiafrön, linfrön och fiberhusk i en bunke. Slå över fem deciliter kokhett vatten och låt blandningen stå och svälla i några minuter. Tillsätt sedan en deciliter kallt vatten och honung. Låt smeten svalna lite, den bör inte vara över 45 grader när jästen tillsätts. Blanda ihop de två mjölsorterna, risproteinet och jästen. Blanda ner torrblandningen i smeten. Tillsätt till sist salt. Tillsätt eventuellt mer vatten (max en deciliter) till degen om den blir för torr. Knåda degen och låt jäsa i cirka 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Baka ut degen till sex frallor, lägg på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter under en bakduk. Ställ in plåten i ugnen och häll samtidigt en kaffekopp med vatten i botten av ugnen, detta för att få ånga i ugnen under gräddningen. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i 35 minuter.

Portioner: 6

Annons
Annons