Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tillskott i olika åldrar

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Många svenska kvinnor upplever en lättare och bättre graviditet och förlossning med hjälp av tillskott av mineraler och fettsyror. Läs mer om vilka vitaminer ditt barn behöver få i sig.

En rekommendationen är därför att man gör en hårmineralanalys helst före eller under graviditeten och sedan följer rekommendationerna. Om man inte gör det bör man inta ett optimalt multivitamin- och fiskoljetillskot.

 

Barn 0-24 månader
Så länge mamman ammar barnet och tar vitaminer och mineraler får barnet extra näring ge­nom bröstmjölken. Det enda som barnet behöver extra av, och oftast får, är en K-vitaminspru­ta vid födseln, eller droppar under spädbarnstiden, samt AD-droppar eller torskleverolja som tillskott. Torskleverolja är ett bättre val, men var försiktig med doseringen så att barnet inte får i sig för mycket. En halv tesked för spädbarn, en tesked för småbarn och två teskedar för skolbarn är en bra rekommendation. Bäst är att ta oljan i samband med maten för bästa upptag.
Tack vare torskleveroljan får barnet i sig mycket viktiga fettsyror för hjärnan, immunförsva­ret och cellerna. EPA och speciellt DHA är viktiga fettsyror för späd- och småbarn. Vid behov kan man inta extra DHA, speciellt om det finns risk för inlärningsbesvär, ADHD eller autism. Vitamin A och D är speciellt viktiga under vinterhalvåret då man exponeras för mindre ljus och immunförsvaret utsätts för större påfrestningar.
Man kan också ge spädbarn och småbarn under två år ett svagt multivitamin-/mineraltill­skott i droppform, som är 5–30 procent av RDI-värdet för vuxna. Lite gröndryck/smoothie, en grönsaksbar eller chlorella mosad i maten kan också vara bra, speciellt om barnet eller mam­man inte äter tillräckligt med grönsaker eller om barnet har lätt för att bli sjukt.
Vitamin C kan man också lägga till, men man bör trappa upp och ned försiktigt. Om barnet får i sig för mycket vitamin C får det diarré. 100–500 mg vid förkylning räcker för ett spädbarn eller barn under två år för att stärka immunförsvaret.
Om barnet ammas och har nedsatt immunförsvar eller om det finns risk för smitta kan modern inta några tusen milligram vitamin C. En del av detta kommer att överföras till späd­barnet och stärka dess skydd. Den ammande modern kan också göra detta inför vaccination av sitt barn. Hon ska då inta minst 1 000 mg vitamin C några gånger dagligen dagarna före, under och efter vaccinationsdagen. Ge även barnet dubbel dos fiskleverolja under dessa dagar. Om man inte ammar längre kan man ge barnet 100–300 mg vitamin C 3 ggr dagligen. Magen kan bli lite lös eller bubblig. Om det fortsätter mer än en dag, ge extra probiotika, speciellt bifidusbakterier.

Barn 2–5 år
Optimal kompletterande näringsgrund:

  • En gröndryck/smoothie, en grönsaksbar eller chlorellatillskott.
  • Multivitamin-/mineraltillskott.
  • Fettsyror i form av fiskolja eller fiskleverolja. Använd främst fiskleverolja på vintern, när barnet har större behov av vitamin D. Vegetarianer kan som alternativ använda linfröolja samt algtabletter som innehåller DHA som en bra kombination.
  • Kompletterande tillskott enligt behov eller hårmineralanalys.
  • En proteindryck som innehåller vitaminer och mineraler kan vara ett bra komplement om bar­net är mycket aktivt, har atopiska besvär eller har svårt att äta tillräckligt med protein. Det finns en speciell proteindryck, gjord på risprotein med extra tillskott av DHA och andra näringsäm­nen, som är anpassad för barn med allergi och atopiska problem. Komplettera med linfröolja (1–3 tsk dagligen), vitamin C (250–1 000 mg dagligen) och bifidusbakterier vid allergitendenser.

Barn 6–12 år
Fortsätt med ovanstående program men öka doserna med 50–100 procent.

Av Peter Wilhelmsson


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.