Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi fem tillsatser att välja bort – och sex äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

Glass hör inte bara sommaren till, utan är något som många unnar sig även under ruggigare årstider, då vi kryper upp i soffan under en filt och ser på en bra serie eller läser en bok.

Och egentligen borde glass bara innehålla ett fåtal ingredienser, precis som när vi gör egen glass hemma. Grädde/mjölk, äggula, socker eller sötning i någon form, och så smaksättare, som exempelvis kakao, jordgubbar, blåbär eller vaniljstång. Dessvärre innehåller glassen som vi köper mer tillsatser än äkta råvaror.

 

LÄS OCKSÅ: Tillsats kan förbjudas ­– misstänks orsaka cancer

Kulglass behöver inte ha redovisat innehåll

Tittar man på ett paket med glass från någon av de större tillverkarna i butiken så ser man att ingredienslistan är lång och ofta långt ifrån naturlig. Och det gäller, kanske lite mer förvånande, även för  kulglass eller skopglass i glassbarer som marknadsförs som "hantverksmässigt gjord", ”äkta gelato”, eller "handgjord". Och till skillnad från glass som säljs i förpackningar i mataffären behöver inte dessa redovisa sina ingredienser i en innehållsförteckning.

Tillsatser ersätter äkta ingredienser

Tillsatser används ofta för att förändra glassens textur, för att den ska kunna fyllas med mer luft, tåla en mer ovarsam hantering eller för att den ska kännas krämigare. Tillsatser kan också användas för att helt eller delvis ersätta traditionella ingredienser i glass och de egenskaper de har, eller ersätta mer tidskrävande tillverkningsmetoder.

LÄS OCKSÅ: Somrig yoghurtglass med lakrits och hallon

Gör glassen segare

Enligt konsumentföreningen Äkta vara som gjort en stor undersökning av glassar och vad de egentligen innehåller, så handlar det ofta om att göra glassmeten segare och mer trögflytande, vilket påverkar både hur glassen fryser och hur den smälter.

Bland de 35 glassar som blev granskade i 32 glassbarer runt om i landet i fjol, hittade man en lång rad tillsatser, aromer och industriella ingredienser.

LÄS OCKSÅ: God raw glass? Prova Magnum double caramel

5 vanliga konsistensmedel i glass

 • Guarkärnmjöl (412): Kan också heta guargummi och är utvunnen ur fruktkärnorna från baljvväxten guar (Cyamopsis tetragonoloba).
 • Karboximetylcellulosa (E466): Framställningen av E466 sker genom att cellulosa från pappersmassa eller bomullsfibrer reagerar med kemikalier, som natriummonokloracetat.
 • Fruktkärnmjöl (E410): Denna tillsats kommer från mald frövita från det afrikanska Johannesbrödsträdets (Ceratonia siliqua) frukter. Tidigare kallat "Johannesbrödkärnmjöl".
 • Karragenan (E407): En polysackarid utvunnen ur alger som blir torkad och mald och därpå kokad i en basisk lösning med kaliumhydroxid.
 • Mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E471): Dessa används istället för äggula för att binda upp (emulgera) fett i glassen. De tillverkas ur oljor eller fetter med hjälp av värme och en alkalie eller genom direkt så kallad förestring av glycerol och fettsyror.

Ett tips för att hitta bra glass som är äkta på riktigt, utan tillsatser är att undvika de billigaste sorterna, som ofta är tillsatsrika, och välja en med kort ingredienslista.

 

LÄS OCKSÅ: Raw blueberry nice cream med färska blåbär

6 äkta glassar utan tillsatser:

 • Lilly & Hannas (ekologisk, vegansk, hållbar, och glutenfri)
 • Gute glass (ekologisk)
 • Järna glass (ekologisk)
 • Grenna glass
 • Lejonet & Björnen (bara det ekologiskas sortimentet)
 • Lilly & Hannas gör otroligt goda glassar som är ekologiska, tillsatsfria, veganska och hållbart framställda. Ny smak hösten 2021 är en ljuvlig pepparkaksglass!

  Kureras bloggare Sophie Bohnstedt gör handgjord ekologisk  veganglass helt fri från tillsatser, under namnet Sophies Raw.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

 

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta.