Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tillskott i olika åldrar

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Många svenska kvinnor upplever en lättare och bättre graviditet och förlossning med hjälp av tillskott av mineraler och fettsyror. Läs mer om vilka vitaminer ditt barn behöver få i sig.

En rekommendationen är därför att man gör en hårmineralanalys helst före eller under graviditeten och sedan följer rekommendationerna. Om man inte gör det bör man inta ett optimalt multivitamin- och fiskoljetillskot.

 

Barn 0-24 månader
Så länge mamman ammar barnet och tar vitaminer och mineraler får barnet extra näring ge­nom bröstmjölken. Det enda som barnet behöver extra av, och oftast får, är en K-vitaminspru­ta vid födseln, eller droppar under spädbarnstiden, samt AD-droppar eller torskleverolja som tillskott. Torskleverolja är ett bättre val, men var försiktig med doseringen så att barnet inte får i sig för mycket. En halv tesked för spädbarn, en tesked för småbarn och två teskedar för skolbarn är en bra rekommendation. Bäst är att ta oljan i samband med maten för bästa upptag.
Tack vare torskleveroljan får barnet i sig mycket viktiga fettsyror för hjärnan, immunförsva­ret och cellerna. EPA och speciellt DHA är viktiga fettsyror för späd- och småbarn. Vid behov kan man inta extra DHA, speciellt om det finns risk för inlärningsbesvär, ADHD eller autism. Vitamin A och D är speciellt viktiga under vinterhalvåret då man exponeras för mindre ljus och immunförsvaret utsätts för större påfrestningar.
Man kan också ge spädbarn och småbarn under två år ett svagt multivitamin-/mineraltill­skott i droppform, som är 5–30 procent av RDI-värdet för vuxna. Lite gröndryck/smoothie, en grönsaksbar eller chlorella mosad i maten kan också vara bra, speciellt om barnet eller mam­man inte äter tillräckligt med grönsaker eller om barnet har lätt för att bli sjukt.
Vitamin C kan man också lägga till, men man bör trappa upp och ned försiktigt. Om barnet får i sig för mycket vitamin C får det diarré. 100–500 mg vid förkylning räcker för ett spädbarn eller barn under två år för att stärka immunförsvaret.
Om barnet ammas och har nedsatt immunförsvar eller om det finns risk för smitta kan modern inta några tusen milligram vitamin C. En del av detta kommer att överföras till späd­barnet och stärka dess skydd. Den ammande modern kan också göra detta inför vaccination av sitt barn. Hon ska då inta minst 1 000 mg vitamin C några gånger dagligen dagarna före, under och efter vaccinationsdagen. Ge även barnet dubbel dos fiskleverolja under dessa dagar. Om man inte ammar längre kan man ge barnet 100–300 mg vitamin C 3 ggr dagligen. Magen kan bli lite lös eller bubblig. Om det fortsätter mer än en dag, ge extra probiotika, speciellt bifidusbakterier.

Barn 2–5 år
Optimal kompletterande näringsgrund:

  • En gröndryck/smoothie, en grönsaksbar eller chlorellatillskott.
  • Multivitamin-/mineraltillskott.
  • Fettsyror i form av fiskolja eller fiskleverolja. Använd främst fiskleverolja på vintern, när barnet har större behov av vitamin D. Vegetarianer kan som alternativ använda linfröolja samt algtabletter som innehåller DHA som en bra kombination.
  • Kompletterande tillskott enligt behov eller hårmineralanalys.
  • En proteindryck som innehåller vitaminer och mineraler kan vara ett bra komplement om bar­net är mycket aktivt, har atopiska besvär eller har svårt att äta tillräckligt med protein. Det finns en speciell proteindryck, gjord på risprotein med extra tillskott av DHA och andra näringsäm­nen, som är anpassad för barn med allergi och atopiska problem. Komplettera med linfröolja (1–3 tsk dagligen), vitamin C (250–1 000 mg dagligen) och bifidusbakterier vid allergitendenser.

Barn 6–12 år
Fortsätt med ovanstående program men öka doserna med 50–100 procent.

Av Peter Wilhelmsson


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.