Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fläckiga bananer och skål med mjöl kollage

Tillverka mjöl av “gamla” bananer

Är du torsk på vetemjöl - och önskar att du hade något som gjorde mat lika himmelskt god eller bröd lika fluffigt? Eller är du kanske glutenkänslig?
Hur som haver har du en glad nyhet här. Studenter i Lund har nämligen upptäckt att bananer, med skalet på, 
fungerar utmärkt att malas ner till mjöl - som kan ersätta vetemjöl i till exempel bakning.

Merparten av den frukt som importeras till Sveriges anländer till Helsingborgs hamn. Där slängs varje år stora mängder söta, brunfläckiga bananer eftersom grossisterna vet att konsumenterna ratar dem.

Studenten Nathalie Knopp med en kladdkaka.

Studenten Nathalie Knopp. Foto: Kristina Lindgärde

 

Ville ha giftfritt mjöl
Några civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola fick i uppgift att utveckla en produkt av banan. De ville tillverka något som minskade matsvinnet så mycket som möjligt och kom på idén att göra mjöl av ratade bananer.

På grund av tidsbrist använde studenterna ekologiska bananer.
– Vi ville säkerställa att mjölet blev giftfritt utan bekämpningsmedel. Det är möjligt att mycket av kemikalierna försvinner vid kokning, men det vet vi inte och eftersom vi hade deadline hade vi inte tid att undersöka saken, berättar studenten Nathalie Knopp för Kurera.

► Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker

Fritt från gluten - och kan traditionellt mjöl 
Studenterna har provat att baka både en kladdkaka med mjölet - med gott resultat. Bortsett ett inslag av mild banansmak smakar den precis som en vanlig kladdkaka.
– Det här mjölet är lite sött och aromatiskt och kan ersätta vanligt vetemjöl i bakverk. Det är också glutenfritt, berättar hon.
Eftersom mjölet är lite sött kan man också ha det som ett pulver att till exempel strö över fruktsallad och andra desserter, föreslår studenterna.
Nathalie Knopp och hennes kurskamrater har även laborerat med andra möjliga användningsområden och tillverkat pasta av mjölet.
– Konsistensen var precis densamma som vanlig pasta. Däremot smakade den lite för mycket banan för att vara perfekt.

► Läs också: Här är 10 skal du bör äta

Enkel tillverkningsprocess
För att tillverka mjölet har studenterna kokat, torkat och malt bananerna - i nämnd ordning.
– Det är jätteenkelt. Man bara skär upp bananerna i bitar med skalet på, kokar dem i cirka fem minuter och sedan torkar man dem. Vi torkade dem i ungefär tre timmar på 80 grader, berättar Nathalie Knopp.

Behövs något kraftigare än en mixer
Studenterna använde en matkvarn för att mala ner bananerna till mjöl, ett redskap kanske inte alla har hemma.
– När vi använde en vanlig mixer blev det aldrig riktigt pulverkonsistens utan för stora bitar. Så det behövs något kraftigare, säger hon.
Första gången studenterna tillverkade mjölet klumpade det sig och blev lite kladdigt eftersom mängden stärkelse var för liten.
– Då testade vi att koka bananerna före och då blev resultatet bättre, berättar hon.

 

► Läs också: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg

Fiberrikt skal
Det krävs alltså ingen avancerad teknologi för att tillverka mjölet. Dock behövs en hel del frukt eftersom bananer till åttio procent innehåller vatten.
– Men alternativet är ju att de slängs och då är det här bättre. Skalet används till djurfoder men det innehåller fiber som kan vara bra för människor också.

► Läs också: Guide till olika sorters mjöl

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.